„Egy hiszékeny, pórul járt gazdi levele”

Egy kedves látogatónk elkeseredettségében küldött nekünk egy e-mailt, amelyben elmeséli az ő és az ő beagle kutyája szomorú történetét…

„Én egy tanulságos történetet mesélnék el:

2006. májusában elveszítettük hashártya gyulladás betegség miatt egy nagyon szeretett kutyánkat, mely nálunk családtag volt. Ezután azonnal megvehető kutyát kerestünk, teljesen más fajtát stb. hogy ne fájjon annyira az előző elvesztése. Mindenhol azt olvastuk, hogy a Beagle fajta a világ egyik legegészségesebb kutyája. Egy internetes hirdetőoldalon találtunk egy lakhelyünkhöz közeli (Bp.-en) hirdetést. Elmentünk megbeszéltük, ők azt javasolták, hogy ne kérjünk törzskönyvet, ha csak családi kutyának kell, de ha mégis kérjük ők igazolják egy papíron, hogy honnan származik a kutya. Választottunk, és szerencsére!!!??? vagy sajnos!???? megvettük a kutyát teljesen jóhiszeműen.

A kutyus nagyon szépen fejlődött, nagyon okos lett, nagyon megszerettük, majd 8 hónapos korában, amikor nyakörvet tettünk rá, a kutya sírt. Azonnal orvoshoz fordultunk: vért vettek, illetve röntgen készült róla. (zárójelentés) Egyszerű szavakkal leírva: nem gyógyítható, ideiglenesen kisebb, nagyobb időre fájdalom mentesíteni lehet. Sajnos a kiskutyának halmozottan vannak gyógyíthatatlan betegségei, mely betegségek nem születés után szerezhetőek, illetve megkapható betegségek. Ezek már születéskor megvoltak neki, melyek panaszt 8 hónapos korban okoztak először.

A röntgenen láthatóan óriási a szíve, mely nem is szív alakú, hanem olyan mint egy óriási lufi, vagy labda – hogy is fér el szegény kutyában???? A következő a feje (koponya) és az első nyakcsigolya nem teljesen van összenőve, mely dobermann kutyákra jellemző, de sajnos őnála is fennáll.

Wobbler-szindróma betegség

Neve: Wobbler-szindróma betegség (ez egyébként műthető lenne, ha nem ilyen lenne a szíve, és a harmadik betegség nem állna fenn). A C4-C6-os csigolyákon kóros csontszövet szaporodás áll fenn (ilyen csontszövet szaporodást még 15 éves kutyáknál is ritkán találnak). A kórjóslat: kétes. Ez azért van mivel ez már helyre nem állítható, és kiszámíthatatlan, hogy a kutya a gyógyszerezéssel meddig tartható fájdalommentes állapotban (szteroid hormonnal), magyarul a kb. 15 éves élete 1-2 évre tehető.

Zárójelentés
Zárójelentés

A zárójelentésen a orvos azért nem tartotta fontosnak kiírni, hogy a betegségek teljes biztonsággal tenyésztési hiba, mivel egyik betegség sem születés után elkapható, fertőzhető, megszerezhető. A tenyésztővel történt kapcsolatfelvétel után a javaslatai a következők voltak: ha ilyen beteg a kutya, miért nem altattuk el?, ha viszek neki kórbonctani jelentést, ő egy ingyen kutyát ad helyette. Az meg sem fordult a fejében, hogy 8 hónap alatt mennyire megszerettük, mennyire sajnáljuk és ő is élőlény, sőt érzőlény!!! A hivatalos részéhez az sem jutott eszébe, hogy a PTK 305-ös §-a alapján a vételár felét vissza kéne, hogy fizesse, mivel én választhatok a kártalanításban. (Ezt különben jogász-jogtanácsos mondta – ő az állatvédőknek dolgozik, ha pert indítok a tenyésztő ellen térítésmentesen képviseli az érdekeinket.

Kérte, hogy e-mailben küldjem el a zárójelentést, melyhez hozzáfűzte, hogy tulajdonképpen őt nem is érdekli, inkább az orvosnak mutatná meg, hátha az tanul belőle. Azóta többször végighallgattam a hangfelvételt beszélgetésünkről, de még mindig nem hiszem el, hogy egy „Tenyésztőt” csak ennyire érdekel egy kiskutya sorsa. Őt csak a pénz, a pénz, és a pénz érdekli. Persze egyetlen kutyatenyésztő egyesületnek sem tagja, sehol senki nem ismeri, mint tenyésztőt, a háznál a kerítésre, kapura, sincs kiírva semmi. Ezek után már csak az döbbentett meg legjobban, hogy jelen pillanatban is hirdeti magát az Interneten, és az is lehet hogy pont ilyen betegséggel rendelkező kutyusokat ad el. Bár az orvos szerint nem minden kutyán jön elő a betegség, van amelyik csak génhiba hordozó!!!!! Én ezt a történetet mások okulására írtam le.

Tisztelettel:
Egy igazi állatszerető gazdi, aki a kutyák érdekében írta ezt az e-mailt.”

Oszd meg! Köszönjük!

One thought on “„Egy hiszékeny, pórul járt gazdi levele”

  1. Nagyon sajnálom a kutyust, de talán a gazdi is körültekintőbb lehetett volna az elején. Nem is értem miért kell pénzért kutyát venni ha a menhelyek is tele vannak. Az az igazi mentés onnan kihozni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .