Nevelési tanácsok beagle gazdik számára

Kétségtelenül az egyik legokosabb, legjátékosabb és legaranyosabb kutya a beagle, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fajta napjainkban, de bizony komoly kihívásokkal találja szembe magát, aki nevelésére adja a fejét. Alábbi rövid cikkünkben hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze, hogy megkönnyítsük a gazdik feladatát.

beagle-kutya-nyelv

A beagle eredetileg különböző vadászkutyák keresztezéséből jött létre, ennek köszönhetően igen erős vadászösztönnel rendelkezik. Vidám természete, játékossága miatt az ember nagyszerű társa lehet, viszont makacssága és önfejű viselkedése következtében nevelése komoly szakértelmet, valamint következetességet igényel. Megfelelő képzéssel áthidalhatóak a nehézségek, illetve javítható a kutya viselkedése.

A fajta jellemzői a lelógó fülek, a nagy szomorú szemek és a fehér alapon barna, esetleg fekete foltok. Kis termetű, erős felépítésű kutya, testtömege 8 és 16 kg között mozog. Szaglása rendkívül fejlett, ezért a vadászat mellett gyakran nyomozásra is használják őket. Hajlamos az engedetlenségre, szerencsére mellette rendkívül okos és gyorsan tanul, ami pedig jelentősen megkönnyíti nevelését.

Nagyon fontos, hogy a beagle nevelését a megfelelő időben kezdjük el Az idős kutya már túl makacs ahhoz, hogy bármit megtanuljon, a túl fiatal kölyök pedig még nem igazán érti, hogy mit is szeretnénk tőle. Szakértők szerint 8 hetes korban ideális megkezdeni képzésüket, mert ekkor még nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan.

Nevelésüknél az egyik legfontosabb szempont a következetesség, meg kell értetni vele az ok okozati összefüggéseket. Minél előbb célszerű tisztázni vele, hogy mi az a viselkedés, ami elfogadható, és mi az ami nem. Ha ugyanazon cselekedetéért egyik nap leszidjuk, másik nap pedig elnézőek vagyunk, akkor könnyedén összezavarhatjuk kedvencünket, ennek következtében pedig sosem fogja megtanulni, hogy mit szabad és mit nem.

A kölykök szobatisztaságra nevelése az egyik legnehezebb feladat, mindenképp türelem és kitartás szükséges hozzá. A legfontosabb, hogy figyeld a viselkedését, és amikor látod a legapróbb jeleket, azonnal vidd ki, hogy a megfelelő helyen végezze dolgát. Szépen lassan megtanulja az összefüggést, bár ettől függetlenül később is előfordulhatnak balesetek. Ebben az esetben büntetéssel nem sokat érhetünk el nála.

Végül, rendkívül fontos, hogy türelmes legyél vele, mivel a kölyköknek időre van szükségük, hogy megtanulják, hogyan kell az emberekkel együtt élni. Fogadd el, hogy természetes ösztönökkel rendelkezik, próbáld megérteni, hogy mi állhat viselkedése hátterében. Például, ha kedvenced megrág mindent, amit maga körül talál, akkor győződj meg róla, hogy van elegendő játéka, amit kedvére rágcsálhat. Hasonlóképpen, ha a kutya agresszívvé válik, akkor előfordulhat, hogy nem kapja meg a számára szükséges fizikai vagy mentális gyakorlatokat. A beagle életében fontos az aktivitás, amelynek hiánya arra késztetheti, hogy valahol máshol vezesse le felesleges energiáit.

A beagle imádja a hasát, éppen ezért jutalomfalattal könnyen inspirálható, viszont túlzásokba nem szabad esni, mivel hízásra hajlamos, valamint az sem jó, ha túlságosan elkényeztetjük.

 

Oszd meg! Köszönjük!

2 thoughts on “Nevelési tanácsok beagle gazdik számára

  1. Segítség!
    Három éves beagle kutyánk, Bogyó az elmúlt egy hétben vált „szökőssé”. El kellett mennem hazulról, a szokás módon a kertben hagytam, kirágta a kerítést. Abból gondolom, hogy kimondottan utánam akart jönni, mivel azt a kaput választotta a kettő közül, ahol elhagytam a kertet. Első alkalommal hazajövet a közeli vasúti átjárónál (!) szaglászva találtam rá. Másodszor- ma- hazaérve nem találtam a kertben, a legnagyobb pánikban indultam volna keresni, mikor kilépve a kapun megláttam lógó nyelvvel poroszkálva közeledni.Azt hittem eddig, kutyabiztos a kerítésünk!
    Mit tehetek? Mindenhova nem tudom magammal vinni.

  2. Először is kerítés erősítés, aztán egy kis nevelés, szoktatás az egyedülléthez.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .