Lesz-e új, legnagyobb kutyafuttató Budapesten?

Mi az a kutyafuttató? …és mi a kutya WC?

Budapest bár sok kutyafuttatóval rendelkezik, ezek jó része vagy bekerítetlen, vagy alkalmatlan a kutyák futtatására. Sokan összetévesztik a kutyafuttatókat a kutya WC-vel. Bár ilyen is van, mégis semmi közük a kutyafuttatókhoz..

A kutya WC egy 1-2 m2-es, kaviccsal szórt terület, melynek a közepén a KUTYA WC tábla jelzi, hová piszkítson a kutyus. Természetesen mint mindenhol, a gazdi itt is össze kell, hogy szedje a kutyus után a nagydolgot, ezek nem arra vannak kitalálva, hogy oda vigyük a kutyát elvégezni a dolgát, azután pedig lelépjünk…

A kijelölt kutyafuttató ezzel ellentétben jó esetben egy kerítéssel körbevett füves, vagy föld aljzatú, esetleg kavics burkolatú terület, amely nem zárja ki a kutya WC-zést, (erre az esetre a futtatók kutyagumi gyűjtőládákkal vannak felszerelve), de alapvetően nem arra való, hanem a kutya futtatására.

V. kerület, Hild téri kutyafuttató
V. kerület, Hild téri kutyafuttató

A kutyafuttató gyakorlatilag egy kutyajátszótér, elkerített területen, ahol békésen játszhatnak a kutyák póráz nélkül egymással, anélkül, hogy zavarnánk a nem kutyásokat. A kutyafuttatók kerülettől, és/vagy ráfordított pénztől függően mászókákkal, agility pályákkal rendelkeznek, de a terület úgy van általában kialakítva, hogy ott labdázni is lehessen a kutyussal.

Mit tegyünk, ha nincs a közelünkben egyik sem?

Sajnos csak annyit tehetünk, hogy a kutyust a legközelebbi zöld területre visszük, ha addig nem bírja ki, akkor (is!) végezzük el a kutyapiszok összeszedését. Addig, amíg a kutya nem végzi el a dolgát, ne vegyük le róla a pórázt, hogy kontrollálni tudjuk, mikor hova végzi el a dolgát.

beagle_pisilA felelős gazdinak egyébként sem árt felügyelni kedvence székletét, hiszen abból is ellenőrizhető, hogy a kutya egészséges, emellett mindannyian rendezett, tiszta környezetben szeretünk sétálni, ennek értelmében ügyeljünk mi is arra, hogy az eb ne vizeljen össze minden falat és növényzetet… Ehhez csak annyi kell, hogy a kutya megtanulja, nem a kapun kilépve szabad, hanem amikor lekerül róla a póráz…

Végül pedig próbáljuk rászoktatni a kutyust a csatornákra. Ha nincs más, megfelelő zöld terület, vagy arra alkalmas kutyának kijelölt hely, tanítsuk meg a kutyust arra, hogy a csatorna felett végezze el a dolgát. Ez egyébként sem egy haszontalan dolog, hiszen minden ide elvégzett kisdolog automatikusan lemosódik a víz által – ha ezt megtanítjuk, már csak az esőért kell fohászkodnunk.

Ha szeretnénk a közelben mi is ilyen területe(ke)t, jelezzük az e-fajta igényünket az Önkormányzat felé írásban, ezt alátámasztva esetleg gyűjtsünk aláírást a helyi kutyásoktól. Minden kerületben vannak kutyatartók, és míg a zöld terület egyre fogy, az autóutak egyre közelebb vannak a lakott területekhez. Egy kutyafuttató óriási segítséget nyújt abban, hogy a kutyatartók biztonságosan sétálhassanak a kutyájukkal, és az sem utolsó szempont, hogy jó társaság, vagy újabb közösség is kialakulhat általa.

Budapest legnagyobb kutyafuttatója

Eddig a belváros szívében elhelyezkedő újlipótvárosi Szent István Park kutyafuttatója és a ferencvárosi Mester utcai kutyafuttatója volt talán a legnagyobb futtató, melyek vetélytársa lehet talán még az Etele úti Bikás parkban található futtató

Idén a Ferencváros Önkormányzata részt vesz a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának „TÉR-KÖZ” című pályázatán. Amennyiben a pályázat beadása sikerrel jár, a főváros legnagyobb kutyafuttatója épülhet meg a Ferencváros tervei szerint. Amellett, hogy a IX. kerületi Bakáts tér és környéke – beleértve a Dunapart egy részét – teljesen megújul, a HÉV végállomása melletti területre tervezik az új kutyafuttatót.

nehru_part_beagle_kutya

„Ugyancsak a pályázat sikerén múlik, hogy megújulhat-e a Nehru part, a Boráros tér alatti terület és a Duna-parti Gizella sétány. A kutyatartók igényeihez igazodva a Nehru parton, a HÉV végállomása mellett alakítjuk ki a főváros legnagyobb kutyafuttatóját, ahol kerítés választja majd el a kis- és nagytestű ebeket. A fákat megtartva növeljük a zöld felületeket, valamint a szabadtéri pihenőterek számát. A parkban kerékpárút is épül.”

Ha tehát a fentiek létrejönnek, egy igen komoly fejlesztésen megy keresztül a IX. kerület Duna parti része, amelynek környéke már egyébként is óriásit fejlődött az elmúlt időszakban!

Mi szorítunk, hogy sikerüljön!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .