Tervben a következő Balatoni Beagle Túra!

Beagle Túra, ZircAkinek beagle-je van, tudja, hogy a mi kutyánk egészen más, mint a kutyák többsége. A beagle csak megy az orra után, fáradhatatlan és némelyikük imádja órákon át mondani a magáét… Szedlák Andrea, a balaton környéki beagle túrák szervezője rendszeresen biztosítja a hiperaktív ebeknek és gazdáiknak a kirándulás, a mozgás lehetőségét, ahol mind a gazdi, mind a négylábú fellélegezhet kicsit és együtt ereszthetik ki a fáradt gőzt nemcsak egymás, de több beagle gazdi társaságában. A kutyákról végre lekerül a póráz, és falkába verődve szaglászhatják kedvükre végig az erdőt-mezőt, miközben a gazdik a nyomukban vannak és jól kibeszélhetik őket. Hogy a túrák milyen útvonalat érintenek, és mennyire fárasztóak, esetleg tartani kell-e attól, hogy a kutyus meglép, erről kérdeztük Andreát…

A többi beagle találkozóval ellentétben ti nem a zárt, hanem a szabad területeket keresitek, túrákat szerveztek a beagleseknek. Hogy jött az ötlet?

Az ötlet: Semmit megkaptam, aki hiperaktív beagle kölyök volt. A természetjárás gyermekkorom óta része az életemnek. Semmivel naponta több órán át mentünk, általában kettesben, ami unalmas volt, ekkor gondoltam, kellene hasonló beagleseket találni. 

Hogy sikerült az első túra, és mi volt az úticél?

Az első túra emlékezetes 4 éve március 1-ére volt meghirdetve Balatonfűzfői erdőbe. A találkozó 14 órakor volt. Délelőtt már viharos, szeles idő volt, ami veszélyes is lehet erdőben. Ettől független 14 órakor találkoztunk a kijelölt helyen 14 beagles és a tojás nagyságú jég formájában leszakadt ég. Volt olyan gazdi, akiknek az útviszonyok miatt vissza kellett fordulniuk. Ítéletidőben az erdő nem biztonságos, így a Fűzfői sportpálya területe maradt. Kutyáink hatalmasat rohangáltak szabadon a viharos szélben szakadó jégesőben. Mi gazdik szó szerint bőrig áztunk, de nagyon élveztük, kedvenceink boldog bandázását. 

A túrák során a kutyusokat szabadon engeditek, de az első néhány alkalommal még félnek ettől a gazdik. Nehéz rávenni őket, hogy levegyék a kutyákról a pórázt?

Attól függ, mindig beszélgetek a gazdikkal, de a döntést rájuk hagyom. Tudjuk a beaglek falkakutyák, szabadon is kisebb csoportokban együtt szaglásznak, rohangálnak. A beaglek nagyon érzékenyek minden rezdülésre, a gazdának feltétel nélküli bizalmat kell éreztetni kutyájával, mert azok a beaglek szabadon is ragaszkodni fognak az emberhez. 

Történt már olyan, amikor egy kutya elveszett a kirándulás alkalmával?

Igen, többször is leléptek már kutyák a túráinkon. Beaglekről van szó, akiket a szagok nagyon el tudnak vinni. Ezt minden túra elején elmondom, minden ember a saját kutyáját figyelje, de a többiekre is nézzük, ha néhány kutya szagot fog és lelépnek, akkor abban a pillanatban megállunk mindenki pihenőt tartva és megvárjuk, míg visszaérnek, előkerülnek a kutyák. 

Milyen hosszúak és fárasztóak ezek a túrák, milyen erőnlétre van szükség a túra teljesítéséhez?

A túráinkat úgy írjuk ki, hogy kutyák és gazdik kellemesen elfáradjanak, de senkinek ne legyen megerőltető. Kutyáink úgy is többet szaladgálnak, mi csak a túra útvonalon sétáljuk végig. 

Bárki részt vehet a kirándulásokon, vagy van valamilyen feltétele a részvételnek?

Bárki részt vehet, kutyával, vagy kutya nélkül, feltétel csak annyi szeresse az állatokat és élvezze a természetet.

Mi alapján választod ki az úticélokat? Merre jártatok eddig?

Úti célok: amerre jártam már, vagy a clubtagok javasolnak. Bakony, Balaton felvidék, Vértes, Velencei hegység. 

Hány helyszínen voltatok eddig, és mennyi volt a legtöbb résztvevő?

Ez jó kérdés, egy ideig számoltuk, számtalan helyen voltunk, sőt vannak útvonalak, amin már többször is. A létszám változó, időjárás függő is a legnagyobb létszámunk kb. 30 kutyus volt. 

Az első túrához képest hogyan alakultak, miben változtak a későbbi túrák? Van valami, ami neked is tanulságul szolgált?

Minden túra más, de egyre nagyobb a törzstagok száma és mindig jönnek újabbak. Számomra minden túra tanulságos, hisz pont ez a lényeg a kirándulás mellett, hogy a beagles tapasztalatainkat megbeszéljük. 

Az időjárás befolyásolja a túra megtartását? Úgy emlékszünk, a balatoniaknak a rossz idő sem akadály…

Erre nagyon büszke vagyok, hogy még egyetlen túrát sem mondtunk le, vagy tettünk át más időpontba. Az időjárás bármilyen lehet, a beagleknek kell a séta, valóban volt már részünk szakadó esőben, jégben, hóban, szélben, de kánikulában is. 

Tervezel “ottalvós” túrát, esetleg kutyás tábort?

A kérdés nagyszerű! Szívesen bevállalnék egy ilyen tábort. Kérek, biztonságos helyszín javaslatot! 

Előfordult már, hogy állatorvosra volt szükségetek? Van a közelben állatorvosi ügyelet szükség esetére?

Elsősegélyben részesítettem már kutyát, kisebb baleset előfordult már többször is, mivel mindig másfele járunk, így általában valaki ismeri a legközelebbi város állatorvosi ügyeletét, de erre még nem volt szükségünk és bízok benne ne is lesz.

Egy kirándulásra fel kell készülni, hiszen a friss levegő, az esetleges szél, vagy épp a tűző nap és maga a mozgás rengeteget energiát vesz el az embertől, amit pótolni kell. Fontos a folyadék, és egy kis uzsonna biztosítása az útra. Van-e a túraútvonalak közben valamilyen étkezési lehetőség?

Mindig kiírjuk, hogy embernek, kutyának hozzanak magukkal folyadékot, mindig tartunk annyi pihenő időt, amíg a beaglek nem kezdenek el unatkozni, ez idő alatt a gazdik hozott mannájukat elfogyaszthatják. 

Több erdőben jártál, sok kutyával és sajnos valószínűleg sok kullanccsal is találkoztál már. Egyre több pletyka terjed arról, hogy egyes szerekre már immunisak a kullancsok… Mi a tapasztalatod e téren, mit ajánlasz a túra résztvevőinek a kullancs elleni védekezésre?

Mindig le kell kezelni a kutyákat kullancs ellen, tuti biztos receprt nincs, nálam mindig van kullancsirtó spray, nálunk a SCALIBOR vált be a legjobban, ezzel a nyakörvvel vízbe is mehet a kutya és jó hatóanyaga van. 

A túrák teljesítése önmagában is egy kellemes élmény mind a kutyáknak, mind a gazdáiknak. Ezen kívül a Balatoni Beagle Club születésnapját is a szabadban szoktatok ünnepelni. Van-e egyéb olyan kiemelkedő, közös emléketek, (megható történetetek) amire mindannyian szívesen emlékeztek vissza?

Nagyon sok ilyen pillanat van. Ezekre mindig szívesen is emlékezünk, minden túrán nosztalgiázni is szoktunk magunk között, vagy épp az újonnan csatlakozóknak mesélünk. Van olyan beaglenk, aki az első túráját 11 hetesen rohanta végig, azóta is rendszeresen ott van a túráinkon. Kialakultak beagle szerelmek, sőt több generációs beagle családjaink is vannak a clubban.

Balaton területén a beagle gazdik legnagyobb örömére több településen is vannak beagle találkozók. Előfordul, hogy összedolgoztok a környék többi szervezőjével?

Igen, van olyan gazdi, aki a Balatoni Beagle Club megalakulásáig Beagle találkozókat szervezett több, kevesebb sikerrel, azóta viszont csak túrákat szervez és csatlakozott hozzánk.

Úgy tudjuk, hogy te nem csupán a túrák szervezésében veszel részt, te alapítottad a Balatoni Beagle Clubot…

Igaz, valóban 2008. február 9.-én alapítottam meg több Balatonfűzfői beagle tulajdonossal a BALATONI BEAGLE CLUB-ot, azzal a célzattal, hogy a mi napi beagle bandázásunkhoz mások is csatlakozzanak. Nem csak Balaton környékiek és nem csak beaglesek. Mindenki csatlakozhat hozzánk, kutyás, kutyabarát, aki szeret időjárástól független túrázni.

Ha lenne egy általános szabályzat a beagle találkozókra és túrákra vonatkozóan, te mit írnál bele?

Sok mindent, szerintem általános sablon szabályt nem lehet beaglekre kialakítani. Ők annyira fantasztikus egyéniségek mind külön-külön és együtt is. Talán, ami nagyon fontos bízz a kutyádban! Egy aranyszabályt akarok tudatosítani minden gazdában, amit a tapasztalatom bebizonyított:

A Beagle mindig a saját szagán visszamegy oda, ahol lelépett a gazdájától. Minden gazdát kérek, maradjon látható távolságon belül azon a területen, ahol eltűnt a kedvence, ha egyedül van és elindul mégis a keresésére, hagyjon ott a helyszínen egy pulóvert, vagy bármilyen tárgyát, lehet csak 1 óra múlva ér vissza, de visszamegy a beagle!

Mikorra tervezed a legközelebbi túrát és hová?

Márciusban tervezem, valahova a Balaton környékére, de nagyon szívesen veszek túra javaslatokat.

Mivel bíztatnád azokat a gazdikat, akik gondolkodnak, hogy elmenjenek-e egy ilyen kirándulásra?

Vegyenek részt csak egyszer egy túránkon és figyeljék a saját beaglejük felejthetetlen örömét, bandázását és utána hazafele élvezzék azt a nyugalmat, hogy kellemesen elfáradva békésen alszik a kis kedvencük.

A Balatoni Beagle Club idén februárban lett 4 éves. Az eddigi munkátokhoz gratulálunk, további sok sikert, sok szép élményt, és balesetmentes kirándulásokat kívánunk nektek!

Köszönöm szépen minden Balatoni Beagle Club tag nevében!

Szeretettel várunk mindenkit a túráinkra!

Akinek még több információra van szüksége elérhetőségeimen semmibeagle [kukac] freemail.hu, vagy 30/386-2203 telefonon szívesen válaszolok.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .