Kutyachip problémák és félreértések

A kutyachip rízs szem méretűA kutyachip az állatvédelem egyik leghasznosabb találmánya, de sokan nem tudják, hogy mit sem ér, ha nincs regisztrálva. A rizsszem méretű chipet az állatorvos ülteti be a kutya bőre alá a nyakrészen és ő tudja regisztrálni is azt az állatvédő szervezetek rendszereiben.

A chip célja az állat esetleges elvesztésekor az azonosíthatóság, vagyis ha a kutyát a megtalálója orvoshoz viszi, ott egy leolvasóval ellenőrzik, hogy van-e benne chip. Ha a kutya rendelkezik azonosítóval, az állatorvos azonnal értesíteni tudja az állat gazdáját, hiszen a gazdi adatait a chipszám segítségével le tudja kérni a rendszerből.Természetesen ezen adatokhoz csak a chipleolvasóval rendelkező állatorvosok férnek hozzá, de azt, hogy a kutya chipje regisztrálva van-e, bárki leellenőrizheti a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett rendszeren keresztül, a petvetdata.hu webcímen.

Ha a kutyánk chipje regisztrálva van, a weboldalon a 15 számjegyű chipszámra rákeresve a rendszer kiírja a kutya nevét és fajtáját. Ha a chipszámra rákeresve nincs találat, a chip nincs regisztrálva, tehát a kutya elvesztése esetén hiába látja az állatorvos, hogy a kutyának van azonosítója, a gazdit és annak adatait nem fogja megtalálni.

Sajnos egyre több elveszett és talált beagle kutyáról kapunk bejelentést, ám a kutyák nagy részében még mindig nincs chip. Több országban kötelező már ezen azonosító használata, illetve a legtöbb ország határátkelésénél is kötelező a kutyaútlevél mellett a kutyachip is. Magyarországon Kozármisleny volt az első település, ahol kötelezővé tették a kutyachip használatát, s azóta további települések (Siklós, Villány…) is bevezették a kötelező chip használatot.

Szerencsére több „happy end” -el végződő történettel találkoztunk már a kóborló beagle kutyákat illetően, akik rendelkeztek chippel, de sajnos rengeteg az olyan chipes kutyák száma, akiknek azonosítója nincs regisztrálva, vagy nincs is. Némely beagle hirdetés már évek óta fent van a Beagle Clubon, reménykedve, hogy a kutya még meglesz…

A reményt azonban sosem szabad feladni! Nemrég még a hírekbe is bekerült, hogy Amerikában egy 2003-ban eltűnt beagle 5 év után került haza a chipjének köszönhetően. Az ő történetéről itt olvashatsz!

A chip beültetésével kevesebb állat kerülne be a menhelyekre, a gyepmesteri telepekre, és csökkenne az állatok altatásának száma is, az örökös helyhiány megszűnésével. A chippel rendelkező állatokat ugyanis nem kellene menhelyre vinni, megtalálásukkor a megtaláló, pontosabban az állatorvos, aki a chiphez tartozó adatokat leolvassa, nem a menhelyet fogja felkeresni, a kutya elhelyezése miatt, hanem a kutya eredeti gazdáját. A chipekkel továbbá az is kizárható, hogy a kutya megtalálója az eredeti gazdi jelentkezésének hiányában új gazdihoz adja a kutyát. Mindez csak a chip beültetést követő regisztrációval együtt lehetséges!!!

Ellenőrzöm, hogy a kutyám chipje regisztrálva van-e

Ha a chip nincs regisztrálva, az azt beültető állatorvost fel kell keresni és a kutyachip regisztrációt kérni. A chip a kutyából nem távolítható el, de utólag kérhető annak regisztrációja! A chip működését továbbá ajánlott évente egyszer legalább ellenőriztetni az állatorvossal!

A tenyésztők és az állatvédő szervezetek, menhelyek, stb. körében egyébként kezd elterjedni a chip használata. A Beagle Fajtamentők is a gondozásukba kerülő kutyákat kizárólag chippel ellátva adják örökbe!

Az aktuális elveszett és talált beagle hirdetéseket a beagle apró menüben találod, ahol a lap alján az előző években feladott, még élő hirdetések is megtalálhatóak. Íme néhány hirdetés a 2010-es elveszett és talált beagle kutyák közül:

Elveszett Beagle kutyák 2010.02.27.

Néhány élő példa, akiket a BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület már hazajuttathatott volna, ha a kutyákban lévő chip regisztrálva van:

Missz Röfike és a ráckevei találtka

Oszd meg! Köszönjük!

One thought on “Kutyachip problémák és félreértések

  1. Sajnos, mostanában az atapasztalat hogy nem sokat er a chip.
    1. Nem regisztraljak a chipet
    2. Kidobjak a kutyust es azt mondjak elajandekozta de o nem iratta át es nem lehet itt mit kezdeni.
    3. Sajnos nem minden orvosnál van chip leolvaso tapasztalatbol mondhatom, es ezek az orvosok be chippelik de nem regisztráljak.
    Jobb törvények kellenenek mert más orszagokban sulyos pénzbírságot szabnak ki az emberekre. Elajandekozza akutyust valaki es nem iratja át a chipet vagy a kiskonyvet a volt gazdit kellene jol megbirsagolni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .