Hasznos

Valószínűleg beagled van és nem bírsz vele. Ha így van, nézd végig az alábbi menüpontokat, mert rengeteg hasznos foglalkozás létezik a beagle számára, ami a gazdiknak is kellemes időtöltés lehet! A gazdi sok esetben nem elégíti ki őnégylábúsága igényeit. Mint azt már mindenütt olvashattad e-fajtáról, a beagle makacs és önfejű, szökik és rombol, DE!!! Rossz kutya nincs, csak felkészületlen gazdi. Nincs ebben semmi rossz, hisz a legfelkészültebb embert is érhetik meglepetések. Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy a beagle-nek rendszeres mozgás kell és társaság.

Ha nincs beagled, csak olvasgatsz rúluk, mert szeretnél egyet, akkor ne klikkelj sehová, mert ezek az információk neked is jól jönnek majd! Sajnos sokan nem veszik komolyan a fajtáról szóló intelmeket, és rosszul választanak kutyát. A beagle a legtündéribb kis bohóc a világon, de vannak olyan dolgai, amit egykor, egy más fajtájú kutya gazdájaként el sem tudtál volna képzelni… Hidd el, hogy a leírtak nem csupán okoskodások, hanem több beagle gazdi elmondása alapján évek alatt összegyűjtött információk. Ha mégis kétségeid vannak, regisztrálj és tedd fel a kérdésed az üzenőfalon, csoportban!

Szökés

Gondolkozzunk logikusan. Egy normális kutya miért szökik el a gazdájától? Mert nem érzi jól magát! Egy menhelyről elhozott, vagy laborból mentett kutyus esetében az előéletétől függően ez különösen előfordulhat. Mi a megoldás? Erősebb kerítés, kennel, lánc?! NEM!! Ezek a kutyusok nem azért akarnak elmenekülni, mert nincs jobb dolguk, hanem mert nem érzik jól magukat. Természetesen mindenre fel kell készülnünk és mindent meg kell tennünk kedvencünk érdekében; meg kell erősíteni a kerítést, gondosan zárni kell a kaput, de semmiképp sem szabad őt lánccal büntetni! A megoldás a kutya lefárasztása a szó abszolút pozitív értelmében. Ha a kutya jól szocializált, rendszeresen jár kutyák közé játszani, labdázunk vele, vagy elvisszük egész napos kirándulásra, a kutya elfárad. A napközbeni sétákat is hosszúra kell tervezni, hogy mindig kiélje szaglászó és szaladgáló ösztöneit. Ha a kutya kifárad, azután megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot kap, nem akar majd elszökni! Előfordult már azonban olyan eset, amikor egy menhelyről befogadott beagle mindenáron el akart szökni; ez sajnos feltételezhetően annak a következménye, hogy előzőleg csupa olyan befogadóhoz került, akiknél nem kapta meg a megfelelő ételt, vagy szeretetet. A kutya viselkedése mindig a tartásán múlik. Ha a legjobb körülmények ellenére is szökni próbál, forduljunk szakemberhez, kérjünk tanácsot kutyapszichológustól!

Harapdálás, durva játék

A beagle kiskorában, mint minden kölyök kutya, igazi lökött kis szőrcsomó. Jön-megy, zoknit lop, elbújik, harapdál. Általában mindent megbocsájtunk neki és boci szemeinek, de a harapdálás hosszútávon fájdalmas és idegesítő lehet. Ez a játék normális. A kölyök kutyaként tekint ránk és úgy játszik velünk, mint egy kutyával. Mi azonban emberek vagyunk, azonkívül a kiskutya falkájának vezére is, ezért időben tudatni kell a kicsikével, hogy a nem az nem! Hangosan, erélyesen kell rászólni. Az egyetlen módszer a következetesség. Nincs szükség verésre, és semmiféle orrkoppintásra, csak hangos szóra. Ha még mindig harapdál a kutya, egyszerűen ne vegyünk róla tudomást! Előbb-utóbb abbahagyja. Ez egyébként is csak gyerekcsíny, hamarosan kinövi…

Rágás és rombolás

Nagyon sok beagle gazdi mesélt már nekünk arról, mi mindent rágott meg a kutyája. A listán a mobiltelefontól kezdve a kaktuszig minden szerepelt már. Sajnos azonban itt sem a beagle a hibás! Bár ha kajáról van szó, a beagle hajlamos a hízásra, de azért nem mindenevő. Ezek a rágások és rombolások szinte kivétel nélkül akkor történnek, amikor nem vagyunk otthon. Van olyan kutya, akinek ha a gazdája elutazik, depressziós lesz. A beagle néhány óra után is kiakad, ha a gazdi egyedül hagyja. A beagle nem esik kétségbe, feltalálja magát, sőt; levezeti a feszültséget!

Ez bizony nem jó! Sajnos a vakolat lekaparásától kezdve az ágy kibelezésén át szintén színes a lista, hogy mi mindent képes csinálni magányában a beagle. A megoldás semmiképp sem a bántalmazás! A törékeny, féltett tárgyakat, vegyszereket, és minden egyebet is el kell pakolni, semmit sem szabad kutyamagasságba elöl hagyni! Ha mégis figyelmetlenek voltunk, lássuk be, hogy mi hibáztunk! A tönkretett bútorok, lekapart tapéta, a szobatisztaság ellenére történő „meglepetések” oka valószínűleg ugyanaz, mint a szökés esetében. A kutyát tehát le kell fárasztani, de mondjuk ezt szebben; elfoglaltságot kell neki találnunk, különben talál magának ő valamit! Játszunk vele „nyomozósat”, rejtsünk el valamit, amit előtt megszagoltattunk vele és dícsérjük meg nagyon, ha megtalálja. Vigyük el kutyafuttatóba, erdőbe sétálni, labdázzunk vele, áldozzunk rá időt – és a kutya garantáltan nem rombol tovább!

Morgás, agresszió

A morgás nem engedhető. A gazdi a falkavezér. A falkavezérre nem morgunk! Ami azonban ennél is nagyobb baj, ha a kutya agresszív, odakap, vagy bármi egyéb dolgot tesz. A beagle a legkevésbé sem agresszív fajta, az ilyen esetek teljesen egyediek, ezért szakemberre lesz szükség! Érdemes esetleg hasonló történetekkel rendelkező, más fajtájú kutyák gazdáitól tanácsot kérni. Egy egészséges, törzskönyvezett, igazi tenyésztőtől származó, fajtatiszta beagle kutya nem lehet agresszív!

Oszd meg! Köszönjük!

2 thoughts on “Hasznos

  1. Köszönöm a tanácsoka. Azért azt kérdezném hány óra mozgás szükségeshogy elfáradjon.

  2. Nekem minden fél órás séta öröm, de ha nem elég, azt a gazdi tudtára adom. Sokféle módszerem van, hangoskodni kezdek, hogy rámfigyeljenek. Ehhez elég egy ásványvizes palack, ha azzal elkezdek játszani, jó nagy hangja van. :D Gazdáim azt mondják, legalább fél óra kell a sétáltatáshoz, és ezen felül szükséges alkalmanként nagyon kirándulásokra, kutyák közé, stb. menni. De szerintük ez nehéz kérdés, mert nem mindegy, hogy lakásban, vagy házban lakunk, mennyit van egyedül a kutya, mit eszik a kutya, stb. Azt mondják, legalább fél órás sétákat kell tenni velem. (Hát szerintem meg többet!) Szerintem egyszerű a válasz: minél több órát töltenek velem, annál jobban szeretem őket!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .