A beagle

Beagle kutyák
Bicolor és tricolor beagle

Beagle kutyák

A beagle kutya tulajdonságai, jellemzői, fajtaleírás

A beagle a kopók csoportjába tartozó, kis termetű, erőteljes testfelépítésű kutya. Marmagassága 33-40 cm, testtömege 8-15 kg. Színe: bicolor (két színű) vagy tricolor (három színű). Agresszivitás egyáltalán nincs benne, házőrzésre nem alkalmas, ellenben nagyon jó jelzőképességgel rendelkezik. A környezetéhez kiválóan alkalmazkodó, jó idegzetű fajta ősét az angol földbirtokosok tenyésztették ki a XVIII-XIX. században.

A beaglet régen hajtóvadászatra használták, kiváló vadász tulajdonságai máig megmaradtak. Magyarországon, Európa és Anglia nagy részén is tilos a falkában történő vadászat, ezért ma a beaglet többnyire nyomkövetésre használják. Mivel a beagle nagy mozgásigényű állat, a vadászat betiltása után Angliában néhány lelkes gazdi munkaklubot alakított és bérelt területen versenyeket rendezett a kutyák számára. Ezek a versenyek az addigi nyúlvadászat mintájára lettek megrendezve, ahol már nem a zsákmányszerzés, a vad elejtése, hanem a sport és a mozgás volt a cél. A nyulat vonszalékkal helyettesítették, a kutya engedelmességét és visszahívhatóságát pontozták. Az ebből kialakult sport ma is nagyon népszerű és szerencsére ma már a magyarországi beagle gazdik is részt vehetnek különböző szabadidős programokban. Elsősorban a Beagle találkozók a népszerűek, ami egy bekerített területen történő programokkal színesített találkozót jelent. Ezen kívül lehetőségünk van kutyánk engedelmességét és vadászképességeit vizsgáztatni a tenyészszemléken ill. a munkavizsgákon. Aki pedig a kutyája szépségére büszke, kiállításokon vehet részt. Jó program lehet, ha elvisszük a kutyát kutyaiskolába. Itt amellett, hogy tanul, együtt tölthetjük vele az oktatására szánt időt a szabadban.

BeaglingMás kutyákkal ellentétben a beagle a lakásban egészen másképp viselkedik, mint a szabadban. Otthon mindent megtesz, hogy a közelünkben lehessen, egy örök gyerek. Vállunkra hajtja a fejét, elalszik az ölünkben, stb. Ám ha kilépünk az utcára, ez visszájára fordul. Vadászkutya lévén ösztöneinek köszönhető a szűnni nem tudó kíváncsisága, mely sok esetben “szökésre” ad okot. Fontos tudnunk, hogy ilyenkor őt nem a szabadulás vezérli, csupán a felderítetlen, számára új terület. Ennek enyhítésére szolgál, ha egy átlagos kutyasétáltatásnál több időt szánunk rá, hosszabb sétákra készülünk, kutyák közé visszük. Sajnos a nagyvárosi körülmények sokunkat arra kényszerítenek, hogy a beaglet ne engedjük el, hisz semmi sem jelent rájuk nagyobb veszélyt, mint az autók. A városi kutyák emiatt előfordul, hogy kénytelenek egész életüket pórázon tölteni. Ha a kutyát nem neveljük elég céltudatosan, továbbá szükség esetén nem szólunk rá elég erélyesen, könnyen a fejünkre nő. Ez igazából nem beagle tulajdonság, ez minden kutyánál így van. Ha nem tanulja meg, mi a nem, mi az állj, könnyen baleset áldozatává válhat. Ami miatt a beaglet talán jobban érinti ez a probléma, az a szaglása. Még egy jól nevelt, szabadon sétáltatott beagle is hajlamos átfutni az út túloldalára, ha macskát lát. Ezért fontos a céltudatos, felelős nevelés. Csak akkor lesz szökős a kutya, ha sokat van egyedül bazárva, ha nincs elég mozgás biztosítva számára. Csak akkor rombol a kutya, ha a felesleges energiáját akkor kell levezetnie, amikor egyedül van a lakásban bezárva. Ha megfelelő időt áldozunk a sétáltatásra, ha elpakolunk az elérhető helyekről, a beagle nem fog rombolni.

Falkavadászat beagle kutyákkal

Falkavadászat beagle kutyákkal

Minden kutyánál sokat számít, ha nevelését egész kicsi korában kezdjük el, így ha a beagle mozgásigényét kiskorától fogva igyekszünk kielégíteni, csökken a szökés kockázata. Hosszabb séta után akár a fél napot is átalussza, ám ha kevés volt a séta, azt egyértelműen tudtunkra adja.

A beagle tehát egy okos, szelíd, ám nagy mozgás igényű, makacs kutyus, aki ezt a fajtát választja, rengeteg türelemmel és kitartással sok mókában lesz része!

A Beagle tartása

Sokan kérdezik, hogy a beagle tartható-e lakásban, illetve, hogy kertes házból átköltöztethető-e lakásba. A válasz: igen, DE! A beagle mozgásigényét a mai stresszes és túlórákkal zsúfolt, rohanó világban elég nehéz kielégíteni, pláne, hogy a munkából hazaértünkkor még az Interneten is időzni kívánunk… A beagle, mint azt már oly sokszor leírtuk, nem szeret, sőt utál egyedül, bezárva lenni egy lakásban, ezért lakásban tartását csak azoknak javasoljuk, akik napi 4 óránál többre nem hagyják őt egyedül, vagy távmunkában dolgoznak.

A Beagle kutya nevelése

Makacssága miatt sokan butának tartják ezt a fajtát, legnagyobb meglepetésünkre állítólag létezik olyan kutyaiskola, ahol a beagle-t nem vállalják, mondván, hogy kezelhetetlen kutya. Ez butaság! A beagle nagyon okos, jól tanítható kutya, de való igaz, hogy öntudatos és makacs. Csak addig szabad tanítani, amíg van türelme és lelkes, mert ha unni kezdi a leckét, már nem figyel ránk megfelelően. Van, akinek ez megy, valakinek nem. Ez utóbbi esetre találták ki a kutyaiskolát, és a változatosabbnál változatosabb kiképző eszközöket. Természetesen a beagle esetében nem nagyon van szükség eszközre, maximum a klikker, a jutalomfalatkák jöhetnek szóba, illetve attól függően, hogy mit szeretnénk a kutyusnak megtanítani. Ha valamire meg akarjuk tanítani a kutyánkat, sosem szabad összezavarni őt azzal, hogy egyszer engedünk valamit, egyszer nem. Meg kell neki tanítani, hogy a nem az nem. Ha pl. nem szeretnénk, hogy felugorjon az ágyra, akkor ezt mindig tiltani kell neki, nincs kivétel. A kivétel kizárólag úgy történhet meg, ha a gazdi hívja oda a kutyát. Meg kell tehát értetni az ebbel, hogy azt kell tennie, amit a gazdi mond neki. Ugyanez vonatkozik a kiskori rágcsálásokra és harapdálásokra, az asztalnál történő kéregetésre, stb. Ha azonban a családban csak egy valaki másként kezeli ugyanazon problémát, a kutya összezavarodik, és úgy engedelmeskedik, ahogy épp kedves van. Ugye nem ezt szeretnénk?!

Szinte bármit szeretnénk a beagle-nek megtanítani, biztosan lelkes lesz. A beagle imád tanulni, örül, ha velünk lehet, velünk dolgozhat és nagyon tud figyelni arra, amit a gazdi mond neki. Hamar tanul, de türelem és kitartás kell hozzá. Meg kell találnunk, hogy hogyan értethetjük meg vele, hogy mit szeretnénk!

A Beagle etetése

Ugye azt mindenki tudja, hogy a beagle hízásra hajlamos?! Valószínűleg ez nagy mozgásigényének köszönhető, hiszen a beagle valamikor sokat mozgott, ebből következik, hogy sok energiára volt szüksége. Régen nem táppal etették a kutyát, hanem házi koszton éltek, azonkívül nemesek tartották, ezért valószínűleg egy-egy királyi lakomát követően bizonyára akadt bőven ennivaló a négylábú vadásztársaknak. Ma azonban más világot élünk, lakásban, emeleten lakunk, némelyikünk kutyája pórázon sétál, azután beülünk a számítógép elé és a kutya lefekszik a helyére. Sok példát és esetet fel lehetne hozni, de nem bűnöst szeretnénk keresni. Sajnos a modern kor, amelyben élünk ilyen. Számtalanszor halljuk, hogy mit ne együnk, mi az, ami káros és szív- ill. érrendszeri problémákat okoz, a vízcsapból is az folyik, hogy térjünk át az egészséges életmódra, igyunk sok folyadékot, stb. Arról azonban sosem olvasunk, hogy ugyanezt kedvencünkkel szemben is be kell tartani! Sem éheztetni, sem túltáplálni nem szabad a kutyát, ellenben a megfelelő táplálkozás mellett megfelelő időt ill. helyet is biztosítanunk kell nekik, hogy futkározhassanak, játszhassanak pajtásaikkal. Gyakorlatilag ugyanez lenne a mi teendőnk is, ha már egészséges életmódról beszélünk, ne együnk túl sokat, de ne is koplaljunk egy esetleges fogyókúra miatt, ugyanakkor mozogjunk. Talán mondható ez az arany középútnak…

..és ha változtatni szeretnénk, nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk, hiszen ott van a kutyánk, aki minden kisebb-nagyobb sétáért hálás nekünk, ezért bárhová visszük is el őt, amellett, hogy neki is jót tettünk a kirándulással, saját magunknak is kedveztünk, hiszen biztosítottuk a mozgást mindkettőnk számára!

A kutya etetése örökös vitatéma! Ha egy szokásunkhoz ragaszkodunk és valaki egészen mást tanácsol, – olyan ez, mint amikor az anyós bele akar szólni a gyerek nevelésbe – zokon vesszük a tanácsokat. Pedig talán érdemes lenne fontolóra venni, hiszen nem biztos, hogy mi tudjuk jól!

Kutyatápok

Valaki a házi kosztra, valaki a tápra esküszik. Egy biztos, ha a kutyának a megszokottól eltérő ételt adunk, annak hasmenés lehet a vége. A táp sem mindegy, hogy milyen, hiszen a nagyobb áruházakban kapható, nagy kiszerelésű, olcsónak tűnő “márkák” többnyire alig tartalmaznak húst, de minden más olyan összetevőt, ízfokozót, amire a kutyának nem feltétlenül van szüksége, azt igen (madártoll, bőrke, marhavér, stb.) Persze ez márkánként változó, de többségében az ilyen “húsos” száraz tápok keverve vannak mindenféle “jobb nem tudni mivel,” hiszen enélkül szín húst kellene gyártaniuk, ami nagyon költséges lenne. Marad tehát a higított, műanyagosított verzió, az ember pedig megveszi, hiszen “akciós”.

A drágább, nevesebb márkák elsőre drágábbnak tűnnek ugyan, de azokból a kutya kevesebbet eszik és érdemes megfigyelni, hogy széklete is teljesen más lesz tőle! Mivel ezekből a tápokból ugyanúgy több kilót megveszünk előre, de a kutya kevesebbet fogyaszt belőle, tovább tart, vagyis olcsóbb, mint a névtelen, olcsó száraz tápok, amit az eb néhány hét/hónap alatt elfogyaszt. Ha tehát az anyagi szempontokat és a minőséget vesszük figyelembe, mindenképpen az állateledel üzletekben kapható, minőségi, márkás kutyatápokat ajánljuk, amelyekben nem 3-5 % -ban található hús, hanem minimum 20-30% -ban.

Kutyakonzervek

A kutyakonzervből szintén nagy a választék, az előzőekhez hasonlóan a minőségi, rízzsel, vagy tésztával kevert húsos konzervek a jók, amelyek tetején még véletlenül sem áll vastag rétegben a zsír, vagy egyéb beazonosíthatatlan képződmény. Itt is érdemes tanulmányozni a csomagoláson feltüntetett összetevőket a bennük lévő hús tekintetében!

Házi koszt

A házi koszt egy kicsit macerásabb ügy. Ha a gazdi nem étkezik egészségesen, akkor a kutya sem. A túl zsíros, túl sós és fűszeres ételek, amiket mi erőszeretettel fogyasztunk, a kutyáinknak egy cseppet sem jó! Tudtad, hogy pl. a csoki méreg a kutyának? Az alapját képező kakaó fő alkaloidja a teobromin, amely a koffeinhez hasonló vegyület. Míg az emberre ez serkentőleg hat, a kutya szervezete sokkal tovább bontja le ezt a szert. A csokoládé a kutyának akár az életébe is kerülhet! A házi koszt esetében hosszútávon hasonló a helyzet a pörköltekkel, a nehéz ételekkel is. Bár itt méregről nem beszélhetünk, a zsíros ételek az ember egészségének sem tesznek jót, egy olyan kutyának pedig, aki ösztönéből állandóan csak futna, ehelyett egész nap fekszik – főleg nem. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a kutya ne egyen meleg ételt, de meg kell válogatnunk, mi az, amit ehet és mi az, amit nem.

Húslevest, főtt húst, zöldséget, és különböző húsokat rízzsel, tésztával keverve, kisebb mennyiségben ehet a kutya, de mindig mindent módjával és persze nem egy nagy rohangálás előtt közvetlenül. Szerencsére a beaglek többsége szereti a zöldséget, gyümölcsöt, ezért talán ez nem okoz problémát. Csontot óvatosan adjunk a kutyának, minden csöves csont kerülendő, a csirkecsont tilos a kutyának! Ezek az ínyencségek bár nagyon lelkesítik a kutyákat, nagy bajt is okozhatnak, ha a kutya mohó. A virsli, párizsi alkalmanként adható, de ezt se vigyük túlzásba, hiszen manapság a virsli sem húsból van…

Cigaretta

Eszünkbe jutott valaha, hogy a kutyánk a cigifüsttől prüszköl? Ugye sokat halljuk őt tüsszenteni? Talán nem is a cigaretta az oka, ám az biztos, hogy ártani nem ártunk neki, ha a kutya helyétől távolabbi helyen gyújtunk rá. (Ugyanez a helyzet a különböző parfümökkel, illatosítókkal is!)

Végezetül

A beagle etetése nem a fent leírtak alapján, hanem saját tapasztalatunk szerint kell, hogy történjen. Mi az arany közép útat tartjuk helyesnek, a tápra esküszünk, de alkalmanként házi kosztot is ennie kell a kutyának. A kutya etetéséről ugyanúgy kell gondolkodnunk, mint a sajátunkéról, pontosabban mindent módjával és mértékkel, abból sosem lehet baj. A falánk evés, az evés utáni séta, ugrálás és futkározás minden étel esetében kerülendő, mert ettől a kutya bélcsavarodást kaphat, ami akár halálos is lehet! Bár fajtát tekintve ez inkább a nagyobb testű kutyákra jellemző, sose engedjük a kutyának a közvetlen evés utáni nagyobb mozgást!

A mozgás azonban nélkülözhetetlen, tekintsük ajándéknak, hogy kutyánk van, aki okot ad nekünk a mozgásra akkor is, amikor mi magunk nem indulnánk útnak!

Oszd meg!
 • 298
 •  
 •  
 • 1
 •  

5 hozzászólás

 1. Ferge Józsefné szerint:

  Nagyon szeretnénk megnyerni mi Labrador kutyusunknak.

 2. Németh Niki szerint:

  Nagyon jó meg fogom fogadni a tanácsotokat.

 3. Németh Niki szerint:

  Főleg aszt hogy hogyan tanítsuk meg nevelni.

 4. Zsuzsa szerint:

  Beagle kiskutyát szeretnénk hazahozni. 3 hónapos. Hogyan tartható kint, mire van szüksége, hogy ne fázzon meg? Természetesen kutyaháza lenne, de legyen-e benne fűtés? Ha igen milyet érdemes. Fűtött helyre nem tudjuk vinni a lakáson kívül, de nem szeretnénk bent tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Az 'Elfogadva' gomb segítségével elfogadod az általunk használt sütik (cookies) használatát. További információk

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close