Kullancsok okozta betegségek

Az enyhülés beköszöntével megjelentek kedvenceink kellemetlenkedő külső élősködői a kullancsok és a bolhák. Elsőként nézzük a kullancsok okozta betegségeket. Hazánkban kutyában két faj, a Dermacentor reticulatus és az Ixodes ricinus megtelepedése esetén kell valamilyen, a kullancs által terjesztett betegséggel számolnunk. Ezek közül a babesiosis és a Lyme-borreliosis a leggyakoribbak.

Babesiosis

Legismertebb és leggyakrabban előforduló megbetegedés a babesiosis, melyet egy Babesia canis nevű protozoon okoz, melyet a D. reticulatus terjeszt vérszívásakor. Ennek a kullancsfajnak a jellemző élőhelye a mezők, rétek ill. szikes területek. Az élősködő a vörösvértestekbe jutva azok szétesését okozza. A fertőződés után a tünetek általában 1-2 hét múlva jelentkeznek, bágyadtság, étvágytalanság, láz (gyakran 40°C feletti), az első napokban vérvizelés, esetenként idegrendszeri tünetek tapasztalhatók. Kezelés hiányában a beteg 6-10 napon belül elpusztulhat. A betegség ezen heveny formáján kívül esetenként idült formában is jelentkezhet, melyre a vérfogyottság, sárgaság és a vese működési zavaraira utaló tünetek jellemzőek. Érdekesség, hogy néhány fajta, mint a dobermann, a pekingi és a yorkshire terrier fokozottan érzékenyek a betegségre, addig a beagle és a foxterrier ellenállóbbak. (Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is fordul elő!!!)

Lyme-borreliosis

Ezt a betegséget a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, melyet az Ixodes ricinus kullancsfaj terjeszt. Három formában jelentkezhet, a ritkán előforduló idegrendszeri formában, mely leggyakrabban apáthiában nyilvánul meg, a gyakoribb heveny, (szívizomgyulladással járó ) formájában, mely tartós 40,0 °C feletti lázzal és a lép megnagyobbodásával jár, emellett elesettség, étvágytalanság, szőrhullás kísérheti ill. a leggyakoribb az ízületgyulladásos, krónikus forma, melyre jellemző a néhány napig fájdalommal, sántasággal járó, egy lábra korlátozódó ízületgyulladás, mely egyik ízületből a másikba vándorol, több ízületben egyszerre ritkán fordul elő. Jellegzetes a kullancs csípése körül megjelenő kokárdaszerű bőrpír. Általában tünetmentesen vészelik át a heveny fertőzést a kutyák, a gazdáik csak a krónikus ízületgyulladás stádiumában figyelhetnek fel a betegségre.

Ehrlichiosis

Az Ehrlichia canis nevű rickettsia által okozott megbetegedés tüneteiben hasonlít a babesiosisra, lázzal, hányással, ízületi és izomfájdalommal, esetenként orr- és/vagy ínyvérzéssel, bőr alatti vérzésekkel és sárgasággal járó kórkép, megelőzése, kezelése a babesiosiséval egyező.

Megelőzés, gyógykezelés

A kullancsok a gazdaállaton való megtelepedés során először a lábak horgaival kapaszkodnak meg, majd hámoldó és érzéstelenítő nyálat fecskendezve a bőrre beszúrja a szájszervét, majd szúró-kapaszkodó mechanizmussal addig hatol le a bőrben, amíg eret nem talál. Ekkor rögzül, és megkezdi a vérszívást. A szájszerveik eltérő hossza miatt a vérszívás megkezdéséig eltelt idő hossza változó, általában az Ixodeseknek hosszabb, a Dermacentoroknak rövidebb időre van szüksége, vagyis borreliákkal napok, babesiával akár órák alatt is fertőződhet az áldozat! Legfontosabb a kullancsok távoltartása kedvencünktől. Erre a célra többféle készítmény áll rendelkezésünkre (nyakörvek, cseppek, spray-k), érdemes olyan készítményt választani, amely kontaktméregként hat, zsírban oldódó és így vízálló a hatóanyaga, esetlegesen repellens (riasztó) hatással is bír. Praktikus az ultrahangos kullancsriasztó eszköz is.

A babesiosis megelőzésére használható a havonta ismételt Imizol injekció (kellemetlen bőr- és idegrendszeri mellékhatásai, valamint májkárosító hatása miatt nem ajánlott gyakran használni), a Lyme-borreliosis ellen pedig léteznek vakcinák, melyek közül a Merilyme (Merial) megbízhatónak bizonyult. Fontos, hogy minden olyan séta után, amely erdős-bokros, esetleg vízparti helyen történt, alaposan vizsgáljuk át kutyánkat, és ha találunk benne kullancsot, azt mielőbb szakszerűen távolítsuk el. Az eltávolításhoz szigorúan tilos olajat, vajat vagy kenőcsöket használni, melyek a kullancs fulladását és ezáltal a fertőző anyagok visszaöklendezését okozzák, ehelyett célszerű a patikában vagy állatpatikában kapható kullancseltávolító csipesszel, kanállal próbálkozni. Amennyiben nem járunk sikerrel kérjük állatorvosunk segítségét.

A kullancs eltávolítása után kísérjük figyelemmel kedvencünk állapotát, hogy az esetleges tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz fordulhassunk, aki így időben megkezdheti a szükséges gyógykezelést. A kezelés babesiosis gyanúja esetén gyakran már a biztos diagnózis felállítása (vérkenet vizsgálata) előtt beadott Imizol injekcióból, Lyme-kór esetén pedig a hosszas, de legalább 6 hetes antibiotikum kúrából áll. Természetesen súlyos esetekben kórházi ápolásra vagy egyéb kezelésre is szükség lehet, melyről állatorvosunk részletesen tájékoztat.

Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .