Hasznos lecke! Erre tanítsd meg a beagle kutyád!

A beagle, mint munkakutya

Mindig is tiszteltük a munkakutyákat. A munkakutyáké és gazdáiké a legszebb állat és ember közötti kapcsolat, hisz a kutya úgy tesz hasznosat a család, vagy akár a társadalom számára, hogy közben jól érzi magát, hiszen imád mozogni, „Játszani”, és a gazdájával lenni.

Nagyon sok területen vetnek be munkakutyákat, a nyomozástól a szarvasgombászáson át a különböző terápiákig, mégis az egyik legszebb dolog a világon, hogy egyes kutya fajtákat emberi életek megmentésére is ki lehet képezni: gondoljunk csak Mancsra, aki többek között egy 1999-es földrengés romjai alól mentett meg egy három éves kislányt.

beigli_beagle_kutya_nyomon
Beigli beagle egér nyomon van

A Beagle kiváló jelző kutya. Ha játékos tanulással megtanítod neki, hogy mit és hogyan jelezzen, akkor akár te magad is kiképezheted a saját munkakutyádat! A beagle kutyákat vadászösztöne, és makulátlan szaglása miatt általában nyomozásra, vagy az ehhez hasonló, keresési feladatokra szokták megtanítani és “bevetni”.

Beigli a “pacsi”-t kb. 20 perc alatt tanulta meg, a “sicc” szavunkat mindössze kétszer hallotta életében, harmadszor már kereste a macskát…

Egér a házban

Vagyis a beagle játékossága tökéletesen használható a tanulásra. Amíg a kutya lelkes, és érdeklődő, addig könnyen tanul. Ha azonban már ráerőltetjük az akaratunkat, a kívánt feladat teljesítése nem fog menni!

Ami a videót illeti: mint az számunkra is kiderült, vidéken sajnos gyakori vendég az egér. Pincékben, padlásokon is előfordul ez a kisállat, aki bár tündéri aranyos, és sajnálja az ember, a házban sajnos nem maradhat, hiszen a kutya nevelés mellett az egér idomítására már nincs idő. Márpedig ezek a kis bajszosok ha a ház közelébe kerülnek, bizony komoly károkat tehetnek a házban: lyukakat rágnak a házfalakba, beleesznek és belepiszkítanak az ételekbe, és mindent megrágnak.

Beigli beagle kutya

Adja az ég, hogy ne rágjanak meg egy kábelt, és ne szaporodjanak, hiszen nem véletlenül létezik külön kártevőírtás, mint szolgáltatás…

Szóval nálunk megjelent egy Jerry a padláson, de négylábú Tomot nem akartunk a házba, ezért más megoldásra volt szükségünk. Sokat olvastunk az Interneten a különböző egércsapdákról, egérfogókról, mérgekről és ragasztóról.

Egér ellen kutya

Mint általában az Interneten, ez a téma is megosztó. Egyesek kíméletlenül végeznének az állattal, mások a humánusabb megoldást keresik. Az egyik tábor arra esküszik, hogy az egérragasztó az egyetlen eredményes megoldás, míg a másik tábor a legkíméletesebb módszer mellett voksol, és élve szeretné megfogni a kártevőt.

Nehéz ez, hisz senki sem akar bántani egeret, mégsem engedhetjük meg magunknak, hogy ő cukisága kedvére rágcsáljon falat, ruhát, élelmiszert, és még ki tudja, mi mindent…

A kutyásoknak ráadásul kedvencükre is tekintettel kell lenniük, amikor az egér ellen küzdenek: a kutyát nem engedhetjük egér méreg közelébe, de a csapdának is elérhetetlen helyen kell lennie. Hogy ki mit használ, ha egér költözik a házba, azt mindenki döntse el maga, mi megmutatjuk, hogyan lehet megtanítani a kutyádnak, hogy jelezze az egeret, így még azelőtt meg tudod fogni őt, mielőtt elszaporodna!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .