Figyelem! Ebzárlat! Tilos kutyát sétáltatni!

Az utóbbi időben egyre több veszett rókát találnak a szakemberek országszerte, és most már Budapest környékén is előfordulnak a fertőzött állatok. 2014. április 5-től két hétig az ország több részén fogják oltani a rókákat a veszettség ellen. Összesen másfél millió adag csalétekbe elhelyezett vakcinát szórnak ki repülőgéppel Magyarország területén, azokon a területeken ahol az oltóanyagot elhelyezik, tilos kutyát sétáltatni!

A beagle és a róka

A veszettség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű betegség. Az ellene történő leghatékonyabb, legkorszerűbb védekezést Európában már évek óta alkalmazzák, míg Magyarországon 1992 óta használják a csalétkes módszert.

A (szürkésbarna színű) oltóanyag az emberre veszélytelen, de kerüljük annak megközelítését és érintését! A csalétket tilos széttörni, mert a vakcina vírus a szervezetünkbe kerülhet! Kerüljük a szabadon kószáló állatokat is!

Aki vakcinázott területen elhullott állatot lát, azonnal értesítse a vadászokat, az állatorvost, vagy az önkormányzatot! A tetem érintése tilos!

Országszerte, köztük Pest megyében is ebzárlatot rendeltek el

A baon.hu szerint az illetékes hivatal Kecskemét és Tiszakécske városokban április 5-től 14 napig tartó ebzárlatot rendelt el. Ez idő alatt az érintett területeken a kutyákat megkötve, szájkosárral, vagy elkerített helyen, más kutyáktól elzárva kell tartani.

„A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát szabad kivinni, de ehhez is kell a hatósági állatorvos engedélye.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.”

Az ebzárlat alatt befogott kutyákat max. 90 napig hatósági megfigyelés alá helyezik, ill. amennyiben ez nem megoldható, vagy a kutya veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, a befogott állatott elaltatják.

Az ebzárlat idején természetesen kutyás rendezvény sem tartható, így erre az időszakra beagle találkozó,vagy egyéb kutyás program sem szervezhető!

Vigyázat! Veszettség elleni oltási terület
A kép illusztráció!
Oszd meg! Köszönjük!

3 thoughts on “Figyelem! Ebzárlat! Tilos kutyát sétáltatni!

  1. „Az ebzárlat alatt befogott kutyákat max. 90 napig hatósági megfigyelés alá helyezik, ill. amennyiben ez nem megoldható, vagy a kutya veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, a befogott állatott elaltatják.”

    Nagyszerű, akkor még egy ok a kutyák megölésére! :(

  2. Mi van azokkal a kiszórt vakcinás falatokkal, amit a róka nem eszik meg, még egy hónap után sem? Egy idő után lebomlik és akkor már nem veszélyes?

  3. Emlékeim szerint a kutyák tulajdonosait kötelezték arra, hogy gondoskodjanak az ebek csippel való ellátásásról. Ez egyszerűen megoldaná a kutya tulajdonosának megkeresésést, ha működik a nyilvántartó rendszer.
    Nem működik? nem is épült ki? Csak a csipek el és beadatása volt a buli?
    Ha ezen kérdések közül bármelyikre igen a válasz, akkor javasolnám, hogy a kutyákkal és hasonlókkal foglalkozó (és ezért fizetést is átvevő) hatáságok munkatáraimak osszuk ki a „bugris tigris” díjat és javasoljuk próbáljanak megélni a „piacon”. Persze nekünk adófizetőknek is kijár egy fél „bugris tigris” díj mert hagyjuk a piócákat szívni a vérünket.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .