Megkezdődött a balatoni kutyás szezon

Május 27-én ünnepélyes keretek között startolt el a balatoni kutyás strandszezon. A gazdi-négylábú közös fürdőzésen kívül azonban még rengeteg izgalmas programmal várják idén a magyar tengerhez kutyával érkezőket, egy újonnan megjelent ingyenes térkép segítségével pedig már a lehetőségek között is sokkal könnyebb eligazodni.

Az utóbbi években a városi kutyatartás elterjedésével új trend figyelhető meg: a négylábú kedvenceket sokan családtagként kezelik, akiket a gazdik rendszeresen bevonnak a szabadidős programokba – így sok kutyus tart a családdal nyaralni is. „Évről-évre egyre többen érkeznek négylábú kedvencükkel kikapcsolódni, nyaralni a Balaton-partra és a környező településekre, ezért tartottuk fontosnak elindítani a Kutyabarát Balaton kezdeményezést” – mondta el Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke, aki szerint szerencsére egyre több kutyabarát lehetőség áll a nyaralók rendelkezésére.

„A Kutyabarát Balaton Élménykalauz segítségével a Balatonnál kutyával is látogatható éttermekről, szállásokról, strandokról, turisztikai látnivalókról, állatorvosokról lehet tájékozódni. A térképet nyomtatott formában hamarosan már minden érdeklődő elérheti a balatoni turisztikai irodákban és a nagyobb városokban, de minden fontosabb információ megtalálható online is” – mondta el a Kutyabarát Balaton projekt alapítója, Sziládi-Kovács Tibor, aki kiemelte, hogy a nyár során több, kutyával is látogatható rendezvény lesz a Balaton környékén. „A Művészetek Völgyében július 21-30 között a kulturális, zenei, művészeti programok mellett külön kutyabarát pontokat is kialakítunk, ahol hasznos és érdekes információkkal készülünk a gazdik számára” – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Nonprofit Kft. program- és marketingigazgatója.

Nádai Anikó, műsorvezető Fekete Tamás alelnök, Balaton Turizmus Szövetség Dr. Aladics Balázs, marketing és értékesítési vezető, Bayer Állategészségügyi Divízió Nagy Alexa, színésznő Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója Dr. Fekete Mónika, kisállat klinikus szakállatorvos, Móravárosi Állatgyógyászati Központ, Szeged Nyári Dia, színésznő Oszkó-Jakab Natália program- és marketingigazgató, Művészetek Völgye

A nyaralás és a kellemes időtöltés közben azonban a kutyákra a vízparton leselkedő veszélyekről sem szabad megfeledkezni. Ugyanis a vizek mentén, így a Balatonnál is, fokozottan számítani kell a szúnyogok jelenlétére, akiknek csípése nem csak kellemetlen, hanem a kutyákra halálos veszélyt is jelent.

A szívférgességet a szúnyogok terjesztik, amely megbetegedés a kutyák esetében sok esetben halállal végződik. Május 10-ét az idei évtől a szívférgesség napjává nyilvánítottuk, amikor is a betegség elleni küzdelemre kívánjuk felhívni a figyelmet. A szívféreg akár 30 cm hosszúra is megnő és 7-10 évig is élősködhet a kutya tüdejének nagyobb ereiben, ahol fejlődik, szaporodik és vándorol, súlyos egészségügyi problémákat okozva” – mondta el Dr. Aladics Balázs állategészségügyi szakember. Dr. Fekete Mónika kisállat klinikus szakállatorvos azt is hozzátette, hogy a szívférgesség Magyarországon az elmúlt 5-6 évben jelent meg és a kutyák egészségének védelmében egyrészt a szívféreg fertőzés megelőzése fontos, másrészt a szívféreg terjesztéséért felelős szúnyogok csípéseinek megakadályozása. Emellett persze az is elengedhetetlen, hogy évente szívférgesség szűrésre vigyük kutyánkat az állatorvoshoz, ahol megelőző kezelést is kap.

Balatoni kutyás szezon – Térkép is készült a kutyabarátoknak

Tehát azoknak, akik kutyusukkal együtt készülnek a Balatonhoz, mindenképp érdemes beszerezni a Kutyabarát Balaton Élménykalauzt (térkép itt) és fokozottan odafigyelniük a szúnyogcsípés, így a szívférgesség megelőzésére is!

Oszd meg! Köszönjük!