9 év kutya epilepszia tapasztalata

arturbeagle5

Ahogy kezdődött…

5 éves múlt Artúr (@arturka) amikor az egyik éjjel elkezdett rohamozni. Nem tudtuk mire vélni a dolgot, pontosabban azt sem tudtuk, hogy mivel állunk szemben. Orvoshoz vittük, ahol azt mondták, hogy megpróbálják beállítani a gyógyszereit. Ez nem sikerült és most már tudom, hogy –persze mindig vannak kivételek- ez szinte lehetetlenség.

Egyik orvostól mentünk a másikig,és mivel ezt a betegséget igen nehéz kezelni,az orvosok csak próbálkoztak a különböző gyógyszerekkel,hátha eltalálnak valamit….

Ebben az időszakban Artúrnak mindig csak 1 rohama volt,az is csak kb.1 percig tartott.(ennél hosszabb rohama nem is volt soha) A rohamok azonban sűrűsödtek és pár hónap elteltével napi 1 rohama volt már.

Ilyenkor eszméletét vesztette (ez a későbbiekben is megmaradt),rángatózott,nyáladzott és kellett neki 5-15 perc mire összeszedte magát.

Ahogy folytatódott…

Az egyik ismerősünk ajánlott egy nagyon jó orvost. Elmentünk hozzá és ő kezelésbe vette. (Ő maradt utána Artúr élete végéig az orvosa) Az első dolga a gyógyszerváltás volt. Hogy addig miket szedett már nem is tudnám felidézni,de a doktor úr a Sertan-Sevenal „párost” kezdte el vele szedetni.

A váltás eredménye rögtön 90 nap tünetmentesség lett! Persze igazi áttörést egyetlen gyógyszer sem hozott. Artúr ezt a gyógyszerpárost szedte élete végéig.

Az évek során figyeltük,hogy mire érzékeny. Legtöbbször a hidegfront okozott nála rosszullétet. Ilyenkor –persze orvosi tanácsra- megpróbáltuk megelőzni a bajt.

Megfigyeltük,hogy 1-1.5 nappal a front érkezése előtt lesz rosszul. Ilyenkor megemeltük a nyugtató napi darabszámát (Sevenal, napi 2-ről 4-re). Ez sokszor segített. Bár elég kába lett tőle azonban nem váltott ki a front rohamokat. A gyógyszert azonban a front elvonulása után nem lehetett hirtelen visszavenni az eredeti darabszámra,hanem 1-2 nap alatt folyamatosan visszaengedni.

Ezt a módszert annyira jól megtanultuk kezelni,hogy a vége felé már orvosi egyeztetés nélkül is kitűnően használtuk. Azonban az évek alatt az epilepszia is változott.

Az elején az alkalmankénti rosszullétek 1 rohamot hoztak,később már egymás után több is volt. Sokáig nem tudtunk mit kezdeni vele. Egy idő után beállt a dolog egy 8 hetes időközökre. Ilyenkor (kb.1-1,5 éven keresztül) szinte napra pontosan jöttek a rohamok,viszont kialakult egy hosszabb intervallum amikor rosszul volt. Ez általában 24-48 óra volt.

Eleinte nem tudtuk ,hogyan lehetne ezt mindenki számára elviselhetővé tenni. Akár 40 roham is volt ez idő alatt és Artúrt nagyon megviselte. Miután jobban lett napokig kereste önmagát. Elesett, bepisilt, nagyon rosszul volt. 1 hét alatt azonban visszanyerte eredeti állapotát.

Lassan azonban mi is kezdtünk alkalmazkodni a helyzethez. Tudtuk,hogy a rohamok mindig mélyalvásból jönnek és ezért ha nem hagyjuk elaludni akkor nem is kap rohamot.

Mivel a beagle igen kajás fajta,így nem volt gond ébren tartani. Elég volt megcsörgetni egy zacskót vagy kinyitni a hűtőt ő már ott is volt. Ez azonban nagyon fárasztó feladat. Valakinek mindig vele kellett lennie. Felváltva aludtunk és napközben bevittem magammal a munkahelyemre (szerencsére meg tudtam tenni).

Azt,hogy melyik az utolsó roham és mikor lesz újra rendben soha nem tudtuk előre. Egyszer csak elmúlt,nem jött újabb. Ez az időintervallum azonban szintén elkezdett rövidülni és azt vettük észre, hogy már csak 5 hét telik el a rohamozós időszakok között.

Az áttörés…

Ekkor jött orvosunk –számunkra életmentő- ötlete. Próbáljuk meg a CV247-et. Ez a szer nem pont erre való,de működik! Daganatos állatok elő-utó kezelésére találták ki,de jótékony hatása van az epilepsziára.

Persze ennek is idő kell! Az első 3 hónapban nem volt változás. Rohamok 5 hetente… Azt hittük ez sem használ,de tettünk még egy próbát és vettem egy –akkor még azt hittem- utolsó adagot. Azután teltek a hetek és az epilepszia nem tért vissza! A gyógyszereket adtuk neki továbbra is,az végigkísérte az életét.

A CV247 nagyon bevált,de egy hátránya azért ennek is van! Az ára! Sajnos egy 20-25 kilós kutya havi adagja –a neten különböző árak vannak- sem hozható ki 16.000.-Ft alatt. Mi tudtuk vállalni ezt a plusz költséget és megérte.

arturbeagle1

Artúr 2013 február 14.-én halt meg rövid 2 napos szenvedés után szívrohamban 13 éves és 9 hónapos korában.

Nagyon hiányzik!

Nehéz betegség az epilepszia de én vele mindent újra vállalnék ha itt lehetne…

Remélem tudtam valakinek segíteni.

üdvözlettel

Antal Balázs

Köszönjük az értékes tapasztalatokat!

Oszd meg! Köszönjük!

3 thoughts on “9 év kutya epilepszia tapasztalata

 1. Kedves Balazs!

  Koszonom, hogy leirta a sajat tapasztalatait ezzel a betegseggel kapcsolatban.
  Sokat segitett!

  Üdv, Edina

 2. Kedves Balazs,
  Az orvosuk nevet/elerhetoseget meg tudna osztani?
  Mi is hasonlo cipoben jarunk Lujzi beagle kutyusunkkal, es szivesen beszelnenk Artur orvosaval, ha lehet.
  Elore is nagyon koszonom,
  Udvozlettel,
  T.Boglarka

  06209115262

 3. Kedves Balázs.

  Egy kérdéssel fordulnék Önhöz, mivel már volt tapasztalata epilepsziával kutyusnál. Van egy angol buldogunk, aki fél éve epilepsziában szenved. Az érdekelne, hogy melyik oldalon követték figyelemmel a frontok alakulását.

  Köszönöm válaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .