A Kutyachip

A közelmúltban hazánkban is megjelent ez a külföldön már régóta, sőt kötelezően használt eszköz a kutyák és más társállatok egyedi azonosítására. Ez a bizonyos kutyachip, melyet kedvenceink bőre alá ültetnek be, meghatározott területre, egy kb.8 mm-es szövetbarát üvegkapszula, mely egy olyan „adót” tartalmaz, melyben a chipleolvasó készülék generálja a jelet, vagyis csak akkor „kapcsol be”, amikor leolvassák.

Microchip A kutyachip életet menthet!
A kutyachip életet menthet!

A kutyachip beültetés

A kutyachip beültetés jár némi fájdalommal, természetesen kedvencünk vérmérsékletétől függő mértékű nemtetszés-nyilvánítással kommentálva, ill. pár csepp vérzés is előfordulhat, ha az állat mérete, ill. izgágasága miatt véletlenül megsérül egy kis ér, de ez néhány másodperc alatt eláll, nem kell aggódni, nem jut a chip a vérkeringésbe, nem fog a delikvens elvérezni,1 perc múlva már vidáman ugrál! Gyakran felmerül a gazdikban a kérdés, hogy a chip a helyén marad-e?

A beadás helyének természete miatt kutyában ill. macskában néhány centiméterrel elmozdulhat a beadás helyétől, de ez nem számottevő, és nincs jelentősége, hiszen a leolvasók hatósugarába még ez is belefér.

Amennyiben úgy döntöttünk, hogy kedvencünket alávetjük ennek a procedúrának, ill. „törzskönyves” és chippel ellátott kiskutyát vásárolunk, lássuk, hogy valójában milyen hasznunk származik az chip beültetéséből! Az első, és legfontosabb érv mellette, hogy olyan egyedi azonosítóval látjuk el így kedvencünket, melyet nehéz meghamisítani ill. nyom nélkül eltüntetni. Ezáltal, ha elveszítjük őt, vagy esetleg ellopják, nagy valószínűséggel a chipszám alapján visszajut hozzánk.

Itt kell megjegyeznünk, hogy a kutyachipet nem elég behelyeztetni, annak regisztrációját is kérnünk kell kezelő állatorvosunktól, hiszen maga a kapszula csak egy országkódot és egy számsort tartalmaz, nem a kutya és a gazda adatait! Ezt a számsort különböző rendszerekben, melyet különböző szervezetek gondoznak, tartják nyilván, ezekben a rendszerekben kapcsolódik össze a számsor a chipezett állat többi adatával.

Ezek a rendszerek a következők:

Petvetdata.hu

Ezt a rendszert a Magyar Állatorvosi Kamara működteti, eredetileg az EU-ban kötelező állatútlevél nyilvántartására hozták létre, de 2007.02.01-től lehetőség adódik az állatútlevéllel nem rendelkező, csak chipezett állatok (kutya, macska, vadászgörény) nyilvántartására is ebben a rendszerben, külön eljárási díj (regisztrációs díj, kamarai ajánlott ára nettó 2000ft) ellenében. Ezt az igényt a kutyachip beültetésekor jelezni kell a beültető állatorvos felé, ill. a megrendelőlapot ki kell tölteni és aláírni, ezután az állatorvos a beültetést követő 10 munkanapon belül felviszi kedvencünk paramétereit- úgy mint a faja, fajtája, stb. és természetesen a gazdájának az adatai, elérhetősége; ha rendelkezik vele, az útlevélszáma, és ehhez kapcsolódóan a veszettség oltásának ideje, státusza -a petvetdata rendszerbe.

Anivet Kft. (Telefon: 061/383-8138 )

Az Anivet Kft. rendszerében, tekintve, hogy ez a cég kötött szerződést a MEOE-val, az alomchipezésnél beültetett kutyachipek kerülnek nyilvántartásra, mégpedig tenyésztő, ill. beültető állatorvos, és a hozzájuk rendelt chipek darab ill. sorszáma alapján, majd az állatorvos ide küldi vissza a chipezés megtörténtét igazoló adatlapot is, hiszen a kft. végzi a MEOE számára az alomchipezés regisztrációját. Fontos tudni, hogy ebben a rendszerben csak a kutya tenyésztőjéig juthatunk vissza, az alomban történő chipezés lejelentése nem jár együtt a petvetdata rendszerbe történő regisztrációval! A kiskutya adásvételét követően, ha a MEOE-nál megtörtént a tulajdonosváltozás bejelentése, az már ebbe a rendszerbe nem jut vissza, a kutya új tulajdonosának a kezelő állatorvosától kell kérnie a másik rendszerbe való regisztrációt (ld. fent).

Itt kell megjegyeznem, hogy az almok chipezése esetében a beültető állatorvos végzi egyébként az alomellenőrzést is, a származási lapokat a MEOE neki postázza, és a beültetés során ha közben valamelyik kiskutya elhullott, vagy már eladták, és nincs az alomban, a megfelelő származási lapot érvénytelenítenie kell, nem adhatja ki, ill. a chipet sem. Ezért vásárlás során gyanút kelt a kiskutya valódi származását illetően a „tenyésztő” kijelentése, miszerint a chipjét, származási lapját majd később küldjük!!!

Országos Állategészségügyi Intézet adatbázisa

(az adatok lekérdezése faxon történik, telefon: 460-6300/400)

Az INDEXEL chipek regisztrációját végezte. Természetesen az ilyen chippel jelölt állatok is bekerülhetnek a kamarai adatbázisba a gazdi kérésére, a regisztrációs díj fejében, ill. az idén már az Indexel chipeket is a petvetdata (Kamarai) rendszerben tartják nyilván.

www.europetnet.com

Ha nem Magyarországon ülteték be a chipet, az europetnet rendszerben lehet megtalálni.(Ennek a rendszernek a tagja Egyébként a Magyar Állatorvosi Kamara is, tehát a petvetdatában nyilvántartott állatok innen is elérhetők!) Másodsorban ha később állatútlevelet szeretnénk kiállíttatni kedvencünknek (az Európai Unió országain belüli korlátlan számú határátlépéshez szükséges okmány, bővebb információ, ill. országonkénti egyéb feltételek: www.petpassport.hu ), mindenképp szükségünk lesz erre is, ha más módon nincs egyedileg megjelölve az állat, ill. az egyedi megjelölése (tetoválása) nem egyértelműen olvasható. Harmadrészt legyünk előrelátóak, hamarosan (tervezet: 2011-től) kötelező lesz :)

Összefoglalás gyanánt lássuk, mi történik, ha pl. találunk/elveszítünk egy kutyát/macskát/vadászgörényt? Először is megkérjük állatorvosunkat, hogy vizsgálja meg őt, és nézze meg, rendelkezik-e valamilyen egyedi azonosítóval! Ha van tetoválása, ne elégedjünk meg ennyivel, nézzük meg, nincs-e chipje is, hiszen a tetoválásával egyébként is csak a tenyésztőig jutnánk, csak nagyon szerencsés esetben a gazdiig.

Ha abban a szerencsés helyzetben van védencünk, hogy chipes, akkor lássuk, hogyan juthatunk el a gazdihoz! Ha külföldi a chip (az országkódból derül ki), nézzünk utána az europetneten, ha magyar (HUN országkód), irány a kamarai nyilvántartó rendszer, a petvetdata! Ha magunk állunk neki, előfordulhat sajnos, hogy elsőre nem találja a rendszer a chipszámot, ekkor kérjük meg az állatorvost (vagy rögtön őt) hogy nézze meg (ő a rendszerbe belépve több adathoz hozzáfér).

Ha így sem találjuk a számot, még ne adjuk fel, hiszen ha fajtatiszta, fiatal állatról van szó, előfordulhat, hogy még az alomban kapta a chipjét, így az Anivetnél fogjuk meglelni a tenyésztőjét, és rajta keresztül a gazdit (ezért fontos, hogy a megvásárolt kiskutya származási lapjára minél előbb vezettessük fel a tulajdonosváltozást a MEOE-nél!). Ha még mindig nem jártunk sikerrel,még egy lehetőségünk van, az OÁI-nál is érdeklődni, hátha régebben, az Indexel chippel jelölték meg!

Ezek után remélhetőleg megtaláljuk az elveszítőt…

Ha mégsem, annak sajnos több oka is lehet, egyrészt amikor a chipezést bevezették, a nyilvántartás még papír alapú volt, a kitöltött adatlapokat csak postán kellett beküldeni, és a központban vitték fel számítógépre, így érthető módon a beültetést elvégző állatorvos nyilvántartásától kezdve a bevitelig számos hiba csúszhatott a folyamatba. Másrészt, ha csak chipet kértek az állatnak, azt 2007. februárjáig nem kellett regisztráltatni, csak az állatútlevél kiállításakor, így előfordulhat, hogy nem került még be a nyilvántartásba. Harmadrészt sajnos előfordulhat gépelési hiba is…

Tanulságként megállapíthatjuk, hogy nem is olyan egyszerű ez a chipnyilvántartás, mint gondolnánk, sok odafigyelést, előrelátást és utánajárást igényel. Ezért gondos gazdaként ellenőrizzük minél előbb, hogy ebünket a nevünkre vettük-e, ha bechipeztettük, az melyik rendszerben került nyilvántartásra, és valóban megtörtént-e, ha még nem, a fenti ismeretek birtokában ne habozzunk ennek a pótlását kérni!

Beagle-baráti üdvözlettel:
dr.Márton Kinga & Galántai-Vadász Mohikán of Wales „Moha”

A kutyachip életet menthet!

A kutyachip életet menthet!
Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .