Beagle Pain

Beagle Pain syndrome

A betegség tünetei: láz és étvágytalanság, kedvtelenség, nehéz, lassú és megfontolt mozgás, érintésre nyüszítés, nyakmerevség, sántítás, remegés, és az állkapocs fájdalma miatt a száját nehezen nyitja.

A betegség okozója: sajnos ez a betegség örökletes.

Meghatározás: A Beagle Pain Syndrome egy elég ritka fajtabetegség, amely erős, folyamatos csontfájdalommal jár, amit úgy lehet észrevenni, hogy minden előzmény nélkül a kutya egyszer csak nem akar mozogni, simogatásra pedig nyüszít. A betegség jellemzően a nyaki csigolyákban jelentkezik, izomgörcsökkel, bénulással, magas lázzal járó agyhártya- és ízületgyulladás. Bár a fájdalom pár nap múlva elmúlik, sorozatos visszaesésre számíthatunk, pár hónap után a tünetek újra jelentkeznek. A Beagle Pain jellemzően 4-10 hónapos korban alakul ki, de jelentkezhet idősebb korban is. Bár a betegséget először beagle-nél diagnosztizálták, előfordult már más fajtáknál (boxernél és bernáthegyinél) is.

Kezelés: sajnos ez betegség nem szüntethető meg, csak tünetmentessé lehet tenni. Kizárólag hosszantartó, szteroidos (gyulladáscsökkentő) gyógyszeres kezeléssel lehet a kutya fájdalmait enyhíteni. amelytől a kutya többet iszik, és vizelet-visszatartási problémái lehetnek.

Szakcikk: Szteroid Reszponzív Meningitis – Erteritis (SRMA) A cikk szerzői: Dr. Angyal Gábor, Dr. Ignits Éva, Dr. Hadházy Ákos. Megjelent: KisállatPraxis című szakmai folyóirat 2007/3 VIII.évfolyam 3.számában. Elolvasom

Fórum: További infók és tapasztalatcsere a fórum beagle pain topikjában!

Bővebben a Beagle Pain betegségről

SZTEROID RESZPONZÍV MENINGITIS-ERTERITIS (SRMA)

Szinonímák: necrotizáló vasculitis vagy poliasrteritis, aszeptikus meningitis, juvenile polyarteritis syndrome, beagle pain syndrome, aseptic suppurative meningitis, panarteritis. 1,2,6,7,11,13

A betegség steril, immunmediált meningitis ls arteritis ( a kis-közepes-arteriákon) általában a gerincvelő nyaki szakaszán, de előfordulhat az agytörzs, nagyagy tájékán is, és ritkán a gerincvelő állományában. Ugyancsak előfordulhat a mediastinum és a szív arteriáiban. Szövettanilag fibrionid necrosis az erek tunica mediáján, sub- és extraduralis vérzések, az erek thrombosisa tapasztalható. A betegség oktana nem ismert, feltételezik a genetikai hajlamot, vírus-indukálta immunológia folyamatot. Néhány kutyában lymphocytás thyreoditis és amyloidozis (lép, vese, máj) társul a kórképhez.

Beagle, berni pásztor, boxer, német rövidszőrű pointer, és akita fajtájú kutyákban írták le; általában 4-18 hónapos kor között jelentkezik először; ivar diszpozíció nincs. Más fajtákban és keverékekben nagyon ritka. A lefolyás heveny, de recidívák vannak. Elhúzódó forma alakulhat ki visszaeséskor vagy elégtelen kezelés után. Az akut tünetek tipikusan agyhártyagyulladásra utalnak: nyaki fájdalmasság, mereven tartott nyak, remegés, láz, étvágytalanság, gyengeség, letargia, hátpúposítás, izomgörcsök főleg az első lábakon, nyakon és előfordulhat hasmenés, dyspnoe is. Az állkapocsnyitás gyakran fájdalmas. A fájdalmas tünetek általában a nyak-, válltájékon, de a csípő és a hátgerinc mentén végig is jelentkezhetnek. Elhúzódóbb esetekben ataxia, paresis, tertraparesis, paraplegia alakulhat ki.

A tünetek gyorsan, 1-2 nap alatt megjelennek. A laboratóriumi értékekre jellemző: leukocytosis, nem balra tolt neutrophiliaval, enyhe nemregeneratív anaemia, hypoalbuminaemia, a2-macroglobulinaemia (megemelkedett IgA-koncentráció miatt). A biokémai értékekben eltérés nincs.

A neurológiai lelet: abnormális reflexek lehetnek a végtagokon, abnormális analis reflex, gyakran hypera estesia, kyphosis, hasi fájdalom, megnövekedett légzésszám, para-, tetraparesis lehet, bőrödéma, bőrfájdalom, vizelet inkontinencia fordulhat elő. A liquor vizsgálata során az akut esetben neutrophil pleocytosis (ált.>100WBC/ml) toxikus degeneráció nélkül, és enyhe fehérjeemelkedés látható. Megemelkedett a liquor IgA-tartalma, ami a vérben tapasztalható magas IgA-val együtt kórjelző értékelű lehet (más gyulladásos vagy fertőző eredetű központi idegrendszeri elváltozásban ez nem található; de előfordulhat lymphomában, myelomában, histiocytosisban).2 A liquor IgA emelkedése korrelál a központi idegrendszerben kemotaktikus faktorok (interleukin-8) keletkezésével, mely a gyulladás súlyossági fokát jelezheti.2 A liquorból semmilyen fertőző ágens nem mutatható ki. Elhúzódóbb esetben már kevert vagy lymphoid sejtes pleiocytosist találunk.

A klinika kép és a liquor magvas sejtszáma, fehérjetartalma alapján a kórképet nem lehet elkülöníteni a bakteriális, vírusos, gombás meningitistől és a granulomás meningoencephalitistől.

A betegség kezelésére a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmasak. Az akut fázisban, azonnali glükokortikoid (GK) kezelésre gyors és teljes javulás tapasztalható, de a kezelés abbahagyása esetén pár nap, pár hét alatt a tünetek visszatérnek. Az antibiotikumoknak nincs jótékony hatása a betegség kimmenetelére, de a más eredetű meningitisek kizárásáig általában adni szokták. A szteroidra maximum 48 óra alatt a tüneteknek jaulni kell! A gyógykezelést legalább 6 hónapig folytatni kell,

különösen azon eseteknél, ahol visszaesés volt, a következő hosszú távú protokoll alapján: 4mg/ttkg/nap prednizolon kezdetben 2 napig, majd 2mg/ttkg/nap 2 hétig, majd 1mg/ttkg/nap 28 napig. Ha nincs recidíva és az ismételt hematológia, liquorvizsgálat normális, 4 hét múlva felezhető az adag 0,5 mg/ttkg/24h-ra 4 hétig, majd csökkenthető 0,5 mg/ttkg/48-72 óráig. A kezelés 5-6 hónap után befejezhető.2 A szteroidokon kívül hatékony még a ciklofoszfamid és az azatioprin. Az azatioprin 2 mg/ttkg/24h, majd 1,5 mg/ttkg/48 h dózisban alkalmazható a szteroiddal együtt, másnaponta váltakozva. Recidiva esetén hosszabb adagolás szükséges, de általában 6 hónapos glükokortikoid kúra elégséges. A betegség általában önkorlátozó jellegű

(berni pásztorokra ez nem jellemző) 18-24 hónapos korra spontán regresszió lehet. A hosszú GK terápiánál csak enyhe mellékhatásokat figyeltek meg, mint a PUPD, polyphagia, melyek reerzibilisek voltak.2 A liquor sejtszámának csökkenése nagyon jó indikátora a terápia sikerességének. Ritkán a lefolyás hosszabb (idősebb kutyák, magasabb liquor IgA-szint, gyakoribb visszaesések) és ez hosszabb kezelést igényel. Ilyen esetek kevésbé reagálnak a terápiára, hosszútávú kilátásuk kérdéses.

Berni pásztorokban a betegség kevésbé önkorlátozó jellegű és hosszútávú glükokortikoid kezelést igényel magasabb dózisban.6 Akitákban két formája létezik. A 12 hetes korban kialakakuló forma, mely nem jól reagál a szteroidra, az állatok visszamaaradnak a fejlődésben, ezért általában euthanazia lesz a sorsuk. Az idősebb korban kialakuló forma jóval enyhébb és jól reagál a glükokortikoidokra.6

A cikk szerzői: Dr. Angyal Gábor, Dr. Ignits Éva, Dr. Hadházy Ákos
Megjelent: KisállatPraxis című szakmai folyóirat 2007/3 VIII.évfolyam 3.számában

Beagle Pain ESETLEÍRÁS

Nyolc hónapos, kan, berni pásztor kutya. Az állat tünetei minden előzmény nélkül 3 nappal korábban kezdődtek. Bágyadttá, kedvetlenné vált, aktivitása és étvágya csökkent. A tünetei két nap alatt fokozódtak, a harmadik napra alig evett, alig ivott, keveset mozgott, fejét mereven tartotta. Első vizsgálatunkkor a klinikai alapértékei: T: 39,9 C, É: 113/ p, L: 51/ p. Az állat bágyadt vol, környezetére kevéssé reagált, de tudata tisztának bizonyult.

A fizikális vizsgálatkor a lázon kívül, a bal karcsont nyomásérzékenységét és a nyak enyhe fájdalmasságát tapasztaltuk. Panostitisre gondoltunk, a kutya carprofen és amoxicillin-klavulánsav injekciót kapott. Másnapra állapota nem javult, sőt rosszabbodott, felálláskor nyüszített, a nyak fájdalmassága, érzékenysége tűnt fel. Az állat a fej mozgatására ellenszegült és fájdalmasan felsírt. A neurológiai vizsgálat során a gerincvelői reflexek mind a 4 végtagon enyhén fokozottnak bizonyultak, enyhe propriocepciós ataxiát (megkésett proprioceptív választ) és gyengeséget tapasztaltunk a végtagokon.

Az agyidegek és a többi szervrendszer vizsgálatakor eltérést nem tapasztaltunk. A natív röntgenvizsgálattal a gerincoszlop cervicothoracalis szakaszán eltérést nem tudtunk kimutatni. A levett vér vizsgálata során enyhe leukocytosist (16,1 G/1), 91%-os neutrophiliával (érett sejtek) és a hematokrit érték csökkenését (Ht: 0,3l 1/1) találtuk. A rutin biokémiai vizsgálat negatív eredménnyel zárult. Ezen a napon is az előző napi kezelését folytattuk carprofen és amoxicillin-klavulánsav injekcióval. Harmadik napra állapota még tovább rosszabbodott, étvágya, kedélye semmit nem változott, nyaki tünetei súlyosbodtak. A nyak kisfokú mozgatására, sőt érintésére fájdalmasan felsírt, szinte nem lehetett hozzáérni, alig volt képes mozogni. Hőmérséklete: 39,9 C volt. A kutya metalprednizolon injekciót (Solu-Medrol) kapott iv., az amoxilcillin-klavulánsav injekció mellé.

A tulajdonos elmondása szerint már hazaérkezve nagyon gyors javulást lehetett látni, az állat kiugrott a kocsiból, szinte azonnal elkezdett enni, kedélye gyorsan visszatért. Másnapra a tünetei sokat javultak, majd 2-3 nap alatt teljesen megszűntek. Depo-Medrone V (metil-prednizolon szodium sukcinát) injekciót adtunk neki, az antibiotikum kúrát 7 napig folytattuk szájon át. Három hetes tünetmentes időszak után tünetei újra jelentkeztek, bágyadtság, étvágytalanság, nyaki fájdalom, nyakmerevség formájában. Ekkor az első nap neadott egyedüli dexamethason injekció után tünetei másnapra szinte teljesen elmúltak. A vérkép ekkori vizsgálata hasonló eredménnyel zárult (WBC: 19,3 G/l, neutrophiliával, Ht: 0,35 1/1). Azóta az állat csökkenő dózisban prednizolon tablettát szed reggelente és 4 hete tünetmentes. A kórelőzmény, fajta, kor, klinikai tünetek, laboratúriumi vizsgálatok és a kezelésre adott válasz alapján a Steroid Responsive Meningitis-Arteritist (SRMA) állapítottuk meg nála.

Állatorvos, Debrecen
Ambulanciánkon minden olyan csonttörést, ízületi megbetege-dést, gerincbetegséget ami mű-tétet igényel garantáltan a ré-gió legkedvezőbb árain operál-juk, kimagasló színvonalon. Részletekről telefonon érdek-lődhet, elérhetőségeink bárme-lyikén. Pontos árajánlatot a be-teg állat vizsgálata után adjuk. Amennyiben minket választ a vizsgálati díjat elengedjük. +3652/501-694, Debrecen, Lehel u. 20. www.pavlovkutyaja.hu

SZÓSZEDET

 • Panostitis – Csonthártyagyulladás
 • Carprofen – fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladás gátló nem szteroid gyógyszer
 • Propriocepcios ataxia – mozgás- ill. járászavar
 • Leukocytosis – fehér vérsejtek növekedése
 • Neutrophil – fehérvérsejtfajta
 • Neutrophilia – fehérvérsejtek növekedésének legáltalánosabb formája. A Neutrophilia leggyakrabban fertőzések esetén fordul elő; a neutrophil sejtszám összefüggésben van a fertőzés súlyosságával, valamint a mikrobiológiai kóreredettel. A neutrophilia leggyakoribb okai a gennykeltő coccusok (staphylococcus, streptococcus, pneumococcus, gonococcus és meningococcus) és a bacillusok (E.coli, Proteus és Pseudomonas).
 • Hematokrit – a vörösvérsejtek része a vérben %-ban
 • Metilprednizolon – gyógyszeranyag
 • Immunmedial – immunreakció révén létrejött
 • Meningitis – Agyhártyagyulladás
 • Arteritis – erek gyulladása
 • Mediastinum – gátorüteg, a tüdőnél
 • Fibrinoid necrosis – érsejtek elhalása
 • Tunica media – érfal része
 • Sub és extraduralis vérzések – a keményagyhártyán kívüli
 • Immunologia – A test immunrendszerével foglalkozó tudományág
 • Lymphocytas thyreoditis – pajzsmirigygyulladás
 • Amyloidozis – abnormális protein (fehérjék) lerakodása a szervezetben ( gyulladás következtében)
 • Ivar diszpozicio – nemre hajlam
 • Recidiva – visszaesés
 • Dyspnoe – légszomj
 • Ataxia – a mozgáskoordináció hiánya, mozgásszegénység
 • Paresis – bénulás
 • Tertraparesis – négy végtag enyhe bénulása vagy gyengesége
 • Paraplegia – keresztezett alsó vagy felső végtagi kétoldali bénulás
 • Anaemia – vérszegénység
 • Hypoalbuminaemia – a vér albumin szegénysége
 • Albumin – vérplazmaprotein
 • Hyperaestesia – érzékszervek túlérzékenysége
 • Kyphosis – púposság
 • Liquor – gerincnedv
 • Neutrophil pleocytosis – fehérvérsejtfajta növekedés
 • Lymphoma – nyirokrendszer
 • Myeloma – csontvelőrák
 • Histiocytosis
 • Korrelál – kölcsönös
 • Lymphoid – nyirokr
 • Pleocytomis – megnövekedett sejtszám
 • Granulámos meningo-encephalitis – granulámos agyhártya-agyvelőgyulladás
 • PU/PD – polidipszia és poliuria – fokozott vízfogyasztás és vízürítés
 • Polyphagia – fokozott étvágy
 • Discospondilitis – porckorongsérv? csigolyagyulladás
 • Osteomielitis – csontvelőgyulladás
 • Meningomielitis-encephalitis – agyhártya-agyvelőgyulladás

A szószedetet összeállította: dömdödöm.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .