Egy beagle mentheti meg a jegesmedvéket a kipusztulástól

Nem hiába mondjuk, hogy beagle csak egy van! Ismét hasznos, a tudományt, és a környezetvédelmet szolgáló kutyus híre került reflektorfénybe!

Régóta hallunk a globális felmelegedésről és ennek okán a kipusztulástól fenyegetett jegesmedvékről. Arról azonban, hogy mit lehet ez ellen tenni, nem sok hírt tesznek közzé, azt pedig álmunkban sem gondolnánk, hogy egy beagle-nek bármiféle köze lehet a jegesmedvék megmentéséhez…

Lássuk, kis bohócaink milyen újabb tudományos kutatásban vizsgáztak le kiválóan!

Egy speciálisan képzett beagle kutya segít kideríteni, hogy várható-e jegesmedvebocsok születése néhány amerikai állatkertben.

A Cincinnati Állatkert egyik szakemberében azután merült fel a jegesmedve-vemhesség kiszagoltatásának gondolata, hogy olyan tanulmányokról olvasott, amelyekben kutyákat használtak rákos betegségek kiszűrésére. Az intézmény veszélyeztetett állatok védelmével és kutatásával foglalkozó központja olyan fehérjéket azonosított, amelyek kizárólag a vemhes medvék ürülékében találhatóak.

elvis-beagle

A központ egy Kansas állambeli kutyakiképző közreműködésével tesztelte az ötletet. A kétéves beagle-lel egy éven át foglalkozott a tréner, aki a legkülönbözőbb dolgok – a robbanóanyagoktól kezdve a poloskákig – kiszagolására tanítja be a kutyákat. Több hónapnyi kiképzés után az Elvis névre hallgató beagle szinte tökéletessel pontossággal szagolta ki és jelezte a vemhes jegesmedvéktől vett ürülékmintákat a próbák során.

A fenyegetett fajok közé tartozó jegesmedvék vemhességének megállapítása nehéz dolog. Az állatkertek munkatársai szerint a pontos előrejelzés segíthet biztosítani, hogy a gondozók és a nőstényállat is felkészülten várják a bocsok érkezését. Amikor a gondozók vemhességet észlelnek egy jegesmedvénél, elkülönítik a hímektől, speciálisan felszerelt odúba költöztetik, videokamerás megfigyelő-rendszert helyeznek üzembe és a bocs megszületését követően 24 órás ügyeletet állítanak fel.

Elvis jelenleg 14 amerikai állatkert 22 nőstény medvéjének ürülékmintáit szaglássza, miközben a szakemberek élénk figyelemmel követik a kutya reakcióit. Miután a beagle végzett a minták „elemzésével”, a központ tájékoztatja az állatkerteket, hogy számíthatnak-e medvebocsok érkezésére a közeljövőben.

A jegesmedvék bonyolult reprodukciós ciklussal bírnak és az állatkertek megfigyelései szerint gyakoriak náluk az álterhességek. Az állatok fogságban való szaporodására vonatkozó jobb ismeretek egyrészt segítik a szakemberek munkáját, másrészt növelik a jegesmedvékkel szembeni tudatosságot az emberekben.

A Polar Bears International nevű természetvédelmi szervezet szerint mivel a jegesmedvék hosszú távú túlélését komolyan veszélyeztetheti a természetes élőhelyeik – klímaváltozás miatti – elvesztése, ezért az állatkerti példányokra egyre fontosabb szerep hárul. „Ők a fajuk nagyköveteiként szolgálnak, és az állatkertekben olyan tanulmányok elvégzésére van lehetőség, amelyek kivitelezhetetlenek lennének a vadonban” – húzta alá a szervezet szóvivője. MTI

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .