Bolhák okozta betegségek

Kedvenceinken a kutya és macska bolhája (Ctenocephalides canis és C. felis) fordulhat elő, és okozhat kellemetlenségeket. Bolhásságra kelti fel a gyanúnkat, ha a kutya intenzíven vakaródzik, különösen horpasztájékon, esetleg a faroktő tájékát rágcsálja, combjainak belső felülete kipirult, meleg és fájdalmas („hot spot”) esetleg hullik, korpás a szőre. A bolhák könnyedén kimutathatók ha az állat szőrét a gerince mellett sűrű fésűvel többször átfésülve a fésűben maradó anyagban megtaláljuk az ürüléküket (apró, barnásfekete karika alakú, nedves (itatós)papírra téve körülötte hamarosan vörös udvar alakul ki), esetenként láthatjuk is a kutyán tartózkodó vérszívókat.

Nem csak a bolhák csípése okozhat problémát, hanem a nyáluk által okozott allergiás bőrgyulladás is, mely az arra érzékeny kutyákban alakul ki, és évekig, esetleg életük végéig fennálhat. A lakásban tartott ebekben gyakoribb az érzékenység, valószínűleg azért, mert őket lökésszerűen és nem állandóan éri a bolhák inváziója. Félévesnél fiatalabb állatokban általában nem fordul elő, viszont 3-5 éves kor körül gyakori. „Bolhaallergia” esetén a csípés után annak környékén bőrpír és duzzanat alakul ki, mely gyorsan elmúlik, vagy göb keletkezik, mely később elpörkösödik. A folyamat erős viszketéssel jár, így a vakaródzás során másodlagosan baktériumok telepednek meg a bőrön, melyek súlyosabb elváltozásokat is okozhatnak (pl. gennyes bőrgyulladást). Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk, hogy a bolha köztigazdája egy bizonyos galandféregnek (Dypilidum caninum, uborkamagképű galandféreg-a bolha szétrágásával fertőződhet a kutya), ezért súlyos bolhafertőzöttség esetén mindig gondoljunk az állat féregmentesítésére is!

Megelőzés, gyógykezelés

Bolhák esetében is legfontosabb a bolhásság megelőzése, különös tekintettel arra, hogy a bolháknak általában csak 5%-a tartózkodik a kutyán, a többi a környezetben (fekhely, padlórepedések) található meg. Ennek figyelembevételével a kutya bolhátlanítása mellett a környezet alapos porszívózására és fertőtlenítésére is sort kell kerítenünk, ill. olyan spot-on készítményt kell használnunk a kutyára, amely a környezet kezelésére is alkalmas. A kutya kezelésére számos készítmény áll rendelkezésre: porok, lemosószerek, spray-k, cseppek és nyakörvek, ezek közül leginkább a spot-on (cseppes) készítmények váltak be. Fontos, hogy egyszerre ne használjunk több készítményt, mert nem kívánt kölcsönhatások vagy túladagolás is előfordulhat. Mindig tartsuk be az alkalmazásra vonatkozó utasításokat, ha esetleg nem kapnánk a szerhez leírást, kérjük állatorvosunk segítségét. Praktikus, ha a kezelések időpontját és a használt készítmény nevét feljegyezzük, és az esetlegesen előforduló problémák esetén megmutatjuk az állatorvosnak. Amennyiben bolhaallergia alakul ki, forduljunk orvoshoz, aki a sérült bőrterületek helyi kezelésén (hámosítás, antibiotikumos felületi kezelés, fertőtlenítőszeres lemosás stb.) kívül az eset súlyosságától függően gyulladáscsökkentő vagy antiallergiás készítményt is ad, esetleg enyhe nyugtató, viszketéscsillapító készítményt is felír a vakaródzás mérséklésére.

Ha nem tudunk rögtön orvoshoz fordulni, a kisebesedett területet naponta mossuk le higított Betadine oldattal, majd vékonyan kenjük be valamilyen bőrápoló, hámosító kenőccsel (ha nem sebes, csak kipirult) pl. Neogranormon kenőcs, Körömvirág krém, Aloe gél/first (ez utóbbit önmagában is lehet használni), és próbáljuk meg elérni, hogy minél kevesebbet foglalkozzon vele a kutya (gallér, kezelés után séta vagy etetés).

Kullancs és bolhamentes tavaszt kívánunk:

dr .Márton Kinga és Moha

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .