2013. január 1-től kötelező lesz a kutyachip!

Kutyachip„Jövő év január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. A kutyatulajdonosoknak még három hónapjuk van arra, hogy kedvenc állataikat chippel megjelöltessék.” – írja a kormany.hu

Sintértelep, hurkos bot, ketrec, altatás… Talán végre feledésbe merülnek ezek a szörnyűségek, és a január elsejétől bevezetésre kerülő mikrochip azonosító humánusabb megoldás arra az esetre, ha a jövőben elveszne a kedvencünk! Bár 2010. júliustól kizárólag azonosítóval, pontosabban microchippel ellátott ebeket lehet eladni, illetve elajándékozni, jövő év elejétől minden 4 hónaposnál idősebb kutyába kötelező a microchip beültetés! Az új rendelettől egy átláthatóbb kutya nyilvántartást, és kevesebb kóbor kutyát remélnek az illetékesek…

Mennyibe kerül a kutyachip?

A kutyachipet az állatorvos ülteti be kedvencünkbe, a chip ára helyenként változó, de az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy a kutyachip (transzponder) beültetéssel és annak regisztrációjával együtt nem lehet több, mint 3500 ft. Az új rendelet szerint 2013-ig mindenkinek chipeztetnie kell a kutyáját, illetve akinek már volt chip a kutyájában, de még nem regisztráltatta a chipet, a regisztrációt is el kell végezni december 31-ig!

Mire jó a kutyachip?

Minden embernek van személyi igazolványa, de az állatoknak eddig nem volt, így amikor egy kutya elveszett, a rengeteg azonos fajtájú talált kutya között tűt kerestünk a szénakazalban. A chip az elveszett állat azonosítását, mielőbbi hazajutását szolgálja, és az állatvédő szervezeteknek (pl. BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület, stb.) nyújt segítséget. Ha egy kutya elveszik, a gazdi bejelentést tesz az állatvédőknek, akik mielőtt terjeszteni kezdik az elveszett kutya hírét. Közben amint az elveszett kutyát befogja valaki, az első chip leolvasóval rendelkező személynél – pl. állatorvos, vagy állatmentők – leolvassák az állat gazdáinak adatait, így a kutya hamar hazakerül. Hogy mennyi idő alatt, az csupán attól függ, hogy a kóbor kutyákat milyen hamar jelentik be a „szemtanúk”, illetve hogy befogja-e valaki az állatot; míg az állatvédők érte mennek…

Sajnos sok esetben a magánszemélyek tartva attól, hogy az állatvédők hely hiányában nem viszik el tőle a kutyát, a befogást jellemzően nem vállalják, csak bejelentést tesznek. A kötelező chippel előbb-utóbb a helyhiány is megszűnhet, hiszen az azonosítóval ellátott kutyák legfeljebb a gazdi érkezéséig lesznek bent a menhelyeken…

Ki és mivel olvassa le a chipet a kutyában?

Leolvasó természetesen nincs minden háztartásban, hiszen a gazdiknak nincs arra szüksége. Amennyiben valaki kóbor kutyát talál, az ebet állatorvoshoz kell vinni, vagy az állatvédő szervezeteknek bejelentést tenni; így az illetékesek ellenőrizni tudják, hogy a kutyában van-e chip. Ők egy 15 jegyű azonosítót tudnak leolvasni a chipből, vagyis magát az azonosítót, amire aztán a központi nyilvántartásban rákeresve adatvédelmi okokból kizárólag ők, illetve egyes önkormányzatok elérhetik a chipes kutyák gazdáinak elérhetőségeit; így az elveszett kutyák hazajutása biztosított.

A chip leolvasás az állatorvosoknál, az állatvédő szervezeteknél, illetve néhány önkormányzatnál lehetséges, de azonosító alapján mi magunk is megnézhetjük, hogy kutyánk chipje regisztrálva van-e a petvetdata.hu rendszerben. A 15 számjegyű azonosító beírásával a kutyachipet viselő kutya alap adatait; a kutya nevét és fajtáját tudhatjuk meg, míg a hozzáféréssel rendelkező személyek (állatorvosok, állatvédő szervezetek) a kutya gazdájának elérhetőségét is láthatják.

Fájdalmas a kutyachip beültetés?

Nem. Chip beültetést csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet. A chipet rejtő, szövetbarát kapszula mérete egy rízsszem méretével megegyező eszköz, amit az állat bőre alá ültetnek be egy nagy injekciós tűhöz hasonló szerkezettel. A beültetést a nemzetközileg elfogadott testrészre, a kutya nyakának bal oldalára, a lapocka közelébe végzik.

A chip kapszula sem energiaforrást, sem mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így a meghibásodása kizárható; mindössze egy antenna és egy microchip van benne. A chipet kivenni nem lehet, csak speciális, indokolt esetben. Az az állatorvos, aki ezt mégis megteszi, az Állatorvosi Kamara engedélyével játszik.

Milyen a kutyachip nyilvántartás?

Egyes külföldi országokban mindössze egyetlen egy központi adatbázis létezik, melyben a kutyákat nyilvántartják, sajnos Magyarországon több ilyen van. A Magyar Állatorvosi Kamara rendelkezik ilyennel,  melyhez minden veszettség oltásra jogosult állatorvos hozzáfér. Emellett sajnos másnak is joga van ilyen adatbázis létrehozására, (köztük a helyi önkormányzatoknak is) ami azért nem jó, mert a sok adat sok helyen káosz kialakulásához vezethet. Aki szeretné ezt elkerülni, használja a petvetdata.hu online nyilvántartó rendszert, ahol a gazdi maga is rákereshet a kutyája chip számára, ellenőrizve annak regisztráltságát. Az azonosítóra keresve adatvédelmi okokból mi, gazdik csupán a kutya nevét, és fajtáját látjuk, ám az állatorvosok (illetve egyes önkormányzatok) látják a gazdi nevét és elérhetőségét is, amelyen keresztül értesíteni tudják az aggódó gazdit megtalált kutyájáról.

Kutyachip ellenőrzés

Eddig az Állategészségügyi Hivatal emberei ellenőrizték az állatvásárokban a kutyachip „használat” betartását, 2013-ban a jogszabály bevezetése után 3 hónap múlva a jegyző és szintén az állategészségügyi hatóság ellenőrzi, hogy a beültetés megtörtént-e. A jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban a chipet, amit ha nem talál, fel kell ajánlania a beültetés lehetőségét a gazdinak. Ha a gazdi elutasító, az állatorvosnak jelentést kell tennie a Főállatorvosi Hivatalban, akik felszólítják az állattartót, hogy tegyen eleget a kötelezettségének. Ezt követően ha a gazdi még mindig nem intézkedik, bírság szabható ki.

Kutyachip átírás

Bár sajnos jelenleg sehol nem találtunk erről információt, mivel a kutyachip regisztrációt az állatorvos végzi, vélhetően a chiphez tartozó név átírást is ugyanaz a személy végzi, aki a chipet beültette a kutyába, vagyis az állatorvos. Neki van hozzáférése a nyilvántartáshoz, tehát tőle érdemes érdeklődni. Mivel információt nem találtunk erről a dologról, ezért árat sem, remélhetőleg nem kérnek pénzt az átírásért…

A Beagle Club Online regisztrált kutyusai között szerencsére már most sok a chippel ellátott beagle kutyus, ám ne feledkezzetek meg a kutyabilétáról, vagy egyéb további azonosítókról sem – biztos, ami  biztos!

A kutyachippel kapcsolatos kérdéseidet, írd ide a lenti hozzászólásban!

Oszd meg! Köszönjük!

7 thoughts on “2013. január 1-től kötelező lesz a kutyachip!

  1. Ez nem túl jó hír.. még több lesz a kóborkutya, mert nem fogják megcsináltatni a chipet az emberek. :( Ja és ez a cicákra is vonatkozik?

  2. …regisztráció… a kutya-adó bevezetésének előlőfeltétele, vidéken a mostani közbiztonság hiányában ilyet bevezetni arcátlanság, hiszen jelző, őrző kutyákról van szó! Most nagyon frissek, és készségesek választott elöljáróink, UNIO-s rendelet!

  3. Ezt hol hallottad, olvastad, hogy nem kötelező a kutyachip?

  4. Tudja valaki, hogy kinek vagyok köteles megadni a kutyachip számát?

  5. Tudja e valaki, hogy chipes kutyámat elajándékoztam. Mi a teendő, ha az új tulajdonos nem írja át a saját nevére?

  6. Szia! Sajnos nem tudom a választ, de ez engem is érdekel. Az állatorvos nem tudja átírni? Gondolom, tudod az új gazdi nevét, címét..

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .