Cliff, a szuperszaglású kutya

Cliff, a szuperkutyaNemrég a beagle újabb különleges képességéről számolt be a világsajtó. A   beagle kutya szaglása olyan kifinomult, hogy a fajta ezen tulajdonságai miatt több munka területen is alkalmazható. Míg más fajta kutyák a katasztrófa sújtotta helyeken dolgoznak és az életmentés területén jeleskednek, mások drogot, vagy szarvasgombát keresnek. A két éves Cliff azonban teljesen más területen; az egészségügyben éri el sorra a sikereit: ő az első „baktérium-nyomozó” a világon!

Cliff mindössze 10 perc leforgása alatt képes kiszimatolni azt a Clostridium difficile nevű szuper-baktériumot, amely egyes esetekben akár ember életet is követelhet. Cliff körbeszimatolja a kórházi ágyat, majd a pácienstől való vérvétel és egyéb laboratóriumi vizsgálatok nélkül az ágy mellé történő leüléssel jelzi, ha a beteg fertőzött a veszélyes baktériummal. A munka legnehezebb részét a négylábú izgatottsága jelenti, amit nehéz csillapítani, ha a kutya szagot fog, de a nyugodt viselkedés mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a jelzése egyértelmű legyen.

Dr. Marije Bomers, a kutya oktatója elmondta: „Minden szobába bemegyünk, és az a célunk, hogy Cliff csendben leüljön minden fertőzött beteg ágya mellé. Csupán az okoz neki nehézséget, hogy csendben, nyugton maradjon, mert mindig nagyon izgatott lesz ha megérzi a Clostridium szagát.”

Cliff a fertőzött betegek székletmintáin gyakorolta különös képességét, és mára igazi profi lett belőle. Rengeteg pénzt és időt spórol meg a kórháznak a tudásával, hiszen a fertőzöttség megállapításához Cliff szaglásának köszönhetően mind a drága laboreszközök, mind a hosszan tartó laborvizsgálatok nélkülözhetőek.

Az amszterdami VU Egyetem Egészségügyi Központjában 2 hónapig tartó képzés után Cliff 50 fertőzött betegből 47-et azonosított a minták alapján, és négylábú „doktorunk” munkája ezzel még nem ért véget! Egy kórházi látogatás során 30 fertőzött betegből 25-öt azonosított az eb, szimplán az ágyak körüli szagmintákból, míg a 270 negatív betegből 265 személynél Cliff helyesen azt jelezte, hogy a páciens nem fertőzött a vírussal.

Holland kutatók javaslata szerint több állatot is be kellene tanítani erre a nagyszerű dologra, mert ezzel a módszerrel sokkal könnyebb lenne megelőzni a baktérium okozta kórházi járványok kialakulását és terjedését.

A Clostridium difficile egyébként egy nagyon veszélyes baktérium, ami hasmenéssel járó, un. kórház-járványokat indíthat el. Főleg kórházi körülmények között fordul elő, azért veszélyes, mert a beteg, átlagnál gyengébb embert könnyebben megfertőződhetnek, ami egy beteg embernél akár szövődményekkel járhat…

Reméljük, Cliff sokáig segíti majd az egészségügyet és segítségével kevesebb lesz a jövőben a Clostridium fertőzés. Sok sikert és jó egészséget kívánunk a szimatdokinak!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .