Elbúcsúztunk Beigli hat éves bütykétől

Főnökasszonyunk most múlt el 11 éves. Gerinc problémája ellenére köszöni szépen, jól van. Évek óta ölben cipeljük őkutyaságát a másodikról fel-le, azóta semmi tünetünk! Sajnos keveset megyünk kutyák közé, ezzel a betegséggel az “ereszd el a hajamat” jellegű bulikból már kinőttünk, de ha Beiglin múlik, még mindig képes versenybe szállni egy agárral…

Persze az idő telik, és a kor ahogy az embereknél, sajnos kutyáknál is okoz ezt-azt. 2009 elején Beigli kutyán megjelent egy szemölcs-szerű, hosszúkás bőr kinövés. Aprócska rózsaszín izé volt ez, nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget. Az orvosok (többnél is jártunk) azt mondták, hogy amíg nem foglalkozik vele, addig nincs gáz.

beigli butyke2
Beigli még bütyköstül

Telt-múlt az idő és a bütyök észrevétlenül nőni kezdett. Beigli azonban továbbra sem vette észre, nem törődött vele akkor sem, ha piszkáltuk. Egyedül a téli mínusz fokokban történt változás, amikor a hidegtől bepirosodott, de ez általában séta után, a fűtött lakásban kb. 20 percen belül el is múlt. De a bütyök tovább nőtt…

Visszanézve a képeket, 2013-ban az addigihoz képest jelentősen megnőtt a bütyök, és talán ebben az évben történt először, hogy kifakadt. Fertőtlenítettük, rendbe hoztuk, de nem hagyott nyugodni a dolog.

Legközelebb a kötelező oltásnál kérdeztünk rá, hogy mi legyen a bütyökkel, akkor azt az információt kaptuk, hogy mivel Beigli már öregecske, ezért altatással leszedni a bütyköt csak akkor érdemes, ha valami egyéb okból műteni kéne; akkor egyszerre célszerű lecsípni azt is, ha már úgyis műtő asztalra kerül. Megfogadtuk a tanácsát.

Néhány napja azonban a bütyök minden előzmény nélkül vérezni kezdett. Mivel a mérete egyébként is elérte azt a szintet, amit már zavarónak ítéltünk meg, ezért elvittük a doktornénihez levetetni. Beiglinek nemrég a szájára is nőtt egy szemölcs, és párszor rajta kaptuk, hogy vakarja, ezért esedékes volt ennek is a levétele, így ahogy korábban az orvos javasolta, egyszerre tudtuk levetetni a kettőt.

De. 10 óra körül voltunk a rendelőben, és du. 16 órakor már mehettünk is a kisasszonyért. A “műtétet” altatásban végezték, Beigli állítólag jól viselkedett, minden rendben volt és saját lábán jött velünk haza. Kapott egy “parabolát”, ami viszont egy beaglenek sokkal nagyobb gondot okoz, mint maga a műtét, hiszen neki állandóan “porszívóznia” kell, ami ezzel a gallérral lehetetlen! Vagyis néhány napra bizony mellőznünk kell a hangyászást, akár ő a főnök, akár nem!

Az elvégzett munkát és a képeket nagyon köszönjük az Állatorvosi Rendelő a Sánta Kutyához állatorvosainak!

Hamarosan megtudhatjátok, pontosan mi is volt ez a bütyök!


Küldd be TE is kutyád akár hétköznapi történetét, – legyen az vidám, szomorú vagy tanulságos – és megosztjuk weboldalunkon. Képes leírásaitokat a beaglekepek kukac gmail.com -ra várjuk.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .