Napszemüveg kutyáknak

A Doggles egy napszemüveg márka kutyáknak, amit úgy terveztek, hogy illeszkedjen a kutya fejére. Annak ellenére, hogy eredetileg csupán divatelemként került forgalomba, számos orvosi esetről számoltak már be, miszerint egyes kutyáknak jót tett a szemüveg, sőt! Egy epilepsziás kutyának az életét is megmentheti, hiszen a szemüveg javít a fényre érzékeny állat életminőségén.

Jonah beagle napszemüvegben
Fotó: www.jonahsark.com
A kutya napszemüveget Ken és Roni di Lullo találták ki, miután azt vették észre, hogy a kutyájuk hunyorog a napfénytől. Kísérleteket végeztek az emberi napszemüveg és a sport védőszemüvegek között, mielőtt kifejlesztették, hogy az alakja illeszkedjen a kutya fejére. Most ők a Doggles gyártói Észak-Karolinában.

A Doggles kifejlesztett egy színezett polikarbonát anyagot UV védelemmel, amelyet a rugalmas pántok biztosítanak a kutya fején. Annak ellenére, hogy a Doggles kutya napszemüveget az egyik leghaszontalanabb találmánynak minősítették, mégis hatodikként felkerült az MSN Money „11 ötlet, hogy ne dolgozz, de milliókat keress” c. listájára és 2004-ben 16 országban összesen 4500 üzlete nyílt a cégnek, és mostantól a megkezdik a dioptriás lencsék gyártását is.

2004-ben Linda Cunningham szervező ellátási csomagot küldött ki az amerikai hadseregnek, és munkakutyáiknak, akik Irakban dolgoznak. A kutatás során felbukkant a Doggles, és a sivatagi homokviharokra, a nap elleni védelemre gondolt. Felvette a kapcsolatot a Doggles Társasággal és együtt több, mint 120 irakban dolgozó munkakutyának küldtek kutya napszemüveget. A Doggles a CNN 2005. július 30-i, Szombat Reggeli Hírműsorában arról számolt be, hogy felszereléssel küldik bevetésre a katonai kutyákat. A Metro brit napilap 2007-ben megjelenített története szerint egy kutya egy ritka autoimmun betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy nem tud a szervezete könnyeket termelni. A kutya tulajdonosa Diana Stephens elmondta, az ő kutyájának bizony van szemüvege, amivel megelőzhető kedvence szemének kiszáradása. A Doggles más felhasználói egyéb szembetegségekről is beszámoltak.

Talán a motorosok körében a legismertebb, ha a kutya szeme begyullad, hiszen egyre többen viszik magukkal a négylábút két keréken. Aztán ott vannak az autósok, akiknek a kutyája erőszeretettel kukkol kifelé az ablakon, nem is beszélve a kabriókról…

A kutyának egyesek szerint ugyanúgy meg kell óvni a szemét a huzattól, a portól, az UV sugárzástól, főleg a munkakutyák vannak kitéve ilyen veszélyeknek, illetve egy szemműtét után, vagy egyéb betegségek esetében. Mások szerint azonban nem kell a kutyaszemüveg. Hogy mi az igazság, mindenki döntse el maga!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .