Kiemelkedő bátorságáért kitüntették Theot

Theo, a robbanószerkezetek kiszimatolására kiképzett springer spániel és gazdája; Liam Tasker, a brit hadsereg tizedese elválaszthatatlan párost alkottak. Az afganisztáni háborúban munkájuk során Liam 2011. márciusában tűzharcba keveredett és az ott kapott sérüléseibe belehalt.

Theo néhány órával azután, hogy gazdája elment, stressz okozta agyvérzésben gazdáját követve szintén meghalt, ezért nem élhette meg azt a díjátadó ünnepséget, ahol bátorságáért kitüntetést kapott.

Liam és Theo, kitüntetés

Theo gazdájával 5 hónap alatt 14 házilag készített robbanószert talált meg, ami rekord mennyiség ennyi idő alatt. Teljesítményéért a 2012. október 25-i ünnepségen jelképesen adták át a neki ítélt, a legrangosabbnak számító, állati bátorságért járó brit katonai kitüntetést, az ún. Dickin medált. Ezt a kitüntetést 1943 óta máig mindössze 28 kutya kapta meg.

Theo volt az ötödik katonai kutya, aki az Iraki ill. Afganisztáni háborúban életét vesztette. Theo testét gazdájának holttestével együtt katonai repülőgéppel szállították vissza Nagy Britanniába.

Liam 26 éves volt, Theo pedig 22 hónapos…

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .