Figyelem! Kötelező országos kutyaszámlálás!

kutyaszamlalasAz Önkormányzatok idén kutyaszámlálást tartanak. A számlálást; mint ebrendészeti feladatot, 3 évente legalább egyszer az Önkormányzatoknak el kell végezniük; az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. Törvény 42/B. § alapján.

A törvény szerint a kutyusokról helyi nyilvántartást kell vezetni, mind a gazdi, mind magunk, ill. egymás biztonsága érdekében. A számlálás minden gazdinak kötelező, ami mindössze egy nyomtatvány kitöltését és beadását jelenti. Az ebszámlálás menete és beadási határideje helyenként eltérő lehet, a részletekről az Önkormányzatok értesítik az ebtartókat.

Amennyiben kedves olvasónk nem kapott még erről értesítést, kérjük, keresse fel a helyi Önkormányzat hivatalos weboldalát, a legtöbb esetben onnan letölthető az „Ebösszeíró adatlap„, ill. az  feltüntetett elérhetőségeken lehet érdeklődni, hogy hol szerezhető be a nyomtatvány. A  nyomtatvány leadása a legtöbb helyen személyesen, postai úton, faxon, valamint e-mailben is visszajuttatható az illetékes hivatalba, hogy pontosan hová, azt szintén az Önkormányzatoknál kell megkérdezni.

Idén minden kerületben, ill. településen megszámolják a kutyusokat, aki a kötelező számlálásnak nem  tesz eleget, megbírságolhatják!

Az adatlapon a kutya alapadatai és a gazdi elérhetősége mellett olyan adatokat kell megadni, mint:

  • kutya oltási könyvének száma, és kiállításának dátuma
  • a kutya utolsó veszettség elleni oltásának dátuma, oltóanyag neve
  • a chip száma, a chip beültetés dátuma
  • útlevél száma, kiállításának dátuma
  • az állatorvos neve, aki a fentieket elvégezte/kiállította

Feltételezzük, hogy már minden beagle kutyusban van microchip, így a „mieink” már mindannyian nyilvántartásba vannak véve, de aki még mindig nem végeztette el a közeli állatorvossal a chip beültetését, javasoljuk, hogy mielőbb tegye meg, mert az ebösszeírás valószínűleg a kutyachip beültetések ellenőrzésével is összefügghet! Ez az utolsó alkalom, hogy a chip beültetéséről gondoskodjunk, mielőtt megbüntetnek!

2013. január 1-től a 4 hónapnál idősebb kutyákban kötelezően kutyachipnek kell lennie, aki ennek nem tett eleget, megbüntethető! Most utoljára még a chip is pótolható az ebösszeíró adatlap beadása előtt, de aki se a chipet nem intézi el, se az ebszámlálásnak nem tesz eleget, dupla bírságra számíthat!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .