3 éves lesz a BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület

BEAGLE-ért KHE, 2009

A BEAGLE-ért Közhasznú Egyesületet egy parányi csapat alkotja, akik még csak néhány éve alakultak, de lehetőségeikhez képest, példaértékű, áldozatos munkájukkal, mindeddig közel száz beagle kutyát mentettek meg különböző rossz körülmények közül. A kutyákat beoltatták, ivartalanították és chipet is kaptak, majd szerető gazdikhoz juttatták őket. Egy állat mentése több feladatból álló, felelősséggel és stresszel járó, komoly szervezést igénylő munka, amit az egyesület kevéske tagja óriási időráfordítással, minimális rendelkezésre álló összegből, valahogy 3 éve képes csinálni. Az egyesület jövője mégis napról-napra megkérdőjelezhető, hogy miért, erről kérdeztük Hebimami Annát, az egyesület elnökét…

Jelenleg hivatalosan 10 tagja van az egyesületnek, 3 éve működtök. Ez idő alatt közel 100 beagle-t mentettetek meg. Mire van szükség egy beagle mentéshez?

  • elsősorban jó idegrendszerű ideiglenes befogadókra
  • pénzre – chip, oltás, ivartalanítás, és a tartási költségek
  • szállítóra – aki a saját költségén hozza-viszi a kutyát, ha kell orvoshoz stb.

Rögös utat jártatok meg, sok nehézséggel kellett szembenéznetek. Mi nehezíti meg legjobban a munkátokat?

Rengeteg a segítségre váró, talált beagle. Tetézi még, hogy sok gazda válna meg beagle-jétől oly módon, hogy átadná a fajtamentésnek a kutyáját. Mivel nincs menhelyünk, kevés az ideiglenes befogadónk, korlátozott számban tudunk csak beagle-ket befogadni. És persze a pénz is nagyúr. jelenleg csak az egyesület tagdíjából, beagle szerető magánszemélyek támogató adományaiból tudjuk menteni a beagle-ket. Szponzoraink nincsenek.

Kezdetben elég sok önkéntes jelentkezett a beagle kutyák mentésére, mégis drasztikusan lecsökkent a létszám. Szerinted mi az oka annak, hogy a kezdeti lelkesedés így visszaesett?

Sajnos a lelkesedés kevés. Az önkéntességhez is kell a megszállottság, a tenni akarás pont akkor amikor szükséges, és nem holnap- vagy hétvégén, ha egy kutyát kell pl. szállítani.  Ideiglenes befogadónak önkéntes sajnos nem jelentkezett, és ez a legnagyobb baj.

Az állatmentés egy nagyon szép és nemes munka, ahol bizonyára minden sikeresen végződő eset egy megható történet. Van közülük legkedvesebb történeted?

Egyszer majd megszámolom hány beagle is rohangált az udvaromon. Rengeteg „legkedvesebb” történetem van. De Szemike az, akit megemlítek, akit a nyíregyházi gyepmesteri telepről mentettünk. Akit a szó szoros értelmében meg kellett szelídíteni. Nem azért, mert vadkutya volt, hanem mert olyan elő élete lehetett, ami miatt az emberektől félt, de főleg a gyerekektől, akik bánthatták. Jó volt látni, ahogy a szeretettől kivirul, ahogy visszanyerte az emberek iránti bizalmát a nálam töltött 5 hónap alatt.

Akkor nyilván van olyan eset is, ami nem a pozitív kimenetele miatt emlékezetes… Melyik volt a legnehezebb mentésetek?

Legnehezebb mentésünk nem volt. Kudarccal és tehetetlen dühvel párosult mentésnek induló esetünk volt sajnos. Egy ezek közül: bedobtak egy beagle-t egy tőlem 150 km-re levő település udvarába. Sajnos nincs szirénázó száguldó kutyamentő autónk, hogy azonnal tudjunk robogni. Időt vesz igénybe, amíg találunk segítő szándékú önkéntest, aki el tud menni ilyen messzire elhozni a kutyát. Akihez bedobták a kutyát nem volt hajlandó várni, elvitette a mezőőrrel, aki állítólag kivitte az erdőbe és lelőtte. A helyi önkormányzat jegyzője pedig azt hazudta, hogy a kutya megszökött a ketrecből, ahová bezárta a mezőőr. Az igazságot nem tudjuk meg soha.

Gondoltál rá valaha, hogy feladod?

Nem, a beagle mentést nem akarom feladni. De bizony az egyesület elnöki tisztjét szívesen átadnám egy nálam fiatalabb, agilis, jó szervező készséggel megáldott, embereket irányítani tudó személynek.

Miért csinálod?

Mert a beagle az én szerelmem! Mert beagle csak egy van! Mert mindenünk a beagle! Mert akkor nem hallgathatnám a páromtól- nem baj ha kutyát mentesz, de könyörgöm valami normálisat, ne idióta beagle-ket! Mert, ha nem beaglet mentenék, akkor talán lenne egy nem szétkapart ajtóm, egy nem széttépett rekamiém, lenne nem szétrágott edzőcipőm, nem lennének rajtam örökké tappancs nyomok, nem kellene „mackó nadrágba” járnom, és naponta 2 lapátnyi kutyaszőrt feltakarítani. De akkor kivel osztanám meg a reggelim, ki örülne nekem, ha megjövök a boltból és mászna bele a szatyorba derékig, hogy mit hoztál?  Ki jelezne nekem vissza – hogy köszönjük neked ezt a drága ebet, ki küldene nekem képeket a tőlem örökbefogadott beagle-ről, és mitől könnyeznék, ha nem attól, hogy jó gazdija lett a védencemnek.

Sokan hiszik, hogy egy kutya örökbefogadása bonyolult. Meg tudod ezt cáfolni? Kb. mennyi idő alatt és hogyan zajlik le egy örökbefogadás?

Az örökbefogadás nem bonyolult.  A legfontosabb a gazdi jelölttel való elbeszélgetés. Azt szeretem, ha a fajtát ismerő, vagy már másik beagle mellé visznek mentett beaglet. A kutyák nálunk nem 1-2 napig vannak ideiglenesben, sokszor hetek-hónapok múlva jön el az az ember, aki a kiválasztott kutyába lesz szerelmes. Soha nem beszélek rá senkit kutyára. Sokszor előfordul, és sikerül is lebeszélnem embereket a beagle-ről. Nem mindenkinek való ez a fajta. A beagle-re idő kell, és határtalan türelem.  A gazdi jelölt eljön, meglátogatja a kutyát. Eltölthet órákat is itt nálunk, megismerheti, játszhat vele. Felteheti a kérdéseit, aggályait. Eldöntheti tényleg kell-e neki ez a kutya? Ha megtörtént a papír munka elviheti a kutyust. Az első napokban én zaklatom az örökbefogadókat, de ők is bátran felhívnak, ha kérdésük van. És ami a lényeg- az örökbefogadók bármikor visszahozhatják a kutyát, soha nem kérdezem miért. Van 1-2 híres visszaadott kutyám.

Biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbb érdeklődő első kérdése, hogy kell-e fizetnie a kutyáért…

A kutyáért nem kell fizetni, a kutya ingyen van. De a kutyát valamiből nekünk is chipezni, oltatni, és ivartalanítani kell. Az oltás és mikrochip ára az az adomány, amire szükségünk van, hogy abból egy másik kutyusnak az oltást, chipjét tudjuk fedezni. Nincsenek milliomos támogatói az egyesületnek. Civil szervezet vagyunk, a saját pénzünket fektetjük bele a mentésbe. Minden kutyatartó tudja, hogy mennyibe kerül 1-1 oltás, és az ivartalanítás. A kutyatartás költséges dolog.

Az egyesület gondozásából kikerülő kutyák mind ivartalanításon mennek keresztül. Miért van erre szükség?

A legfontosabb dolog a világon igen az ivartalanítás. Ha nekem van/ vagy szeretnék egy kedvencet, hát ő legyen az, és ne a fölöslegesen világra hozott kölykei- akiket dobálnak szét-  csak vigyétek cuki kiskutyák -, aztán azoknak is lesznek cuki kiskutyái. Ezekből a cukikból lesz a kidobott, megunt sintértelepre kerülő, láncon tartott megunt, juj de utállak te kutya!!! Nem, a mi beagle-jeink ne legyenek szülő gépek, vagy kiskutyacsinálók. Igen, majdnem minden kutyát ivartalanítunk. A kicsik ivartalanítási kötelezettséggel fogadhatók örökbe, nagyon idősek egészségi állapotuknak megfelelően vagy igen, vagy nem ivartalanítódnak. A tőlünk örökbefogadott beagle legyen a kedvenc, kapjon meg minden jót az új gazdájától, mert azért mentettük meg. Pl. szaporító telepről, ahol már kiszolgálta az idejét, és kidobták, nem hozott pénzt. Az ilyen kutyusokat elaltatják, sintértelepre kerül, vagy megmenthetjük.

Került laboros beagle a gondozásotokba? Ha igen, nehezebb eset egy ilyen kutyus, mint a nem laborból szabadult kutyák?

Igen, és boldog vagyok, volt nálam 2 laboros beagle is ideiglenesben tavaly ősszel. Amit róluk tudni kell. Enyhe kísérleten estek át, nem szenvedtek maradandó károsodásokat ezért is szabadulhattak. Dzsoni és Tony 2 kisfiú, tündéri kézhez szokott, pillanatok alatt feloldódó beagle volt nálam. Az első szabad lépéseik után őrült nagy rohanásba kezdtek, kicsit voltak csak bizalmatlanok. Szerencsére a 2 veterán beagle-m Bandy és Röfi azonnal a pártfogásába vette őket, mindent megmutattak nekik. Hogyan kell falkában játszani, kommunikálni az emberekkel.

Ami ismeretlen volt számukra a nyakörv és a póráz, a nagy tér, a kapun túli világ, a mezei túra, kirándulás. Nekem ők nagyon kellemes élmény voltak, és szerettem őket.

2012-től a BEAGLE-ért Közhasznú Egyesület is fogadhatja az adó 1% -ot. Hány kutya van most a gondozásotokban és mik a terveitek, mire fordítanátok az esetlegesen befolyó összeget?

Szegedi ideiglenes befogadónál 4 kutya van (5. most hétvégén költözött új gazdihoz), nálam Ősagárdon 3 kutya van (Brady a 4. kutyám ma költözött új gazdihoz), Salgótarjánban 2 kutyus van ideiglenesben, Mogyoródon pedig 1, aki szerető gazdira vár. Hogy mire fordítanánk az adó 1%-t, ha megkapjuk? Építenénk egy idős beagle befogadó otthont. De félre a tréfával. 2010-ben 44000 Ft –ot igényelhettünk volna, ebből + 1 kutyát menthettünk volna meg. 2011-ben már 74000 Ft volt az adózók által felajánlott összeg, ebből + 2 kutyát tudtunk volna megmenteni. Jelzem, ezek a felajánlott összegek számunkra sajnos nem voltak megigényelhetők, mert nem voltak meg a törvényi feltételeink. Egy civil szervezet akkor kaphat 1%-t ha 2 éve folyamatosan működött már. Mi 2009 nyarán lettünk a bíróságon bejegyezve. Így azaz év nem számít, a 2010-2011 a 2 teljes év, tehát a 2011 évi adófizetések 1%-a már felajánlható a Beagle-ért Közhasznú Egyesület javára. Majd augusztus közepén az adóhivatal értesít, mekkora az az összeg, amit nekünk ajánlottak az adózók. Talán novemberben, hozzá is juthatunk, megkaphatjuk. Amit kapunk megköszönjük. Egész biztos, hogy még több beagle kapja meg a lehetőséget, hogy valakinek csakis ő legyen a kedvence. Lesz 1 db beagle – aki a szívem csücske,- ígérem, hogy az ő szemműtétjét támogatni fogjuk.

Ha valaki egyéb módon támogatná az egyesületet, mire van most a legnagyobb szükségetek?

  • egyesületi tagokra, akik a gazdasági válság ellenére is tudják az éves tagdíjat fizetni, akik Budapesten és környékén laknak, van kocsijuk, éreznek magukban annyi elszántságot, hogy a beagle mentésben aktívan részt tudnának venni
  • ideiglenes befogadókra,
  • kutyakajára, nyakörvekre, kutya játékra – mert az fogy – stb…

Az eltelt évek alatt több rendezvényen is megpróbáltátok megismertetni az emberekkel az egyesület munkáját. Mik a visszajelzések, illetve a benyomásod, az emberek szükségesnek érzik az egyesület működését? Sikerült velük megismertetni a munkátok fontosságát?

Furcsa kérdés egy rendezvényen: Miért van szükség beagle fajtamentésre, kihalóban a fajta? Mire elmagyarázza az ember, hogy pont azért mert túlszaporulat van, hogy emiatt rengeteg beagle kerül az utcára, sintértelepre. Ezeknek a megunt kidobott, elveszett, beaglek-nek van szüksége a mi segítségünkre.

Üzensz-e valamit a Beagle Club Online látogatóinak?

Kedves Beagle gazdik! Köszönjük Nektek a segítséget, mert sokszor van rá szükségünk. Köszönjük a belénk vetett bizalmat. Kérlek támogassatok minket továbbra is. Szeressétek ezeket a kisbohócokat, küldjétek a képeket, híreket a BC online-ra. Legyen a Beagle Club Online továbbra is a Boldog Beaglek oldala. Kérünk benneteket, akinek a kutyája még nem kapott mikrochipet, az kapjon- és legyen regisztrálva is, legyen a beagle nyakán biléta telefonszámmal. A mi munkánkat is megkönnyítitek, mert a talált beagle így nem kerül hozzánk, majd új gazdihoz, hanem a sajátjához mehet haza.

Köszönjük! További eredményes munkát kívánunk!

Beagle-ért Közhasznú Egyesület

Bankszámlaszám: 10401804-50515648-57481009

Adószám: 18644973-1-12

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .