Csípőizületi Diszplázia

Írta: Ruth Darlene Stewart

A cikk eredetileg a „Show Beagle Quarterly” 2001. júniusi számában jelent meg. Az írott anyag és a grafikák utánközlése a szerző engedélye nélkül tilos.

Beagle tenyésztők gyakran gondolják, hogy a csípődiszplázia (DP) a beagleknél kis termetük miatt nem jelent gondot. Ez tévedés. Míg abban egyetértés van, hogy a DP a beaglet általában nem teszi nyomorékká, ha nem kezelik a problémát és nem fordítanak figyelmet jelenlegi csípőszerkezet javítására, vagy fenntartására, a DP a fajtát nyomoríthatja meg. Mikor lépnek tovább a tenyésztők és foglalkoznak ezzel a problémával? Most? Vagy majd amikor a beaglek már sántítanak?

A nem kiállítási célra tenyésztők azt gondolják, hogy ez csak a kiállítási kutyákat érinti, noha

a Beagle Brigádtól* származó információk szerint – akik kutyáikat az általános beagle populációból szerzik – a jelöltek egészségügyi elutasításának első számú oka épp a DP, vagy gerinc problémák.

A DP-ről nagyon sok kutatási eredmény és teória kerül publikálásra. Legjobb mai tudásunk szerint egy poligenetikus problémával állunk szemben; ez azt jelenti, hogy a DP kialakulásában egynél több génpár játszik szerepet. Környezeti tényezőknek is lehet szerepük, de kell egy genetikai hajlamnak is lennie. Kutatások kimutatták, hogy a DP születéskor nincs jelen, de a kutya növekedése során fokozatosan alakul ki. A „diszplázia” szó szerint azt jelenti: rossz fejlődés.”[Téves!! Azt jelenti rossz elhelyezkedés – A ford.] Egy genetikusan DP-re kódolt kutyának meggyengült szerkezeti alapjai vannak. Sok DP által érintett kutya sosem fogja a sántaság látható jeleit mutatni, és sok esetben a mozgása sem ad támpontot a diagnózisra. Idősebb, merevséget mutató kutyákra azt mondják arthritise van, de a DP gyakori oka lehet az arthritisnek.

Az Orthopedic Foundation for Animals-nél (OFA) 1974. óta kevesebb, mint 300 beaglet minősítettek. Ez nagyon alacsony szám. Az OFA feljegyzései szerint a benyújtott rtg. felvételek 15%-a utal diszpláziára. [A cikk eredeti megírásának időpontjáig. Jelenleg 704 vizsgálatból 18,2% – A ford.] Sok röntgent azonban nyilván be sem nyújtanak, mert annyira egyértelmű a diszplázia. Ha nagyobb számú beagle kerülne vizsgálatra, akkor a számok pontosabban mutathatnák a teljes populáció érintettségének arányát.

Sok tenyésztő kijelenti, hogy ellenőrizteti kutyáját, de a leleteket nem nyújtják be az OFAhoz.

Íme néhány érv, hogy miért kell benyújtani az OFA-nak:

1. Az egyre szűkülő génválaszték közepette minden tenyésztőnek lehetőséget biztosítani, hogy az OFA adatai segítségével követhesse a kivizsgált kutyákat. Ez elősegíthetné a szóbajöhető tenyészpartner kiválasztását. Csak maroknyi azon tenyésztők száma, akik saját állományuk csípő állapotát 2 generációnál régebbre vissza tudják követni. Ha csak a saját állatorvosod látja a kutyád rtg. felvételét, de az nem kerül a nyilvántartásba, ki tudja évek múltán megmondani, hogy egészséges volt-e a kutyád?

2. Az OFA kiértékelési módszere standardot állít, amit mindenkinek követnie kell. Túl gyakran találkozom tenyésztőkkel, akik azt mondják, az állatorvosuk szerint a rtg-jük jó, miközben az OFA eltérő véleményen van. Az általános állatorvosok nem a testület által képesített radiológus szakemberek. Vannak olyan radiológus állatorvosok, akik OFA-jellegű vizsgát tesznek, de ez megint nem szerepel semmilyen nyilvántartásban. Ez nem segíti elő egy hiteles, mindenki számára hozzáférhető genetikai adatbázis felállítását.

3. Nem túl költséges. Az OFA csípő kiértékelése $30-ba kerül. [Magyarországon kb. 12.000 Ft a felvétel és kiértékelés. A ford.] A legdrágább rész maga a röntgenfelvétel elkészítése. Hagyj ki egy kiállítást, helyette csináltasd meg a vizsgálatot a fajta javítása érdekében! (Az OFA a tenyésztőknek kedvezményeket is biztosít.) Jó megtakarítási lehetőség a felvétel elkészíttetése egy olyan alkalommal, amikor amúgy is altatni kell a kutyát pl. fogkő leszedés miatt.

4. Tudd, hogy honnan indulsz. Tartsd szem előtt, hogy ha „elégséges”, vagy rosszabb eredményt kapsz, akkor olyan tenyészpartnert kell választani, akinek „enyhe” vagy „mentes” eredménye van.

Ha az eredmény DP érintettséget mutat, sok szakértő azt fogja tanácsolni, hogy vedd ki a kutyát a tenyésztésből. Tekintettel azonban arra, hogy nincs számottevő adatbázis a beaglek csípő állapotáról, továbbá, hogy a génállomány meglehetősen korlátozott, több kutató azon az állásponton van, hogy tenyészthető az állat egy jobb csípővel rendelkező párral. Én azt tanácsolom, hogy óvatosan kell eljárni, alaposan értékelve a saját kutyát. Vizsgáld meg a következő kérdéseket:

– Fajtájának elég szép példánya?

– Milyen a temperamentuma?

– Mennyire rossz a csípő eredménye? Határesetek, vagy enyhe elváltozások esetén megfontolható a tenyésztés. De közepes, vagy súlyos DP-vel mindenképp tartózkodni kell tőle.

– Mi a helyzet az egyéb egészségügyi tényezőkkel? Pajzsmirigy gondok, epilepszia, szemproblémák, stb.

Csak a szelektív tenyésztés és valamennyi egészségügyi tényező figyelembevételével várhatják a tenyésztők a fajta javítását.

Amikor először merültem a DP kérdéskörébe, az állatorvosom így tanított: „ez nem csak forgó és üreg kérdése”. Az alábbiak röviden bemutatják a csípőizületi diszplázia kiértékelésének menetét. Az OFA módszerét veszem alapul, elsősorban azért, mert évtizedek óta használják, bárki számára hozzáférhető és követhető adatbázissal rendelkezik.

A bizonyítvány száma, amit egy beagle kap, mutatja az összes vizsgált beagle számát, a kor hónapok szerint mutatja kutya korát a vizsgálat elvégzésének idején, a fokozat pedig a vizsgálat eredményét (E Kitűnő [Mentes], G Jó [Átmeneti], F Megfelelő [Enyhe]). Előzetes vizsgálatot végeznek a kutya 24 hónapos kora előtt, végleges bizonyítványt csak 2 éves kort betöltött kutya kaphat. [Magyarországon is így van. – A ford.]

Csípőízületi diszplázia, 1-es ábra1. ábra – Hibátlan pozíciót mutat

a. A medence, a combcsontok és térdek

illeszkedése

b. Szimmetrikus pozíció

1. A csípőlapátok egyenlő szélessége.

2. A foramen obturatoriumok egyenlő mérete

3. Combcsontok párhuzamos állása az alsó lábszárak középvonalában elhelyezkedő térdkaláccsal.


Csípőízületi diszplázia, 2-es ábra2. ábra – Egészséges kutya csípője a kívánatos 130 fokos szöggel.

Az OFA a következő tényezőket vizsgálja:

a. Az ízületi hézagot

b. A combcsontfej arányát az ízületi árokban (acetabulum) (a minimum 1/2)

c. A combcsontfej formáját (gömbölyűség és simaság). A ‘fovea capitis’ a combfej lapos része, ezen tapad a combszalag.

d. A combnyakat; legyen sima és elváltozásoktól mentes.

e. A combnyak szögét; az optimális kb. 130 fokos.


Csípőízületi diszplázia, 3. ábra

Néhány példa az OFA által kiértékelt csípőkről beaglek esetében.

A képek megnézésekor, figyeld a szöget, a combnyak simaságát és

hosszát és a combfej kerekségét.

Rajzolj két képzeletbeli vonalat, egyiket az acetabulum felső peremétől az alsó külső széléig, másikat a szög meghatározásához.

Csípőizületi Diszplázia Beagle kutyáknál

A DP radiológiai jelei:

1. Megnövekedett izületi rés

2. A combfej ellaposodása és torzulása

3. Sekély acetabulum

4. Torzulás/degeneratív elváltozások a acetabulum peremén

5. Torzulás/degeneratív elváltozások a combnyaknál

6. Részleges dislocatio (elmozdulás)

Csípőizületi Diszplázia Beagle kutyáknál

Gondolj a csípődiszplázia ellenőrzésére! Segítsd az alapok felmérését, ahonnan továbbléphetünk a fajta javítása és a jövőbeni problémák elkerülése érdekében. További információkért az OFA-ról és a meglévő adatbázis megtekintéséhez lépj az OFA weblapjára.

*A Beagle Brigád az USA Mezőgazdasági Minisztériuma Állat- és Növényegészségügyi Szolgálatának a beutazó utasok csomagjainak ellenőrzésére létrehozott különleges alakulata.

Beagle Brigade a Wikipedián – A ford.

Az eredeti cikket ellenőrizte G.G. Keller, D.V.M.,M.S.,DACVR, az Orthopedic Foundation for Animals, Inc. igazgatója.

Fordítás: Zács Ágoston


Állatorvos, Debrecen

Ambulanciánkon minden o-lyan csonttörést, ízületi megbetegedést, gerincbe-tegséget ami műtétet igé-nyel garantáltan a régió leg-kedvezőbb árain operáljuk, kimagasló színvonalon. Részletekről telefonon ér-deklődhet, elérhetőségeink bármelyikén. Pontos áraján-latot a beteg állat vizsgálata után adjuk. Amennyiben minket választ a vizsgálati díjat elengedjük.

 +3652/501-694

Debrecen, Lehel u. 20.

www.pavlovkutyaja.hu

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .