Boldog Új Évet Kívánunk!

Kutya egy SzilveszterIsmét elérkezett az év utolsó napja a Gergely naptár szerint. Rengeteg babona fűződik a szilveszterhez és az újévhez. Az újévben az első vendégünk csak férfi lehet, ez szerencsét hoz. Újévi babonák még: amelyik lánynak először viszi el a kutya a kocsonyacsontját, az megy leghamarabb férjhez. Időjárásra vonatkozó hiedelmek: ha az ég csillagos, rövid lesz a tél. Ha hajnalban az ég vörös, szeles esztendő várható. Az új év első napján régi szokás szerint az emberek házról-házra jártak, hogy elmondhassák jókívánságaikat, s melyért cserébe almával, dióval kínálták őket a háziak. Az újév napja csendben zajlik, mindenki ügyel rá, hogy jó dolgokkal töltse az év első napját, hiszen az e-napon végzett tevékenység egész évben ismétlődni fog. Aki pl. újévkor korán mosakodott meg a kútnál, egész évben friss volt. Ez a nap az év legcsendesebb napja, aki teheti, töltsön el egy órácskát a szabadban ezen a napon, hiszen manapság már elképzelésünk sincs arról, milyen lehet a környezetünk autók, gyárak, riasztók és egyéb zajforrások nélkül. Végre fellélegezhet a bolygó, és talán mi magunk is, amikor a szmogtól megkímélt városok kitisztulnak, az emberek kipihenik magukat és egy reménnyel teli új év veszi kezdetét…

A csendes Újév napját azonban egy egészen másféle ünnepnap előzi meg. Ahogy a viharok előtt is nagy csend uralja a természetet, itt ez fordítva történik. Az év utolsó napján a hagyományok és szokások szerint az emberek mulatozással, különböző zajkeltésekkel üldözik el a rontást, az ártó szellemeket a házaktól és az előttünk álló évtől. Egyesek időjárást jósolnak a következő évre egy hagyma segítségével, míg mások szerencsét hozó ételeket esznek. Ilyen pl. a malac, a lencse. A malac szerencsét, a lencse pénzt hoz a házhoz, míg a baromfit tilos enni Szilveszterkor, mert elkaparja a szerencsét a háztól. Vidéken éjszaka felébresztik a nyájat, hogy az állatok a másik oldalunkra forduljanak, a következő évi sikeres szaporodás céljából. Sajnos ezek az állatok nem csak a babonákban és népi hiedelmekben kerülnek említésre. A petárdáktól és az egyre népszerűbb tűzijátékoktól, sőt, a gyengébb idegzetű kedvencek a trombitaszótól is megijednek, s félelmükben világgá szaladnak…

Kérünk mindenkit, hogy Szilveszterkor legyenek a gazdik különös tekintettel a kedvencükre, kerüljék azokat a helyeket, ahol petárda hangját hallják, az esti séta időpontját ha szükséges, hozzák kicsit előrébb ezen a napon és kivételesen használjon mindenki pórázt! A beagle-k egy része szerencsére rendelkezik kutyachippel, de akinek nincs chipje, biztos, ami biztos, kérjük, írja rá a kutyus nyakörvére a telefonszámát arra az esetre, ha mégis elszökne az állat! A menhelyek, az  állatvédő szervezetek, a BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület, ilyenkor mind azon dolgoznak, hogy a Szilveszterkor elkóborolt állatok a lehető leghamarabb visszajussanak gazdájukhoz, ehhez azonban a gazdiknak is segíteniük kell nekik! Az alábbiakban megmutatunk néhány alternatív megoldást arra az esetre, ha a kutyánknak nincs se chipje, se bilétája, vagy egyéb azonosítója.

Mindenkinek Békés, Boldog Új Évet Kívánunk!

Alternatív megoldások Szilveszterre a kutyád biztonságáért

Jobb félni, mint megijedni! Az ember sosem lehet elég óvatos, sem Szilveszter környékén, sem máskor. Ha hó van, a kutyának a só csípi a tappancsát, a kutya üvegbe léphet, megijedhet a petárdáktól és elszaladhat… Sajnos ezekre a problémákra az egyetlen megoldás, ha az ünnepek idején a kutyánknak kiemelt figyelmet szentelünk. A legfontosabb, hogy ilyenkor sose felejtsük szem elől egy pillanatra sem, kerüljük a sötét utcákat, és használjunk pórázt! Ha a kutyánknak nincs chipje, se bilétája, egy kis fantáziával magunk is elkészíthetjük azt Szilveszter estére, de  az ünnepek utánra mindenképpen ajánljuk a tartósabb azonosító beszerzését! Ma már nagyon sok eszköz van erre a célra, a legbiztonságosabb a rízs-szem méretű kutyachip, amit a kutya bőre alá, a nyakba ültet az állatorvos. A chipet csak állatorvosok és egyes állatvédő szervezetek tudják leolvasni, ezért ha kutyát találunk, az legyen az első, hogy orvoshoz visszük, van-e benne chip, amelynek azonosítószáma alapján az állatorvos a chipek nyilvántartásából értesíteni tudja a gazdit telefonon! További megoldások a különböző gravírozott kutyabiléták, amelyek ma már számtalan anyagban, formában és színben kaphatók, a kutyaazonosító kapszulák, amelyek leginkább egy mini-perselyre hasonlítanak, s benne épp csak egy apró cetli fér el,  a gazdi telefonszámával. Ma már egyedi nyakörveket is készíttethetünk, amelyekre ráírathatjuk a gazdi elérhetőségeit, végül pedig maradnak az alternatív megoldások, amihez csak egy kis fantázia kell és amelyeket bárki elkészíthet! Az alábbi képeken bemutatjuk, hogyan készíthetjük el mi magunk kedvencünk „életbiztosítását” Szilveszterre.

Kutya azonosítási megoldások

Az első képsor egy ideiglenesen használható, viszonylag tartós biléta elkészítését mutatja be házilag. Minden háztartásban van valamilyen műanyag flakon, vagy doboz, ami nem reped, de azért ollóval vágható. Mi egy fél literes tejfölös vödör tetejét választottuk erre a célra. A doboztetőn körberajzolunk egy 200 ft-os pénzérmét, majd ollóval körbevágjuk. Felforrósított tűvel kilyukasszuk, egy picit nagyítunk a lyukon – ha szükséges, csavar segítségével. Ha kész, a biléta széléről és a lyuk környékéről alaposan eltávolítjuk a műanyaforgácsot, a szúrós részeit. Ezután az anyagtól függően ráírjuk, belekarcoljuk, vagy pillanatragasztóval ráragasztunk egy darab cetlit a telefonszámunkkal. Végül kulcskarikát teszünk rá és a biléta máris használható. De figyelem! Ez a megoldás csak ideiglenesen használható! A papírról előbb utóbb elkopik a telefonszám!

A második képsoron a lehető legegyszerűbb, egyszer használatos megoldást mutatjuk be (ez is jobb, mint a semmi!). Egy pici papírra apró betűkkel felírjuk a telefonszámunkat. Letekerünk egy darab celluxot, és szöveggel a ragasztós rész felé ráragasztjuk a papírunkat a ragasztószalagra. A papír hosszának kb. kétszeresénél a ragasztószalagot elvágjuk és a cetlit egy kulcskarikába „fűzzük”.

Talán most sokan nevetnek, de rohanó világunkban, ahol már mindent a gépek uralnak, az egyszerű dolgokról néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni! Ma már családtagjaink telefonszámát is a gépek memóriájára bízzuk, mi magunk szinte egyet sem jegyzünk meg. Vagy te tudod fejből az ismerőseid telefonszámait? Ugye nem? Elgondolkodtató…

A pillangó effektus elmélete szerint: „Egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a túloldalon„. Legalább ekkora változást jelent egy ilyen apróság is, amikor baj van! Mutassunk példát minden kutyásnak, hogy mi nem hagyjuk elveszni kedvenceinket!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .