Beagle Fajtastandard, fajtaleírás

Osztályozó szervezet: FCI
Magyarországi szervezet: MEOE
Érvényes standard: magyar
Kiadás éve: 1986

FCI standard: 161
Származási hely: Nagy Britannia
FCI-besorolás: VI. Falkakutyák, vérebek
Felhasználása: Vadászkutya

Beagle kutyák

Beagle kutya fajtastandard, fajtaleírás

A beagle általános megjelenés: Erős, zömök felépítésű kopó. A minőség benyomását kelti durvaság nélkül.

A beagle jellemzők: Vidám természetű kopó, alapvető feladata a nyomkövető vadászat, elsődlegesen nyúlra. Bátor, nagy aktívitással, életerővel, eltökéltséggel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott.

A beagle temperamentum: Barátságos és éber, nem agresszív, de nem is félénk.

A beagle fej és Koponya: Megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes. A koponya kissé domború, mérsékelten széles, enyhén csúcsosodó. A stopvonal kifejezett, a nyakszírt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az ajkak mérsékelten leffenytűsek. Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció is megengedhető. Az orrlyukak tágak.

A beagle szemek: Sötétbarnák vagy mogyorószínűek, meglehetősen nagyok, de nem mélyenüllőek vagy dülledtek. Megfelelő távolság van közöttük, szelíd, esdeklő kifejezéssel.

A beagle fülek: Hosszúak lekerekített heggyel, előre húzva csaknem elérik az orr csúcsát. Alecsonyan tűzöttek, finom texturájuak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak.

A beagle száj: Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. Azaz a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat és az álkapocsra merőlegesen helyezkednek el.

A beagle nyak: Elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez. Enyhén ívelt és kissé lebernyeges.

A beagle elülső végtag: A lapockák jó szögelésüek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kőr alakúak. A lábtő rövid, a könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.

A beagle test: A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek, megfelelően hátrafelé irányulnak. A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzodó (nem agárhas).

A beagle hátulsó végtag: A combok izmosak, a térdek jó szögelésüek. A csánkok szilárdak, mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással.

A beagle mancsok: Zártak és szilárdak. A mancsok boltozatosak, a talppárnák erőteljesek, nem nyúllábú és a körmök rövidek.

A beagle farok: Erős, mérsékelten hosszú. Magasan tüzött, élénken hordott, de nem görbül a hát fölé, sem tőből nem hajlik előrefelé. Jól szőrözött különösen az alsó oldalán.

A beagle járás/Mozgás: A hát mozgás közben egyenes, feszes, oldalirányú kilengést nem mutat. A lépés szabad, elől térölelő, magas akció nélkül. A hátsó lábak képviselik a hajtóerőt. A végtagok mozgása nem lehet hátul talajon szűk, elől lapátoló vagy keresztező.

A beagle szőrzet: Rövid, sűrű és az időjárásnak ellenálló.

A beagle szín: A barnát kivéve minden kopószin megengedett, a farok vége fehér.

A beagle méret: Kívánatos legkisebb marmagasság 33 cm (13 inch). Kívánatos legnagyobb marmagasság 41 cm (16 inch).

A beagle hibák: Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának tekintendő és az eltérés mértékétől függ a hiba súlyossága.

Megjegyzés: A kanoknak a herezacskóban két normális heréjük legyen.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .