Kutyatápok különleges, jótékony alapanyagai

Hogy milyen a jó kutyatáp, állandó vita téma a gazdik körében. Nem véletlen, hogy újra és újra elővesszük mi is ezt a témát. Természetesen mindenki a legjobbat akarja a kutyájának, ezért a saját ismereteinek megfelelően alkot véleményt, és ad tanácsot a másik kutyásnak. Mivel ismereteink különböző forrásokból tevődnek össze, ezért valószínűleg nincs két egyforma vélemény, legfeljebb a lényeget tekintve értünk egyet.

Persze ez sem igaz, mert van, akinek a kutyája házikosztot kap, és van, akinek minőségi kutyatápot. Ha nagyon akarunk, azon is össze lehet veszni, hogy mi a legjobb a kutyának; a húsleves és a főtt zöldségek, avagy a prémium kutyatáp?!

Kutyatáp
Száraz kutyatáp

Az biztos, hogy a kutya alapvetően ragadozó állat, de ősei a vadonban nem csak hússal táplálkoztak, hiszen az emésztésükhöz sok egyébre is szükségük volt, ahogy most is. Ilyenek a rostok, az ásványi anyagok, a víz, stb.

Felsorolhatnánk, mi minden nem jó a kutyáknak, ahogy azt az Interneten számos helyen megtették már, mi most inkább összegyűjtöttünk néhány olyan hasznos összetevőt, amit nem minden kutyatáp tartalmaz, de kifejezetten jótékony hatással van kedvenceinkre. Lássuk, mik ezek!

Zöldkagyló

Az új-zélandi zöldkagyló nagy arányban tartalmaz az ízületek működéséhez szükséges anyagot. Gyulladáscsökkentő hatását gazdag telítetlen omega 3 zsírsav tartalmának köszönheti. A zöldkagyló nem csak az ízületeket, hanem a csontokat és a kötőszöveteket is erősíti. Az ilyen összetevőt is tartalmazó kutyatáp főként olyan idős, vagy beteg kutyusoknak ajánlott, akiknek porckopása, vagy mozgásszervi problémái vannak. A zöldkagyló kivonat nem csak kedvenceinknek hasznos. Emberek mozgásszervi gyulladásaira és reumatikus betegségeire is gyakran javasolják ezt a táplálékkiegészítőt.

Beigli porckorongkopás betegsége miatt a leggyakrabban zöldkagylót is tartalmazó kutyatápot fogyaszt, nincs kifogása az ezt tartalmazó eledelek ellen.

Lazac

A húsok nem sorolhatók a különleges táp összetevői közé, hiszen a legtöbb kutyatápnak az az alapja. A lazac azonban viszonylag újdonságnak számít, hisz a halakból készült tápok eddig inkább a macskaeledelekre voltak jellemzőek. Bár még mindig keresni kell az ilyet, ma már egyre több kutyatáp készül lazacból.

A lazachús könnyen emészthető, így az idősebb kutyáknak is ideális az olyan kutyatáp, amiben van ilyen összetevő. Az omega-3 zsírsav jótékony hatásairól előzőekben leírtak mellett a lazac omega-6 zsírsavat is tartalmaz, melynek rendszeres fogyasztása egészséges bőrt és szőrzetet eredményez a kutyáknál, vagyis kedvencünk bundája fényes és csillogó lesz tőle.

Beigli ritkán kap lazacos kutyatápot, de azon alkalmakkor, amikor ez a menü, nagyon izgatott, imádja pl. a lazacos nedvestápot.

Alma

Egy igazi klasszikus, igaz, nem kutyák számára. Pont ezért említjük meg a különleges összetevők listájában. Sokan nem is gondolnák, hogy az alma jótékony összetevője az állateledeleknek. Az alma méltán szimbóluma az egészségnek szerte a világon. Valószínűleg nem szorul különösebb bemutatásra, milyen sok vitamin és ásványi anyag van benne. A sok jót tetézi a gyümölcs gazdag rosttartalma is, ami segíti az emésztést.

Beigli kutyánk az almát nyersen nem, de megfőzve nagyon szereti, a fáról lepotyogott almát visszahozza, és szívesen játszik vele.

Gránátalma

A szokásos piros alma után jöjjön egy még pirosabb, különleges alma! Valószínűleg ez azon újdonságnak számító összetevők egyike egyes kutyatápokban, amire mindenki felkapja a fejét, hiszen ezt a gyümölcsöt mi magunk sem fogyasztjuk gyakran, sőt! Valószínűleg sokan nem is ismerik ezt a gyümölcsöt.

A gránátalma pozitív hatását emberi viszonylatokban több tudományos kísérlet bizonyítja, ezért kifejlesztették azt a kutyatápot, amely a kutyák számára is hasznosítja ennek a nagyszerű gyümölcsnek a jótékony hatását. A gránátalma lassítja a rákos sejtek növekedését, csökkenti a vérnyomást, és jó hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre.

Rangidős Beigli kutyánkat idén zsírdaganattal műtötték. Bízunk benne, hogy a jövőben nem kerül sor hasonló műtétre. Bízunk benne, hogy a gránátalmás kutyatáp segít nekünk ebben.

Áfonya

Vannak kutyák, akik az Áfonya nevet kapták. Ez az erdei gyümölcs azonban nem csak emiatt hozható összefüggésbe kedvenceinkkel! A vörös áfonyában lévő hatóanyag megakadályozza a húgyvezeték baktériumos fertőzésének kialakulását, ezen kívül a gránátalmához hasonlóan magas antioxidáns tartalma van, amely védelmet nyújt a daganatos betegségekkel szemben, csakúgy, mint a fekete áfonya. Az áfonyát is tartalmazó kutyatápokat többek között tehát a daganatos kis négylábúaknak szokták javasolni.

Beigli már evett áfonyás kutyatápot és nagyon ízlett neki!

Nézz körül és rendeld meg kedvencednek a kedvencét ITT.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .