Dió, a vesebeteg beagle kutya története

Diót ugyebár a lelövetéstől mentettem meg, és származásáról csupán annyit tudtam/tudok, hogy 2008 májusában vagy szeptemberében született Tolna megyében. Igyekeztem minden tolnai Beaglelel foglalkozó egyént felkeresni, hátha tőlük származik, de a sok (gyakran durva) elutasítás után arra jutottam, hogy mindegy, hiszen nem attól szeretem őt jobban vagy kevésbé, hogy ismerem a származását. No bevezetőnek ennyi.:)

Dió 2014.02.09-én
Dió 2014.02.09-én

Szóval Dió február 7-én este még ugyanolyan lelkesen várta a vacsit, mint mindig és az utolsó cseppig be is falta. Másnap 8-án, azonban nem kellett neki a reggeli táp, sőt este sem evett vacsorát, majd 9-én szintén bele sem szagolt.

Először arra gyanakodtam, hogy szuka kutyusunk tüzelése zavarta meg, illetve ezáltal nehezményezi, hogy rá kevesebb időm jutott, és bár egy kis foglalkozással jobb kedvre derítettem, de ételt továbbra sem fogadott el.

Mivel mi falusiak vagyunk a lehetőségeink is viszonylag korlátozottak. Mindenesetre kihívtam a körzeti állatorvost 10-én, aki jött is. Továbbra is levert volt és hőemelkedést tapasztalt nála, így jött másnap is. Másnapra a lázcsillapító hatására a testhőmérséklete normális lett, de továbbra sem fogadott el semmilyen ételt. Egyre levertebb lett.

12-én ismét meglátogatott és az ő javaslatára mentünk el a Siófok-Kiliti állatklinikára. Első nap kapott egy csomó injekciót többek között babézia ellen, és lyme-kór gyanús volt. Természetesen vért vettek, és mivel ki volt száradva infúziót kapott. A gyógyszerek hatására kidobott egy kis rókát még ott a rendelőben. Viszont az infúziós kezelés végére láthatóan szebb lett a kis bundája. Azzal engedtek el minket, hogy másnap várnak vissza.

24 óra őrlődés…, majd ismét ott voltunk, és olyan dologgal kellett szembenéznünk, hogy akaratomon kívül is egyből bőgni kezdtem. A vére ugyanis kimutatta, hogy a veséi borzalmas állapotban vannak, konkrétan nem működtek egyáltalán. Így már persze az összes tünet stimmelt, a kedvetlenség, az étvágytalanság és a folyamatos leépülés. A doktor nő egy intenzív infúziós kúrát javasolt, amivel átmossák konkrétan a veséit, és ezzel esetleg ismét működésre lehet bírni. Ultrahangon is voltunk, és igen szemmel látható volt az elváltozás. A doktor nőtől megtudtuk, hogy ez igen jellemző betegség a fajtára (beagle fajtabetegségek), és körülbelül ebben a korban jön elő náluk 5-6 év között. Ajánlott speciális tápot, illetve folyamatosan kaptuk a jó tanácsokat, hogy mivel kínálhatjuk. Napról napra jobban lett és 15-én szombaton végre ételt is elfogadott. Hétfőig minden nap voltunk infúziózni, illetve 17-én volt a kontroll vérvételünk. Bíztam/bíztunk nagyon, hiszen végre evett, a kedve egyre jobb volt, de a sötét felhő ott lebegett a fejünk felett. 18-án mehettünk az eredményért, és igen a mi történetünk egyenlőre happy end-es, mert a veséje ismét működik, és közel normálisak az értékei. 25-én kell mennünk ismét kontrollra, és reméljük hasonló jó híreket kapunk. Mert Dió eszik, iszik, játszik és örül.

Dió 2014.02.20 - végre vidáman.
Dió 2014.02.20 – végre vidáman.

De ez természetesen nem jelenti, hogy meggyógyult. Ő ezentúl mindig beteg marad. Csak vesebeteg kutyáknak való gyógytápot ehet, valamint lehet neki főzöcskézni: rizst, tésztát, csirkehúst, de mindent kizárólag só nélkül. Minden fűszeres és sós dolgot kitiltottunk a tálkájából, és nincs több sima táp, jutalomfalat, konzerv.

Nem tudjuk mennyi időt nyertünk. A doktornő, aki kezelte Diót azt mondta akár 2 évet is élhet tünetmentesen. De minden nap ajándék.

Tehát a vesebetegség tünetei: kedvetlenség, étvágytalanság, hirtelen fogyás, kiszáradás, gyakran hányás (szerencsére nálunk ez nem volt, még a dokik is csodálkoztak rajta, hogy ilyen szőrnyű állapotban nem okád szegény folyamatosan).

Kezelés: intenzív infúziós kúra.

Főbb vizsgálatok: vérvétel, ultrahang.

Dió gazdi

 

Küldd be TE is kutyád akár hétköznapi történetét, – legyen az vidám, szomorú vagy tanulságos – és megosztjuk weboldalunkon. Képes leírásotokat a beaglekepek kukac gmail.com-ra várjuk.

Oszd meg! Köszönjük!

17 thoughts on “Dió, a vesebeteg beagle kutya története

 1. Nagyon sajnálom Dió cimbora! Ezt igazán rossz volt olvasni, de biztos vagyok benne, hogy sokat segítettél másoknak, akik hasonló problémával küzdenek! Mindenki nevében szeretném megköszönni,hogy megosztottad velünk a betegséged történetét! Gazdáimmal együtt bízunk benne, hogy ha meg nem is gyógyulsz teljesen, ami volt, csak múló állapot és többé nem leszelolyan rossz kutyabőrben! Jó egészséget kívánunk neked!

 2. Érdeklődöm Dió állapota felől. Ha jól számolom másfél éve íródott a poszt, jó lenne tudni hogyan alakultak a labor eredmények és a fizikai állapota. Sajnos aktuális számunkra is, egy 9,5 éves goldi leányzó értkei nem igazán megfelelőek és ezért próbálok tájékozódni, kinek hogy válnak be a különböző gyógymódok. Jobbulást Diónak, de lagalábbis stagnálást és sok boldog napot még együtt!

 3. Dió azóta is él és virul. Három havonta járunk kontollra, bár az utolsónál két hete minimálisan emelkedett a foszforja, ezért hétfőn ismét megyünk. Szerencsére gyógyszeres kezelésre nincs szükség, de a diétát szigorúan tartjuk. Eddig happy dog sano n croqot evett, most vegyesen kapja a royal canin renallal. Plusz külön főzök neki.
  Egyébként leszámítva, hogy görcsösen figyelek nehogy felegyen valamit, olyan az életünk mint az átlag bigliseknek. :)
  Jobbulást a kutyidnak!

 4. Köszönöm, nem jártam erre azóta. Nálunk nem jó a helyzet, tancsára elkezdtem nyers étrenden, csak hússal etetni Jucikámat és felszaladtak az értékei a súlyával együtt. Hatalmas étvágya van, most változtatok az étrendjén, remélem segíteni fog. Minden jót nektek!

 5. Szia! Annyira bíztatóan olvastam vègig már jó párszor Dió történetet, örülök, hogy sikerrel zárult! Sajnos mi is ugyanezzel a problémával küzdünk most, nekem 7 éves a Corgim, sajnos nálunk hányás, bőrkiütés és a legnagyobb probléma a nem evés. Szeretném megkérdezni, hogy pontosan hány napig kapta az infúziós kúrát, és hányadik napon fogadott el ételt? Ma megyünk mi a 3. infúzióra, de ma még mindig nem eszik, volnál olyan kedves és leírnád a tanácsokat amiket kaptál? Mivel tudjuk elősegíteni a gyógyulást? Happydogból vettem a vesetápot, még megpróbálom a Royallal keverni akkor, hátha úgy sikerül valami! Az infuzió óta nem hányik már, habosat sem. Viszont annyira erőtlen szegény, egész nap fekszik, csóválja a kis farkát de fel nem szívesen kel! Kérlek mihamarabb válaszolj!
  Üdvözlettel: Fruzsi és Bombi, a kis corgifiú

 6. Úgy látom nem sikerült elküldeni a hozzászólást… Akkor leírnám még egyszer.

 7. Sajnos Jucikámat 2015. november 17-én el kellet engednem. Az utolsó nyáron nagyon nehezen viselte a meleget, a Dunánál jól érezte magát, szinte minden nap lementünk. Ősszel kezdett nagyon fáradni, november elején hirtelen romlott az állapota, ma se tudjuk mi voltaz oka, hogy rohamos vörösvérsejt vesztése lett, az utolsó pár hétben szinte csak enni és sétálni kelt fel. Novemberben a labor eredmények függvényében döntöttem az altatás mellett. Megígértem neki, hogy nem hagyom szenvedni, annál sokkal jobban szerettem. Légy boldog odát drága kiskutyám, Jucókám!

 8. Szóval akkor sziasztok! Nagyon örülök, hogy Diónak sikertörténettel zárult ez az egész betegség, egy kis reményt kelt a hasonló helyzetben lévő gazdiknak! Nekem egy 7 éves Corgim van, és ugyancsak ebbe a veseproblémába csöppentünk. Már túl vagyunk a 3. infúziós kúrán, de még sajnos mindig nem eszik. Megkérdezhetem hogy Dió a a kúra kezdete után hányadik napon fogadta el az ételt? Nagyon megköszönném, ha leírnád nekem a jó tanácsokat, amik segítettek a kutyuson, hátha hasznosítani tudnánk mi is valamelyiket! Mihamarabb várjuk a választ! Fruzsi és Bombi, a Corgi

 9. Kedves Fruzsi!
  7 napig minden nap megkapta az infúziós adagját. Összességében 7 napig nem evett, az infúzió kúra ötödik napján fogadta el először az ételt. (Egyébként ma már tudom, hogy ez rettenetesen kritikus, mert a hús evők szervezete nem nagyon bírja táplálék nélkül.) Sajnos ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet. Nekünk akkor azt mondták, ha egy évet nyerünk, akkor már boldogok lehetünk, nos ma már túl vagyunk 2 és negyed éven. Ami nagyon fontos, hogy a sót és a füszereket teljesen ki kell zárni az étrendjükből. A magas foszfor tartalmú ételeket szigorúan kerülni kell. Én mindennap grammra kiszámolom a táp mennyiséget és mindig kiegészítem valamivel. Általában natúr tészta a menü, ami nem tartalmaz mást, csak lisztet és vizet, ezt sima sertészsírral főzzük puhára. Az ő étrendjükben a legtöbb kutyáétól eltérően a szénhidrátnak és a zsíroknak kell túlsúlyban lenni, nem pedig a fehérjének.
  Mindig naponta kétszer etetem, és mindig ugyanabban az időpontban, ami szintén igen fontos, mert egy étkezés kihagyása is felboríthatja a vesék müködését. Reggel kevés tészta és renal, este szintén tészta és renal+sano vegyesen.
  Nem mondom egyébként, hogy nincsenek balesetek (Dió rendszeresen lop a macskák kajájából), de minden kritikus tényezőt igyekszünk visszaszorítani. Tetszik, nem tetszik nagyon szigorú gazdi vagyok, ha valami engedély nélkül kerül a szájába, azt bizony ki kell köpnie.
  Egyébként nálunk a betegsége jelentkezése óta jellemző a föld turkálás és az ürülék evés (folyamatosan versenyzünk a másik kutyám produktumáért, szerencsére én vagyok az ügyesebb), illetve azóta pofátlan koldulás szempontjából.
  Sok-sok erőt kívánok, meg kitartást!

 10. Annyira örültem most ennek a válasznak ! Nagyon szépen köszönöm, hogy visszaírtál! Sajnos ma is csak egy kis falatot fogadott el a konzervből, és borzalmas nézni hogy nem eszik! Viszont a tálkáját félrelökte és ő is a földet túrja a nózijával és tépkedi a gyökereket, eszi a földet. Az infúziós kúrát mi szerdán kaptuk először, azt mondta a doki, hogy holnap illetve ma (vasárnap) lesz az utolsó. De akkor lehet elmesélem a történeted és kérek még plusz két napot :) Ha pedig nem volnál szigorú, valószínűleg nem itt tartanátok. És ezt gondolom Dió is meghálálja nap mint nap a hűséges tekintetével :) Reménykedem, hogy nincs veszve a dolog, és hasonlóan végződik a mi történetünk is! Lehet még jelentkezem ha kérdésem adódna! Köszönöm még egyszer!

 11. Nos, eszeget már picit, de még nem a megfelelő mennyiséget. Ma megyünk az utolsó infúzióra, szerintem holnaptól megpróbáljuk mi is a tésztás, konzerves reggelit, és akkor csak este a száraz táp napi mennyisége + (konzerv + tészta ) ? A tésztát vízben főzöd és a vízhez adsz kis sertészsírt? Hogyan készíted pontosan? És körülbelül mennyi a tészta mennyiség amit érdemes adni? A konzervet is elosztod akkor a napi mennyiséget kétfelé? A kedve is javul, már többet mozog! Úgyhogy remélem csak az infúzió miatt nem éhes még annyira! Ha esetleg nem lenne étvágya mivel lehetne meghozni neki? Ha esetleg van ötleted! Köszönöm előre is!

 12. Kedves Olvasók!
  A hasonló cipőben lévőknek üzenjük, hogy kitartás! Dió megcsinálta a harmadik évet is. Nincs lehetetlen!
  Mindenkinek sok kutyapuszit küldünk és jó egészséget kívánunk!

 13. Kedves Dió gazdi! Köszönjük, hogy jelentkeztél! :) Sok gazdinak, aki hasonló helyzetben van, biztosan jó látni, hogy nincs lehetetlen. Kitartást nektek is!

 14. Sziasztok! Nálunk is ez a helyzet. Hanyassal nemevessel kezdodott sajnos itthon felre kezeltek egy evig.. amikor nem javult elvittuk klinikara ott megallapitottak hogy vesebeteg. Hills k/d t eszik . Jovoheten megyunk vervizsgalatra de sajnos ma rosszul lett es jott a savas hanyas. Etelt nem fogad el. Holnapra ha nem lesz jobban irany a klinika :(

 15. Szi! Hogy van Dió? A 7 éves Yorkie-m laboreredményéből derült ki a magas kreatinin szint (465) 3 napig kapott infuziót, hányni nem hányt, szeklet rendben van, epilepsziára utaló tünetei voltak, amik az infúzió hatására megszűntek! A tészta az milyen típusú? Köszönöm válaszod!

 16. Sziasztok!

  Jó ideje nem voltam aktív az oldalon, elnézést, hogy válasz nélkül hagytam kérdéseket.

  Dió a mai napon szenderült örök álomra.
  Nagyon rossz állapotban volt már, rettenetesen lefogyott, elvesztette a látását (kb másfél éve) és a hallását (kb két és fél éve).
  Minden nap egy ajándék volt.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .