Az Afrikai Beagle Club

Afrikai beagle kutyákA beagle-t eredetileg nyúlvadászatra használták, ám a falkavadászat ma szinte egész Európában be lett tiltva, így a vadászat mára sporttá alakult. A mai beagle munkája a nyomkövetés maradt zsákmányszerzés nélkül. Számos Beagle Club létezik a világon, ki így, ki úgy próbálja a hobbykutyák gazdáit összekovácsolni, illetve a beagle szűnni nem akaró mozgásigényét kielégíteni, ám ezek közül mi most az afrikai beagle klubot szeretnénk bemutatni nektek.

A Western Cape Beagling Club a beagle ösztöneit kielégíteni kívánó programokat szervez a gazdiknak, mely nagyon hasonlít a vadászathoz, vagy ha úgy tetszik, a vércsapához. Dél-Afrikában nem használnak mesterséges illatot erre a célra (pl. ánizsolaj), a klub hisz benne, hogy a kutyáknak olyan szag után kell futniuk, amely természetes, ezért egy illatosított rongy, vagy egy zacskó szardínia a csali. Ezt húzzák végig a kijelölt pályán, ennek a nyomvonalán kell végigmennie a kutyának.

Az afrikai klub eseményein résztvevő beaglek sosem vadásznak élő állatra. Azon ritka alkalmakkor, ha az állat mégis letér az „illatpályáról”, a tapasztalatok azt mutatják, hogy előbb-utóbb visszatér a nyomvonalra. Az eseményen jelenlévő kutyák mindegyike rövidpórázon van mindaddig, míg a versenyt a vadászmester el nem indítja. Ekkor lekerül a póráz a kutyákról és együtt futnak végig a nyomvonalon a következő ellenőrző-pontig. Mikor minden kutya beér az ellenőrző pontra, a gazdik utána sétálnak és biztosítaniuk kell nekik a vizet.

Az első 5 helyezettet díjazzák, ám minden kutyát pontoznak, az elért pontszámokkal a legügyesebb kutyusok részt vehetnek az év végi Top 10 versenyben is. Minden kutyán egy kis sorszámozott „kabátka” van, amely azonosítja őt. Sikeres teljesítés esetén az ebeket kolbászdarabkákkal jutalmazzák. Természetesen minden kutyus erőfeszítését jutalmazzák.

Amellett, hogy a kutyák nagyon jól érzik magukat, a gazdik is jól szórakoznak; igazán szép látni és hallani, hogy a kutyák élvezettel követik a nyomot, ahogy azt az ösztöneik súgják!

A Western Cape Beagling Club-nak van egy testvérklubja is Dél-Afrikában, ezt a videót ők készítették:

Az afrikai Beagle Club az alábbi üzenetével üdvözli a beagle club.hu látogatóit:

„The Beagle Club of Gauteng has been going for many years, and has grown so much in the last few years. The beagles amaze us each week with their natural instincts to follow a scent. We have between 35 and 50 beagles on a morning and it is wonderful to see them working in the mountains. We have made such wonderful friends at the beagle hunts. We hope that you enjoy reading all about our hunts here in Africa!”

Tanya, Johannesburg, South Africa

Magyarul:

„A Gauteng-i Beagle Club több éve működik és nagyot nőtt az elmúlt pár évben. Minden héten megdöbbent minket, ahogy a beagle-k természetes ösztönüknek köszönhetően követnek egy szagot. Jelenleg 35-50 beagle jön össze reggelente és csodálatos látni, ahogy a kutyák a hegyekben dolgoznak. Csodálatos barátokra tettünk szert a beagle vadászatokon. Reméljük, hogy élvezted, hogy olvashattál az afrikai vadászatainkról!”

Tanya, Johannesburg, Dél-Afrika

A Klub weboldala: http://beagles.co.za

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .