Mikor lesz legközelebb beagle találkozó?!

„Mikor lesz legközelebb beagle találkozó?!” – Egyre gyakrabban teszitek fel nekünk ezt a kérdést, aminek mi nagyon örülünk, hisz van érdeklődés a beagle találkozók iránt, ami azt jelenti, sokan szeretnének a kutyáknak, kutyásoknak szervezett eseményeken részt venni. Egyre többen kedvet kapnak egy ilyen találkozó szervezéséhez, de találkozót szervezni komoly felelősség! Lássuk, mi mindenre van ehhez szükség…

Beagle találkozó Orfűn

Túrát vagy találkozót szeretnénk?

Először is el kell döntenünk, hogy túrát, vagy találkozót szeretnénk. A találkozóhoz zárt területre van szükség, az erre alkalmas területek pl. egy kutyaiskola területe, vagy kemping, illetve egyéb zárt, kerítéssel védett helyek. Ezeken a helyeken a találkozó programjaitól függően biztonságosan szabadon lehet engedni az ebeket, ezzel az első és legfontosabb probléma kiaknázható; vagyis, hogy a kutya elszalad…

Az a tévhit, hogy a beagle szökős így pontos: a beagle nem szökős, csupán felderíti a terepet, ami az általunk elképzelt négyzetméterek többszöröse, ami időben is több, mint amit mi feltételezünk róla, így amíg őnaccsága kielégíti a maga szimatoló igényeit, a gazdi sok esetben már elveszettként kezeli a kutyust. Nos, – bár állítólag az ilyen helyzetekben az eb biztosan visszatér oda, ahol a gazdáját utoljára látta – ezt megelőzvén nem baj, ha a találkozó zárt területen van, úgy a gazdi és a szervező is nyugodtabb talán…

A túrákhoz értelemszerűen nincs szükség a kerítésre, hiszen a túrák helyszíne egy teljes útvonal, amely egy fix A pontból B pontba történő, csoportos gyaloglást jelent, ahol feltehetően póráz nélkül szaladnak a kutyák, persze vannak kivételek.

Az alapok, vagyis a legfontosabbak

A tökéletes találkozó

Tökéletes találkozó nincs. Az első és legfontosabb, hogy mindenki igényéhez nem lehet igazodni, ezért elképzelhető, hogy minden erőfeszítés ellenére a résztvevők között lesz elégedetlen gazdi, sajnos ez vele jár. Csak úgy kezdj találkozót szervezni, ha ezt tudomásul veszed és bár a lehető legjobb rendezvényre törekszel, a kritikákat építő jellegűként kezeled és tanulsz belőle a legközelebbi alkalomra.

Milyen időpontra érdemes találkozót szervezni?

Mielőtt bármibe belefogsz, próbáld meg lefixálni az időpontot. Ez időjárástól független lehet, de nyilván ésszerű határokon belül. Ne a legnagyobb zimankóba szervezz és ne a legnagyobb kánikula közepére! Az ideális idő a találkozó szervezésére a tavaszi és őszi hónapok, persze a meteorológiai jelentéseket mindig érdemes figyelni, hiszen ezekben az évszakokban is lehet rossz idő!

Ha megvan a kb. időpont, tájékozódnunk kell arról, hogy van-e a kiszemelt időpontra szervezve beagle találkozó, mert más által szervezett találkozóval egy időben nem illik találkozót szervezni, még akkor sem, ha a másik tali másik megyében van! Sokan autóval érkeznek a találkozókra, közülük többen is utaznak el akár más városba/megyébe is egy jó kutyás program kedvéért! Kár lenne, ha az érdeklődők fele csak azért nem jönne el az egyik találkozóra, mert épp a másikon tartózkodik…

Végül ami az időpontot illeti, az is fontos, hogy a kiszemelt helyszínen azon a napon ne legyen egyéb rendezvény, ami esetleg akadályozná a találkozót bármiben: akár megrövidítené az esemény idejét, akár megzavarja azt…

Miért kell zárt terület?

Amennyiben a találkozó mellett döntenél, a legfontosabb tehát a ZÁRT, beagle biztos terület. A helyszínt  nem árt még a találkozó előtt személyesen is megtekinteni, a kerítését ellenőrizni, hogy véletlenül se adjunk okot az esetleges kutyaeltűnésekre – itt beszúrandó, hogy mint az előbb is írtuk, a beagle nem szökős, csak felderítős – és ezen elven a szomszéd zöldje mindig zöldebb ugye…

Sajnos az is előfordul, hogy a fiatalabb, első alkalommal találkozóra érkező kis beagle-k megijednek a sok veterántól. Ilyenkor a zöldfülű barátaink vagy menekülőre fogják, vagy legyökereznek egy sarokba, vagy bokor alá, és nem órákig mozdulnak. (Így tett Beigli kutya is az első alkalommal, később pedig előfordult, hogy ő volt a találkozó egyik bajnoka!)

Mellékhelyiség

Ha a kerítés tisztáztuk, a következő lépés a minden gazdit érintő WC kérdése. Függetlenül attól, hogy a helyszín mennyire színvonalas, mennyire van központi, vagy legalábbis vendéglátóhelyhez közel, a találkozók többnyire egész napos programot jelentenek, ezért előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz a mellékhelyiségre. A túrákon ezen kérdés megoldását mindenkinek a fantáziájára bízzuk!

Étkezési lehetőségek

Adja magát a következő kérdés, miszerint kell-e BÜFÉ a találkozó helyszínére. Ez attól függ, milyen rendezvényt szeretnél. Ha nagyszabású rendezvényt szeretnél, akkor igen. A meleg étel is jól jön az egész napos szabadprogram alatt, de elegendő a kisebb büfé is, illetve meg lehet a találkozót úgy is hirdetni, mint a túráknál, hogy étel-italt mindenki hozzon magával.

Természetesen mindez a kutyákra ugyanúgy értendő: friss víz, és kutyaeledel legyen a gazdinál saját kutyája számára is, de az ételt soha, semmilyen körülmények között nem szabad a kutyák közé dobni, nehogy agresszív reakciót váltson ki belőlük. Ilyen szabályokat egyébként érdemes írásban összeszedni, és szóróanyagként az érkező vendégek kezébe nyomni, avagy faliújságszerűen kitűzni valahová a fontosabb információkkal egyetemben; jól látható helyre.

Faliújság, üzenőfal, hirdetőtábla

Fontosabb információk alatt értjük: az aznap ügyeletes, helyi állatorvos nevét és telefonszámát is fel lehet tüntetni a faliújságon, – természetesen az állatorvos beleegyezésével – de a legnagyszerűbb, ha az állatorvos megtisztel a találkozó résztvevőit a jelenlétével, sőt! A találkozón szükség lehet kullancs elleni szerekre, csipeszre, stb…

Ugyanitt érdemes a programokat is felsorakoztatni részletesen. Amennyiben van a találkozónak támogatója, értelemszerűen ezen cégek, stb. nevei szintén kerülhetnek ide. Kérjük, hogy minden esetben tüntesd fel a beagle-club.hu-t is a támogatóid között, lejjeb megtalálod, hogy mi miben tudunk neked segíteni!

Mire lehet még szükség?

Mi jó a kutyáknak?

Pákozdi beagle találkozó, 2009

A programokat elsősorban a kutyák igényeihez érdemes alakítani, hiszen beagle találkozóról beszélünk. A beagle mindennél jobban szereti a szabadságot, a szaladgálást, a játékot, és ha póráz nélkül azt tehet, amit csak akar (ésszerű határokon belül persze!). Ha a programokat élvezik a kutyák, élvezik a gazdik is.

A résztvevők sokféle igénnyel érkeznek az eseményre, ezért nem elég a kutyák igényeit kielégíteni, változatos programokkal kell szórakoztatni a gazdikat is, hiszen nem állhatnak (vagy ülhetnek) egy helyben órákig.

Mi jó a gazdiknak?

A szervezőnek rengeteg dolga van, hogy a találkozó minden szempontból érdekes, változatos és szórakoztató legyen. Az általa kialakított támogatói kapcsolatok segítségével olyan programokat képes összeállítani, amelyek versenyszerűen játszhatók és díjazhatók. A támogatók kívánságuknak megfelelő reklámért cserébe biztosítják a nyereményeket az eseményre, így a találkozó aktív résztvevői ajándékkal térhetnek haza.

Rutinosabb szervezők igyekeznek minden résztvevőt megajándékozni valamivel, persze ehhez az előzetes részvételi szándék jelzése szükséges a résztvevő gazdik részéről. A termékminták, a kóstoltatás is nagyszerű lehetőség egy ilyen alkalomra.

A programok lehetnek sportos, kutyát és gazdáját egyaránt megmozgató, futóversenyek, szlalomversenyek, agility, kereső és hasonló megmérettetések. Persze mindezt lehet tarkítani vicces feladatokkal is, pl. virsli evő verseny, kupak letekerő verseny, stb.

További programok lehetnek a különböző kutyaiskolák bemutatói, pl. szarvasgombász kutya kiképzés,  életmentő kutyák bemutatói, stb. Valamely állatvédő szervezet is kaphat bemutatkozási lehetőséget. Természetesen a programok, a bemutatók ideje alatt a négylábúakat pórázra kell venni, hacsak nem olyan szerencsés a helyszín, hogy a bemutatók elszeparáltan is megtörténhetnek.

Végül a passzív résztvevőknek is kedvezni kell: rendezz tombolát, vagy sorsolj ki neveket azok közül, akik előre jelezték részvételi szándékukat – ezzel azoknak is felhívod a figyelmét, akik regisztráció nélkül jelentek meg a beagle találkozón. A regisztráció fontos, hisz tudnod kell, kb. hány vendég érkezik, mennyi nyereményt kell intézned, stb. A szervezők általában saját zsebükből is kifoltozzák a tali létrejöttéhez szükséges hiányosságokat…

Mi az, ami mindenkinek jó?

Ahogy a fenti lista is mutatja, a gazdik igényeit nehezebb kielégíteni, főleg, mert sokan az ország másik végéből is hajlandóak megtisztelni a részvételükkel, de a megtett utat nem szívesen tennék hiába…

Minden támogató, minden jópofa programból is megárt a sok! A BEAGLE találkozó a beagleknek lett kitalálva, ezen a napon részesítsük előnyben tehát az ő szórakozásukat! Ahhoz, hogy minél kevesebbszer kerüljön fel a póráz rájuk, olyan programok kellenek leginkább, ahol nincs póráz. Már ha létezik ilyen egyáltalán… „Ha a programokat élvezik a kutyák, élvezik a gazdik is.”

Megvan a helyszín és az időpont. Mi következik?

Támogatót kell találni és terjeszteni a találkozó hírét. Érdemes keresni valakit, aki nagy hangú, szeret szerepelni és szívesen vállalná a rendezvény lebonyolítását. Véleményünk szerint egy találkozóhoz legalább 3 ember kell!

Míg a támogatókat felkeresed, párhuzamosan el kell készíteni a találkozóról szóló felhívást. A felhívásban szerepelnie kell:

 • a dátumnak
 • az időpontnak, amikor a találkozó kezdődik
 • a pontos helyszínnek, megközelítésnek
 • túra esetén a találkozópontnak
 • a szervező telefonszámának és email címének
 • a tervezett programoknak
 • a részvételi szabályzatnak
 • a jelentkezés módjának
 • a belépőjegy árának (csak a nagyszabású rendezvényeken van belépő!)
 • támogatóknak

A kész felhívásnak a beagle-club.hu online felületet biztosít, az információkat feltöltheted nekünk a gazdik küldték menüpontban található űrlap segítségével, vagy elküldheted nekünk e-mailben a beaglekepek(kukac)gmail.com -ra!

Igény esetén a részvételi szándék jelzéséhez szükséges űrlapnak a beagle-club.hu további felületet biztosít, melynek segítségével a kitöltött űrlapok természetesen a szervező email címére (is) fognak beérkezni.

A részvételi szabályzat összeírása

A részvételi szabályzatba sok mindent bele lehet írni, ez is összetett. Pl.:

 • A részvétel saját felelősségre történik, agresszív kutya nem vehet részt a találkozón.
 • Tüzelő szukát a találkozó területére hozni tilos!
 • A részvételhez oltási könyv és kutyachip szükséges! (ez utóbbi a Beagle Fajtamentők, és a saját magunk munkáját segíti. A chip nélküli elveszett kutya tű a szénakazalban!
 • Indulás előtt mindenki kezelje kullancs ellen a kutyáját! (ha állatorvos jelenlétére is számíthatunk, azt is bele lehet írni a felhívásba, hogy a helyszínen kullancs elleni védőszerek vásárolhatók..)
 • Kérjük, mindenki hozzon magával kutyagumis zacskót! A kutyapiszkot mindenki köteles összeszedni maga után!
 • Ha bizonytalan az időjárás, kérjük, kövesd nyomon a találkozóról szóló híreket a beagle-club.hu -n, vagy vedd fel a kapcsolatot a szervezővel!

Innentől rajtad a felelősség! Ha a találkozó elmarad, időben, napokkal előtte tájékoztatni kell róla mindazokat, akik írásban jelezték a részvételi szándékukat, valamint minden olyan weboldalt, ahová még felrakták a kérésedre a hirdetésed.

Miben segít a Beagle Club Online?

A Beagle Találkozó meghirdetésében. Regisztrált tagjaink hírlevélben is értesülnek többek közt az efféle eseményekről, valamint a több, mint húszezer lájkolót számláló Facebook oldalunkon is közzé tesszük a találkozó hírét. Amennyiben van rá szabad kapacitásunk, a nyeremények ügyintézésében is tudunk segíteni…

Cserébe mindössze két kérésünk van

1. A beagle-club.hu webcímünk legyen feltüntetve minden szóróanyagon, hirdetésben és a helyszínen is, jól látható helyen.
2. A találkozót követően kérjük a szervezőt, hogy töltsön fel weboldalunkra beszámolót, fényképeket a találkozóról és ezen kérésünket kérjük, tolmácsolja a résztvevők felé is. Minden fényképnek, beszámolónak nagyon örülünk!
Köszönjük és sok sikert kívánunk! =)

Ha további kérdéseid vannak, keress minket privátban és igyekszünk segíteni!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .