Kiforduló szemhéj beagle kutyáknál

Talán mindenki emlékszik Columbo nyomozó kutyájára. Az ő kutyája egy Basset Hound volt, főként ezt a fajta kutyát emlegetik, ha a kutyának szemhéj problémája van, mert a basseteknek jellemzően lógó szemhéjuk van, akárcsak a bernáthegyi ebeknek.

Bár Columbo kutyájának a szeme egészséges volt, sok kutyánál a „csüngő” szemhéj rendellenes. A lógó szemhéj nem csupán esztétikai kifogásolnivaló. Azoknál a kutyáknál, akik erre hajlamosak, különösen ügyelni kell rájuk, de sajnos előfordul más fajta kutyáknál is ez a betegség.

Ha a kutyának lóg a szemhéja, a kutya szeme és kötőhártyája sebezhetővé válik, melynek elhanyagolásának komoly, akár látászavart okozó következményei is lehetnek!

Kiforduló szemhéj beagle kutyáknál

A kifelé forduló szemhéj latin neve ektópium. Az ektópium az arra hajlamos fajtáknál (basset hound, dog, spániel, masztiff, bernáthegyi, stb.) egy deformitás a kutya szemhéján. Sajnos örökletes betegség, de előfordulhat, hogy sérülés (gyulladás) okán alakul ki a rendellenesség.
beagle-kutya-szem

Abban az esetben, ha az ektópium örökölt, az már a kutya fiatal korában is kialakul, míg a betegség az öregedés velejárója is lehet, vagyis idősebb kutyáknál is előfordulhat. Ennek oka, hogy az idős kutyáknál a bőr megereszkedhet, meglazulhat, de ugyanezt idézheti elő a fogyás is pl.

A kifelé forduló szemhéj akár egyik, akár mindkét szemen jelentkezhet, ilyenkor a szem alatti szemhéj „lógni” kezd, vagyis eltávolodik a szemtől, így sérülékenyebbé, védtelenebbé téve a kutya szemét és a kötőhártyát.

A lógó szemhély kiszáradhat, ettől irritálódhat, továbbá könnyebben megtelepedhetnek rajta a baktériumok, ami gyulladáshoz vezethet, akár kötőhártya gyulladás is jelentkezhet.

Mivel a beagle vadászkutya, igénye van a mozgásra. A vadászó, sportoló kutyák orra és ezzel együtt a szeme is rendszerint a talaj közelében van, így a szeme gyakran ki van téve a kosznak. Emiatt beagle kutyánk hajlamos lehet az ektópium nevű betegségre.

Ha a szemhéja megereszkedik, a talaj közeli szem védtelenebb a kosszal szemben, ezért mindenképpen ügyeljünk az ilyen tünetekre!

A kifelé forduló szemhéj tünetei

A szem viszkető, égő érzést és fájdalmat okoz az ebnek, kipirosodik és váladékozni kezd. Eleinte csak néha, míg súlyosabb esetben folyamatosan tapasztalhatóak a tünetek.

Ha tehát a kutya sokat vakarja, vagy piszkálja a szeme tájékát, érdemes odafigyelni, nem-e látható valamilyen szemprobléma külső jele. A tünet ilyenkor a váladékozás, a csipa, illetve a megereszkedett szemhéj.

Az ektópium kezelése

Az ektópium egyszerű, gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, a szem szárazságát megakadályozó szemcseppet kell a kutya szemébe csepegtetni az orvos által elmondottak szerint. A szemcsepp nedvesen tartja a szemet, védőburkot alkotva a kötőhártyán a regenerálódáshoz, gyógyuláshoz.

Súlyosabb esetben antibiotikumos szemcseppet és mellé gyulladás, ill. fájdalomcsillapító készítményeket javasol az állatorvos.

Csak a legsúlyosabb esetben van szükség a műtétre, amellyel a rendellenes szemhéj állását helyre tudják hozni, de ez szerencsére ritkán fordul elő.

Mivel a beagle folyamatosan szimatol, az orra mindig a földte éri, előfordul, hogy a szeme csupán fáradtság miatt ereszkedik meg, egy mozgalmas nap után, vagyis pihenéssel a tünetek elmúlnak. Adjunk pár napot neki a regenerálódásra, és ha a probléma továbbra is fennáll, csak akkor menjünk az állatorvoshoz!

Mit tehetünk még?

A kezelésen túl a betegség kialakulása elkerülhető, ha a kutya helyét huzatmentes helyen alakítjuk ki, és tisztán tartjuk a helyét. Ha a kutyának megereszkedik a szemhéja, érdemes kerülni a huzatos helyeket, szeles időben a séta idejét szűkíteni.
beagle-kutya-szem-2

A kutya társaságot és a kutyafuttatót is érdemes elkerülni egy kis időre, valamint minden poros, vagy koszosabb területet, ami a kutya szemét veszélyezteti. A por és a huzat (vagy szél) együttese a legrosszabb ilyenkor a kutya szemének.

A fentieken kívül természetesen a kutya szemét rendszeresen ápolni, törölgetni kell a váladéktól.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .