Dog Dancing beaglevel

A Dog-dancing egy kutyás sport, melyben a kutya együtt mozog a gazdival zenére. Ez a sport nagymértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. A gyakorláshoz nagy adag kitartás és türelem szükséges. A sport alapja az obedience, vagyis az engedelmességi gyakorlatok magas szintű művészete. Kb. 1980 óta létezik a Dog-dancing, mint sport, de máig vita tárgya, hogy Dawn Jecs vagy Mary Ray találta-e ki a nagyszerű kutyás programot. A freestyle kategória egyik legkiemelkedőbb versenyzője az Angliában élő, magyar származású Szkukalek Attila. Chaplin és Gladiátor témájú kűrjeivel nemzetközi ismertségre tett szert. A dog-dancing koreográfiáját a gazdi találja ki, a kész előadást pontozáskor a bírók a technikai és a művészi oldaláról ítélik meg. A Dog-dancingre bárki benevezhet, a kutyatáncban nem egy beagle vett már részt gazdijával.

Dog Dancing Szabályzat – Általános rendelkezések:

Minden kutya, függetlenül attól, hogy fajtatiszta vagy keverék, részt vehet dog dancing versenyeken és nemzeti vagy nemzetközi címet nyerhet el. Ugyanígy minden ember – életkortól függetlenül – részt vehet a versenyeken. Ez a fogyatékkal élőkre is érvényes. Dog dancing versenyeken való részvételhez nem szükséges semmiféle egyesülethez, sem pedig bármilyen szövetséghez tartozni. A dog dancing kűr célja a team, illetve elsősorban a kutya tehetségének lehető legátfogóbb, pozitív módon történő bemutatása. Minden kutya és minden ember képezhet dog dancing team-et és előadhatják együtt kűrjüket. A bemutató fókuszában a kutya áll és az ő képességeit kell előtérbe helyezni. A kutya bevezethető a ringbe pórázon és nyakörvben (hámban, haltiban), de ezeket a felszereléseket a kűr megkezdése előtt el kell róla távolítani. Enyhén dekorált nyakörv használata engedélyezett, de a hámot, haltit, valamint a további dekorációkat és edzési segédeszközöket el kell távolítani. A kutya további dekorációja és öltöztetése tilos! A kutya vezetője öltözködjön megfelelően, a kűr koncepciójához illő kosztüm segítheti a téma kifejezését. A rendezvény területén kényszerítő eszközök – szöges nyakörv, fojtó nyakörv, elektromos nyakörv és hasonlók – használata, valamint a kutyával való méltánytalan bánásmód tilos. Hivatalos osztályok versenyének megkezdése előtt és a bemutatók alatt elsődleges megerősítés (jutalomfalat, játék, stb.) igénybe vétele a ring területén tilos, viszont a felkészülési időben a ringben is alkalmazhatók másodlagos megerősítő eszközök és edzéshez használt segédeszközök (clicker, céltárgyak, mutatópálca, stb.). Az elsődleges megerősítés eszközeit (jutalmat) mindenkor a ring területén kívül kell tárolni és ott kell odaadni a kutyának. Amennyiben a szervező elkülönített területet biztosít bemelegítés és edzés céljára, ott az elsődleges és másodlagos megerősítés is engedélyezett. Hobby osztályok versenye előtt és alatt minden edzési segédeszköz engedélyezett. Az elért eredményeket és a különböző (hivatalos és hobby) osztályokban való részvételt teljesítménylapra kell felvezetni. Ezt a lapot mindenkor a zenével együtt, reggel, a verseny szervezőjének le kell adni.

A Dog Dancing teljes szabályzata letölthető innen

Oszd meg!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .