Óvjuk kutyánkat a sózott, jeges utaktól!

Sokan utáljuk, ha véget ér a nyár, és a vidám színeket felváltják a komor, szürke téli napok. Az év végi ünnepek egy kicsit visszahozzák a jókedvünket, de általában mindenki lehangolt. Ilyenkor hamarabb besötétedik, és a lehulló hó sem javít az ember hangulatán.

Nem így vannak ezzel négylábú barátaink, akik a havat vidáman, lobogó fülekkel fogadják; ám elég néhány lépés, és a vidámság hamar elillan, hisz kedvenceink sorra emelgetik tappancsaikat a latyakos, sáros utcákban…

Tappancs nyomok

A hosszú szőrű kutyusoknak rosszabb; nekik beleragad a szőrükbe, a tappancsukba a hó, emiatt néha egy kis „tappancs-morzsolást” igényelnek; ezen a problémán sajnos a kutyaruha sem segít…

Azoknak a kutyusoknak, akiknek van gondoskodó gazdájuk, a nap nagy részében meleg otthonukban tartózkodhatnak, így a hideg csak rövid ideig okoz problémát nekik, de a tél tartogat számukra további kellemetlenségeket is!

A hó alatt rejlő szúrós, hegyes hulladékokra is ügyelnünk kell, hiszen a hó mindent befed, nem csak a faleveleket. Ez azonban kis százalékban fordul elő, erre azért oda lehet figyelni a mindennapokban.

Az egyik legnagyobb kutyákat érintő probléma télen a síkosságmentesítés. A mancsaikat emelgető kutyusok leginkább nem a hótól, hanem az útra szórt sótól nem tudnak járni, mert az csípi a tappancsaikat.

A 346/2008. számú kormányrendelet 5. § (2) bekezdésében olvasható, hogy 2010. szeptember 1-től:

„(2) Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.” 

Sajnos azonban, ahogy az fent olvasható, az úttestre ez a szabály nem terjed ki, valószínűleg ezért fordul elő, hogy egyes helyeken még mindig „eltéved” a szórt só és a járdára is jut belőle bőven…

Sajnos ráadásul az úttesteken is át kell haladnunk, így a csupán szűkült a sózott helyek száma, de a probléma továbbra is fennál!

A só ráadásul a cipőket, az utakat is tönkreteszi, egyes források szerint az autók életét is megrövidíti, hogy a növényzetet ne is említsük, amely miatt ez a rendelet létrejött.

Állítólag Ausztriában és a több másik országban tilos a sószórás, nálunk azonban több évtizede használják a sót az utak síkosságmentesítésére. A rendeletben nincs meghatározva, hogy a só helyett mit lehet használni erre a célra, és az EU tagállamaiban sincs rá egységes szabályozás.

A belvárosban sok helyen találkozhatunk alternatív megoldásokkal, a legtöbb helyen az ún. zöldsóra álltak át, mások homokot, forgácsot, vagy gránitkőzúzalékot használnak. Ha azonban még mindig találkozunk sóval a járdán, lehetőségeink szerint kerüljük ki azt, míg a só használatát teljesen be nem tiltják!

Ti találkoztok még sózott járdával?

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .