A nyeles lipóma kutyán: saját tapasztalataink

Nemrég írtunk Beigli bütykéről, amit nemrég eltávolított az állatorvos. Szeretnénk röviden bemutatni, hogy mi ez, és tanulságul szolgálni azoknak a gazdiknak, akik hasonló bütyköt találnak a kutyájukon.

A bütyök hivatalos neve “nyeles lipóma”. Ez egy jóindulatú zsírdaganat, ami általában a bőr alatti zsírszövetben alakul ki és nagyon lassan növekszik. Beigli box-kesztyű formájú, csupasz, rózsaszín lipómája a jobb mellső lábán hat év után érte el azt a méretet, ami már dokihoz kényszerített minket.

Köszönöm!
Köszönöm!

Nem akartuk “kés alá fektetni”, amíg nem muszáj, de a kezdetben jelentéktelennek tűnő szemölcsnek, vagy vadhúsnak hitt bigyó a hat év alatt 6 cm hosszúra és 4 cm szélesre növekedett. Beigli ekkorra fekvő helyzetben már “a padlóhoz préselte a bütykét a könyökével, így az állandó irritációnak volt kitéve.

Korábban több dokinál is jártunk, mindannyian azt mondták, hogy ha Beigli piszkálni kezdi, akkor menjünk vissza és vetessük le. Volt, aki helyi érzéstelenítéssel is levette volna, volt, aki altatást javasolt. Végül a műtétet végző doki altatásban távolította el a daganatot.

Beigli lipómájának állagát leginkább a pillecukorhoz lehetne hasonlítani, viszonylag puha volt, de rugalmas”. Próbáltuk óvatosan piszkálni, de Beigli észre sem vette. Még akkor sem, amikor bepirosodott. Ez ritkán fordult elő, vagy télen a nagyon hidegben, vagy valamilyen rossz pozíció következtében, feltételezhetően a benne található erek elszorításától.

Az utóbbi években néhány alkalommal a bütyök “felfúvódott”, feszessé vált, mintha elvizesedett volna. Ilyenkor úgy tűnt, az óvatos masszírozás használt neki, és néhány napon belül újra “elernyedt”. Azt figyeltük meg, hogy a bütyök akkor fakadt ki, amikor látványosan megnőtt. Olyankor seb keletkezett a felületén, ami olyan volt, mintha maga a növekedés okozná a sebet.

A lipóma a hat év alatt összesen kb. három alkalommal kifakadt. A háromból egyszer nagyon csúnya volt, de akkor is leápoltuk. A negyedik alkalommal az addigiakkal ellentétben az utcán kezdett vérezni a kis rózsaszín izé, – mintha lehorzsolódott volna – és akkor határoztuk el, hogy levetetjük.

A műtétet, vagyis a nyeles lipóma levételét altatásban végezték, ám ha előbb döntünk a levételről, helyi érzéstelenítéssel le lehetett volna vetetni. Ez valószínűleg olcsóbb lett volna és talán egy-egy kellemetlenséget is elkerülhettünk volna vele, mint pl. a kifakadások, és a hozzájuk párosuló, fölösleges tűnődések, hogy “most mi legyen, vetessük le?!”

Végül altatásos megoldással egy fél napra kellett a rendelőben hagynunk a Tésasszonyt, ezalatt megtörtént a lipóma eltávolítása, aminek súlyától kicsit megereszkedett a bőr Beigli mellső lábán, így a helyét három öltéssel kellett össze varrni.

Összesen 17.200 Ft-ot fizettünk a lipóma és egy szemölcs egyszerre történő eltávolításáért. A varrt seb miatt kaptunk egy “parabolát”, vagyis védőgallért, amit a 10 nap múlva esedékes varratszedésig viselnünk kell.

Beiglinek sajnos nem ez volt az első daganata, a doktornő azt mondta, hajlamos rá. Minden beagle és nem beagle gazdinak, akinek egy borsszemnél is nagyobb pici izé jelenik meg a kutyáján, azt javasoljuk, hogy feltétlenül mutassa meg a dokinak és kérje ki a véleményét!

Amíg egy bütyök fiatal, könnyebben, azaz olcsóbban leszedhető. Attól függően, hogy mivel állunk szemben, a bütykök helyi érzéstelenítéssel is eltávolíthatók, ami szintén egy olcsóbb módja az eltávolításnak…


Küldd be TE is kutyád akár hétköznapi történetét, – legyen az vidám, szomorú vagy tanulságos – és megosztjuk weboldalunkon. Képes leírásaitokat a beaglekepek kukac gmail.com -ra várjuk.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .