Ilyen volt a kutya party

Kutya szocializáció a nyílt napon

A Városi Kutyák Iskolája 2014.04.27-én ingyenes Nyílt napot tartott. A rendezvény célja, hogy a kutyatartók belelássanak az iskola működésébe, új ismereteket szerezhessenek és megismerkedhessenek a helyes kutyatartással. A rendezvény szocializációs foglalkozással indult, ahol egy olyan kutyával foglalkoztak, akit más kutyák megtámadtak és emiatt folyamatosan megelőző jelleggel kitámadt a gazda mellől, ha másik kutya közeledett.

Rövid foglalkozás után a kutyus már bent volt a futtatóban a többi kutya között, ahol a gazdi az oktató útmutatásai alapján a helyes cselekedetet dicsérte, míg a hibásat tiltószóval büntette. A kutyus végül már önmaga is ismerkedett a többi kutyával, így hihetetlen gyorsan értek el eredményt.

IMG_0822

Persze ez nincs mindig így, van, hogy a kutyával hónapokig kell foglalkozni, míg a hibás viselkedés megszűnik, legyen az agresszió vagy félelem, de közben rengeteg apró és folyamatos változás történik, nem csak a kutya viselkedésében, de a gazda hozzáállásában, kommunikációjában is. Halkan szokták mondogatni, hogy ez nem is kutya, sokkal inkább gazdaiskola, de ezt a cégtáblára nem lehet kiírni :)

A beagle falkakutya ugyan, de nem egyszer láttunk már beagle találkozón félős beaglet! Olyan is előfordult, hogy a beagle úgy megijedt a sok kutyától, hogy bepánikolt és meglépett. (Szerencsére a partyn nem történt ilyen!) A szocializáció a beaglek esetében is fontos, a kutyatársaságot, a más fajta kutyusok és az emberek társaságát egyaránt szokniuk kell, hiszen akkor érzik magukat igazán jól, a gazdi legnagyobb örömére. Nincs szebb látvány a libbenő beagle füleknél!

Ami még ritkaság, hogy a szocializáció ingyenes, mivel az iskola vezetőjének célja, hogy a kutyák és gazdák boldogan élhessenek egymás mellett.

Felügyelt kutyafuttató

A szocializációt a futtató követte, ahol a kutyák vidáman játszhattak együtt. Volt bent kis és nagytestű kutya vegyesen, mégsem volt semmi probléma, és mindenki kutya megtalálta a saját engeriaszintjéhez legjobban passzoló játszótársat. Itt a gazdák hasznos tanácsokat kaptak a kutyatartással kapcsolatos kérdéseikre, sőt volt amit gyakorlatban is elsajátíthattak a foglalkozás keretében.
A futtató menetrendje nem kötött, mindig a gazdák igényeihez igazodik és mindenféle kérdést fel lehet tenni, legyen szó oktatásról, viselkedési problémák korrigálásáról vagy táplálkozásról és életmódról.

A kutyafuttató szintén fontos kedvenc fajtánk életében, hiszen egy forgalmas belvárosban még a legneveltebb kutyát sem engedi szabadon az ember, hát még egy vadászkutyát! Márpedig a beagle mozgásigényét ki kell elégíteni! A zárt futtatók ezért szintén nagy szerepet játszanak a beaglek életében, Budapesten legalábbis biztosan!

Ovis foglalkozás

Ez után az ovis foglalkozás következett, ahol a kiskutyák közösen játszhattak, míg a gazdák sok mindent tanultak kedvencükről. Az ovi célja a fiatalkori szocializáció és a kötődés erősítése, illetve a megfelelő és következetes, kutyák számára is érthető nevelés elsajátítása. A mostani foglalkozáson (mint általában) szó esett a klikkeres tanítás előnyeiről és módjáról, a behívásról, a helyes, ösztön alapú és erőszakmentes büntetésről, valamint sok olyan gyakorlatot is végezhettek a résztvevők, ami a kutya kötődését erősíti a gazdi iránt.

Minden kutyusnál az egyik legfontosabb, hogy egész kicsi korától kezdjük őt nevelni, tanítgatni. Így van ez a kölyök beaglekkel is. Számukra nagyon hasznos az ovi a kötődés kialakításában. Az egyik legnagyobb probléma, a szökés küszöbölhető ki ezzel, vagyis a behívás alapja a kötődés a gazdihoz. A foglalkozás egyébként máskor is ingyenes, csakúgy mint a szocializáció.

Agility bemutató

A következő esemény az agility volt, ahol az oktató sok érdekességet mesélt erről a kiváló és kutyák számára nagyon hasznos sportról. Több bemutató is volt, ahol a látogatók megtapasztalták a sport nehézségeit és örömeit. Ez a fajta együttműködés nagyfokú koncentrációt és engedelmességet kíván a kutyától ezért előtte nem árt egy alap- és középfokú tanfolyam, aminek végére a gazda és kutya között kialakul a megfelelő falkasorrend és az összhang.

A bemutató és előadás után az érdeklődök ki is próbálhatták az agility-t , hátha kedvet kapnak hozzá.
A részvevők egy érdekes kísérletben vehettek részt. A csoport egyik fele megvezetéssel, míg a másik fele formálással tanulta meg ugyanazt a trükköt. A megvezetés bár gyorsan eredményt hoz, de tisztázása mégis több időbe kerül, míg a formálás, bár nem biztos, hogy azonnali eredménnyel kecsegtet, de a tudás stabilabb és tisztább ebben az esetben. A tanítást egyébként mindkét csoport élvezte.

A beagleknek és gazdáiknak rendkívül hasznosak ezek a tanfolyamok, mivel a hagyományos, erőszak alapú képzésen ők nem motiválhatók, szemben a jutalmazóssal, ahol jól teljesítenek.

Összességében a nyílt nap elérte a célját, közelebb hozta a kutyásokat és megismerhettek egy olyan iskolát, ahol valóban számít a kutya és a gazda kapcsolata. A beagle-gazdi kapcsolatban úgy gondoljuk, ez különösen fontos, az első és legfontosabb gyakorlat, a behívás elsajátítása mellett a sokszor nehéz esetnek tűnő beagle kutyusokból ilyen programokban történő részvételekkel igazán engedelmes és okos kutyust nevelhetünk!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .