Ismét veszélyben az élő nyúl!

Közeleg a húsvét, a gyerekek lépten-nyomon megint kiscsirkéket, kiskacsákat és nyuszit látnak az utcai plakátokon, és a televízióban, a mai világban pedig már az Interneten is. Bizony nehéz megmagyarázni nekik, hogy a nyuszi nem való a lakásba, még akkor sem, ha a szomszéd Pistike kapott nyuszit a szüleitől.

Ugye mindenki tudja, akinek beagle-je van, hogy a kutyánk ereiben nyúlvadász vér csörgedezik? Ugye tisztában vagyunk vele, ha a kutyánk nincs összeszoktatva a másik szőrös lakótárssal, és véletlenül összetalálkoznak a lakásban, annak súlyos következménye lehet?! Jusson ez eszünkbe, amikor húsvéti élő nyúlat tervezünk vásárolni, és szeressük inkább kétszer annyira a kutyánkat, mint eddig; mintha ő egy nyúl és egy kutya is lenne egy személyben!

Nyúlra vadászó beagle

Érvek a húsvéri nyuszi mellett

Olyan cuki, kis helyen is elfér, alapvetően sok gond nincs vele, és a gyereknek is tetszik!

Vegyük át ezt újra, reálisan…

Az élő nyúl nem csokinyúl, ami ha nem ízlik, kidobhatjuk a szemétbe! A nyuszi ugyanúgy, ahogy a kutya; élőlény. Ha a gondozásunkba vesszük, nem unhatjuk meg, hiszen felelősséget vállaltunk értük, amikor haza vittük. Sajnos sok bugyuta mese arra tanít minket, hogy a nyúlnak elég egy répa, azzal eléldegél. Ez nem így van! Az élő nyúlnak saját, árnyékos helyet kell kialakítani a lakásban, ketrecet kell neki vásárolni, és almot, ahová piszkíthat. A nyuszi vizet iszik, és friss zöldségeket, lucernát, füvet eszik, illetve ma már az állatkereskedésekben méregdrágán kapható nyúltápot. A nyuszi szinte egész nap rág, ezért ha kint felejtjük a ketrecből, amellett, hogy a kutyánk garantáltan kergetőset játszik majd vele, a nyúl bemegy a nagy szekrény mögé, ahonnan aztán órákig nem jön ki, viszont a szükségletét elvégzi a nem mozdítható szekrény mögé, és megrágja a padlószőnyeget, tapétát, vagy amit ér… Talán a kisebbik probléma, ha egy ilyen helyen megrág valamit, hiszen a szekrény mögött senki sem látja, de sajnos akár kárt is tehet magában, ha olyan tárgyakat kóstol meg, amit nem kéne; ilyen pl. a 220-as kábel, vegyszerek, de sajnos elég egy számára mérgező szobanövény is, stb. Sajnos egyes ketrecek anyagában is van nyúlra ártalmas anyag, továbbá a boltokban kapható zacskós szénák is mérgezőek lehetnek a nyúl számára, ha a sokat állt, poros, esetleg penészes.

De tegyük fel, hogy a nyuszit miután játszottak vele a gyerekek, nem felejtjük el visszarakni a ketrecbe. Az állat tartása a fent írtakkal az alábbiak szerint alakul:

Nyúl: 1.000 – 10.000 Ft

Nyúlketrec: 10.000 – 50.000 Ft

Alom: 500 – 3.000 Ft

Etetőtál: 500 – 5.000 Ft

Itatótál: 500 – 5.000 Ft

Szénatartó: 500 – 2.000 Ft

Házikó: 2.000 – 10.000 Ft

Széna: 500 – 3.000 Ft

Nyúltáp: 800 – 2.000 Ft

Bárhogy is számoljunk is, ha a legolcsóbb árakkal kalkulálunk, egy nyúl tartása felszereléssel együtt 16.000 ft – tól indul. …és akkor még nem számoltuk a friss zöldséget, az oltásokat, az orvosi ellátások költségeit, nem beszéltünk minőségi tápokról és a tenyésztőkről. A nyulaknál ugyanúgy, mint a kutyák esetében, nem mindegy, hogy hol veszi az ember az állatot, hisz nyulat gyártani bárki tud, de egészséges, oltott, szép nyuszikat csak tenyésztőtől vásárolhatunk.. Ha tehát egy nem átlagon felüli, de felelős nyúltartásról beszélünk, az bizony akár 50.000 – 100.000 forintba is kerülhet… ráadásul ezek egy része időközönként pótlandó, hiszen a táp és a széna elfogy, az alom koszos lesz… Fontos a nyúl helyének rendszeres tisztítása is, hiszen a nyúl az alomba piszkít, aminek szaga van, esetleg fertőző is lehet!

…végül ott van a kutyánk, a társunk, akire nem haragudhatunk nap mint nap, csak azért mert egy új négylábú érkezett a lakásba, teljesen természetes, hogy a beagle kíváncsi lesz az új lakóra, meg akarja majd szagolni, esetleg odakap…

Ha mindezek ellenére szeretnéd élő nyuszival meglepni magad, vagy valaki mást, csak felelősséged tudatában tedd! Tekints a nyúlra úgy, mint a kutyádra, őt sem teheted ki az utcára, ha megunod! Tudnod kell továbbá, hogy az állatkert egy ideig befogadta a nyuszikat húsvét után, de úgy megszaporodott a sok meggondolatlan nyuszi-vásárló száma, hogy kénytelenek voltak változtatni a döntésükön, és 2008-tól a nyuszik védelmének érdekében a Fővárosi Állatkert nem fogadja be a nyuszikat! Ha azonban felelősséged tudatában mégis élő nyulat vásárolsz, az állatkert szaktanácsokkal segít a nyulakról való gondoskodásban.

Élő nyuszi simogatás

Azok számára, akik felelős döntésük alapján nem vásárolnak nyulat, 2012. április 7-9-ig (nagyszombattól húsvét hétfőig) nyuszisimogató áll rendelkezésükre a Fővárosi Állatkertben. A nyuszisimogató az a parasztudvar szomszédságában üzemel majd mindhárom nap délelőtt 10-től délután 4 óráig. A nyuszikat gondozói felügyelet mellett lehet simogatni, a simogatható nyulakat saját egészségük megőrzése érdekében időközönként lecserélik.

[scg_html_vonal]

Írd le, te hogyan ünnepled a húsvétot? Nálatok mit hoz a nyuszi? A kutyád is kiveszi a részét az ünnepből?

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .