Vörösiszap katasztrófa – állatmentés

2010. október 4-én Magyarország eddigi legnagyobb környezetkárosító katasztrófáját okozta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. iszaptároló gátjának átszakadása Ajkán. A 300×500 méteres gát átszakadásának következtében 700.000 köbméter vörösiszap árasztotta el a környező településeket; körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét: Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny. Az elszabadult vöröiszap erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék, mely a termőtalajok átlagánál több nehézfémet tartalmaz. Az Ajkai kistérségben felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozó vörösiszap már emberéleteket is követelt, hárman eltűntek, az anyag lúgos hatása miatt többen megsérültek, őket égési sérülésekkel kezelik az egészségügyi intézményekben.

Az iparágban világviszonyban eddig még sosem történt ilyen katasztrófa, a legtöbb vezető média foglalkozik az üggyel, néhány külföldi média is fő hírként számolt be a szerencsétlenségről. A településeken a katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség segítségével, illetve Szlovákia speciális kutyás mentőszolgálatának három mentőjével, két emberkeresésre kiképzett kutyájának bevetésével kezdték meg a mentést. A károsultak megsegítésére több adománygyűjtés is indult, de mivel sajnos az érintett területeken nem csak az emberek kerültek bajba, az állatok is várják a segítségünket! Több állat elpusztult, a túlélő állatok az iszaptól vörös színűek, egyeseknek égési sérüléseik is vannak, ill. sajnos sokuk megvakult…

Az állatvédőknek egyelőre ezekre a dolgokra van a legnagyobb szükségük:

 • törülközők (minden kutyát többször meg kell fürdetni)
 • puha takarók (sok kutyának teljesen le kellett nyírni a szőrét, bőrük fel van marva, ki van hólyagosodva)
 • kutyaeledel (száraz is – de konzerv is! – sok kutya nyálkahártyája, nyelve fel van hólyagosodva, alig tudnak enni – nyelni)
 • macskaalom
 • A takarításhoz lapátra, seprűre, talicskára, kannára, ecetes tisztító szerre, esőkabátra, esőköpenyre, maszkra, gumikesztyűre, gumicsizmára van szükség!
 • Nagyon nagy szükség van továbbá meleg ruhára a helybélieknek (gyerekruhák, felnőtt ruhák egyaránt), tartós élelmiszerre és fertőtlenítő szerre!

A mentés koordinálására létrejött egy fórum, ahová felkerülnek a segítségre váró állatok, a mentésben résztvevő szervezetek elérhetőségei, számlaszáma, a bevállalt állatok száma, fényképeik, állapotukról leírás.

Ha valaki a helyszínen szeretne segíteni, bármi úton-módon is jut el ide, keresse Mariannt, aki a szükséghelyzetben a devecserieket képviseli. Telefonszáma: +3620-2388666

Akik állatok ideiglenes befogadásával tudnak segíteni, jelentkezhetnek a Lelencnél: info@lelenc.hu a Noénál: info@noeallatotthon.hu, a Rexnél: rexiroda@rex.hu vagy telefonon Lakos Györgynél a +3630-507-2062-es számon a nap bármely szakában.

A Rex Alapítvány beagle-t is mentett:

A vörös iszapból a Rex által mentett beagle: BigiBiginek szerencséje volt

Bigit a Rex Alapítvány mentette meg a katasztrófa súlytotta területről, s miután lemosták róla a lúgos iszapot, bevitték őt menhelyükre. Időközben a BEAGLE-ért KHE jelezte, hogy amennyiben beagle került bajba, be tudnak fogadni még beaglet, ha szükséges. Ezzel párhu-zamosan Juhász Erika és párja; Laci jelezte a BEAGLE-ért KHE-nek, hogy ők is szívesen segítenek egy beagle kutya ideiglenes befogadásában, ha a ka-tasztrófa következtében ez szükségessé válik. Köszönhetően a Rex Alapítvány, a BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület és Eri-káék csapatmunkájának, ma Bigi köszöni jól van, jelenleg Erikáék vendégszeretetét élvezi két másik, ivartalanított beagle társaságában. Bigi Gazdájának elérhetősége a nyakában található kutyabilétán volt, így ők értesítve lettek Bigi állapotáról és hollétéről. Sajnos Bigi gazdáinak nem volt ilyen szerencséjük, ők jelenleg kórházban vannak. De Erika tájékoztatott minket a következőkről: „megnyugtattuk a gazdikat, hogy vigyázunk Bigire, míg ők rendezni tudják az életüket…”

Jótékonysági rendezvény a katasztrófa sújtotta állatokért

2010. október 9.-én, szombaton 11 órakor az 56-osok terén (volt Felvonulási téren az Időkeréknél) a FÁBE „Villámcsődület” c. rendezvényén jótékonysági pólóvásárt rendeznek az ajkai iszapömlés állatáldozatainak megsegítésére. A rendezvény szomorú aktualitása, hogy felhívja a figyelmet a közelmúlt ipari katasztrófája által érintett állatáldozatokra is. E célt szolgálja majd a Rex Állatsziget fotókiállítása, mely a katasztrófa sújtotta régióban készült drámai felvételek és a vörös iszapban úszó plüssállatok bemutatásával érzékelteti az ajkai iszapömlés során elpusztult és megsérült állatok kiszolgáltatottságát. A FÁBE rendezvényén az Állatvédelmi Őrszem és a Rex Alapítvány jótékonysági pólóvásárral próbál segíteni a bajba jutott állatokon. A befolyt összeget a megmentett állatok ellátására és egy országosan bevethető állatvédelmi katasztrófacsoport felszerelésére és kiképzésére fordítják.

További információ arról, hogy hogyan segíthetsz a katasztrófa hivatalos weboldalán: vorosiszap.bm.hu, vagy az alábbi címeken találhatók:

Fontos linkek:

 • Önkéntes járatok indulnak Devecserre – Csatlakozzon! (magyarkurir.hu)
  Akik segíteni mennek, mindenképpen készüljenek védőfelszereléssel! (Gumicsizma, gumikesztyű, vízzáró, overál, kidobható ruha, maszk, betadin) A vörös iszapban állva az alany nem érez fájdalmat, csak később. Ezért amint az anyag a bőrrel érintkezik, bő vízzel alaposan le kell mosni, azután citrommal, ecettel lehet közömbösíteni a lúgot.
 • Katasztrófa helyzet – Kolontár, Devecser állatainak mentése (netboard.hu)
  Hasznos információk az érintett lakosság részére (katasztrofavedelem.hu)
Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .