Kullancsok okozta betegségek

Az enyhülés beköszöntével megjelentek kedvenceink kellemetlenkedő külső élősködői a kullancsok és a bolhák. Elsőként nézzük a kullancsok okozta betegségeket. Hazánkban kutyában két faj, a Dermacentor reticulatus és az Ixodes ricinus megtelepedése esetén kell valamilyen, a kullancs által terjesztett betegséggel számolnunk. Ezek közül a babesiosis és a Lyme-borreliosis a leggyakoribbak.

Babesiosis

Legismertebb és leggyakrabban előforduló megbetegedés a babesiosis, melyet egy Babesia canis nevű protozoon okoz, melyet a D. reticulatus terjeszt vérszívásakor. Ennek a kullancsfajnak a jellemző élőhelye a mezők, rétek ill. szikes területek. Az élősködő a vörösvértestekbe jutva azok szétesését okozza. A fertőződés után a tünetek általában 1-2 hét múlva jelentkeznek, bágyadtság, étvágytalanság, láz (gyakran 40°C feletti), az első napokban vérvizelés, esetenként idegrendszeri tünetek tapasztalhatók. Kezelés hiányában a beteg 6-10 napon belül elpusztulhat. A betegség ezen heveny formáján kívül esetenként idült formában is jelentkezhet, melyre a vérfogyottság, sárgaság és a vese működési zavaraira utaló tünetek jellemzőek. Érdekesség, hogy néhány fajta, mint a dobermann, a pekingi és a yorkshire terrier fokozottan érzékenyek a betegségre, addig a beagle és a foxterrier ellenállóbbak. (Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is fordul elő!!!)

Lyme-borreliosis

Ezt a betegséget a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, melyet az Ixodes ricinus kullancsfaj terjeszt. Három formában jelentkezhet, a ritkán előforduló idegrendszeri formában, mely leggyakrabban apáthiában nyilvánul meg, a gyakoribb heveny, (szívizomgyulladással járó ) formájában, mely tartós 40,0 °C feletti lázzal és a lép megnagyobbodásával jár, emellett elesettség, étvágytalanság, szőrhullás kísérheti ill. a leggyakoribb az ízületgyulladásos, krónikus forma, melyre jellemző a néhány napig fájdalommal, sántasággal járó, egy lábra korlátozódó ízületgyulladás, mely egyik ízületből a másikba vándorol, több ízületben egyszerre ritkán fordul elő. Jellegzetes a kullancs csípése körül megjelenő kokárdaszerű bőrpír. Általában tünetmentesen vészelik át a heveny fertőzést a kutyák, a gazdáik csak a krónikus ízületgyulladás stádiumában figyelhetnek fel a betegségre.

Ehrlichiosis

Az Ehrlichia canis nevű rickettsia által okozott megbetegedés tüneteiben hasonlít a babesiosisra, lázzal, hányással, ízületi és izomfájdalommal, esetenként orr- és/vagy ínyvérzéssel, bőr alatti vérzésekkel és sárgasággal járó kórkép, megelőzése, kezelése a babesiosiséval egyező.

Megelőzés, gyógykezelés

A kullancsok a gazdaállaton való megtelepedés során először a lábak horgaival kapaszkodnak meg, majd hámoldó és érzéstelenítő nyálat fecskendezve a bőrre beszúrja a szájszervét, majd szúró-kapaszkodó mechanizmussal addig hatol le a bőrben, amíg eret nem talál. Ekkor rögzül, és megkezdi a vérszívást. A szájszerveik eltérő hossza miatt a vérszívás megkezdéséig eltelt idő hossza változó, általában az Ixodeseknek hosszabb, a Dermacentoroknak rövidebb időre van szüksége, vagyis borreliákkal napok, babesiával akár órák alatt is fertőződhet az áldozat! Legfontosabb a kullancsok távoltartása kedvencünktől. Erre a célra többféle készítmény áll rendelkezésünkre (nyakörvek, cseppek, spray-k), érdemes olyan készítményt választani, amely kontaktméregként hat, zsírban oldódó és így vízálló a hatóanyaga, esetlegesen repellens (riasztó) hatással is bír. Praktikus az ultrahangos kullancsriasztó eszköz is.

A babesiosis megelőzésére használható a havonta ismételt Imizol injekció (kellemetlen bőr- és idegrendszeri mellékhatásai, valamint májkárosító hatása miatt nem ajánlott gyakran használni), a Lyme-borreliosis ellen pedig léteznek vakcinák, melyek közül a Merilyme (Merial) megbízhatónak bizonyult. Fontos, hogy minden olyan séta után, amely erdős-bokros, esetleg vízparti helyen történt, alaposan vizsgáljuk át kutyánkat, és ha találunk benne kullancsot, azt mielőbb szakszerűen távolítsuk el. Az eltávolításhoz szigorúan tilos olajat, vajat vagy kenőcsöket használni, melyek a kullancs fulladását és ezáltal a fertőző anyagok visszaöklendezését okozzák, ehelyett célszerű a patikában vagy állatpatikában kapható kullancseltávolító csipesszel, kanállal próbálkozni. Amennyiben nem járunk sikerrel kérjük állatorvosunk segítségét.

A kullancs eltávolítása után kísérjük figyelemmel kedvencünk állapotát, hogy az esetleges tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz fordulhassunk, aki így időben megkezdheti a szükséges gyógykezelést. A kezelés babesiosis gyanúja esetén gyakran már a biztos diagnózis felállítása (vérkenet vizsgálata) előtt beadott Imizol injekcióból, Lyme-kór esetén pedig a hosszas, de legalább 6 hetes antibiotikum kúrából áll. Természetesen súlyos esetekben kórházi ápolásra vagy egyéb kezelésre is szükség lehet, melyről állatorvosunk részletesen tájékoztat.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .