Figyelem! Vihar és tűzijáték: helyezzük biztonságba a kutyákat!

Még fel sem ocsúdtunk a július 8-i vihar után, újabb és újabb viharok rángatták meg a tetőinket. Valaki még ma is a vihar által okozott károkat foltozgatja, valakinek pedig mindene odaveszett. Az érintett területek közül több településen adományt gyűjtenek a károsultaknak, ebből próbálják meg rendezni a megrongált kéményeket, tetőket, épület falakat, stb.

Az óriási anyagi kár mellett a háziállatok sem úszták meg ép bőrrel, a viharban szárnyasok, és egyéb házi állatok sérültek meg, ill. sok kutyus ijedtében a világvégére menekült, akik közül sokan még mindig nem kerültek elő!

A nagy vihar és a szeles idő után újabb problémával kellett szembenéznünk; néhány napja 1 havi mennyiségnek megfelelő csapadék hullt alá az égből, ami válogatás nélkül újabb károkat okozott az ország jelentős részén. Pincéket, üzleteket, lakóhelyeket öntött el a víz, és valahol több napja tartó áram kimaradások tapasztalhatók.

Ki tudja, hogy ezek után a viharban megijedt és elkóborolt kutyák bundája vajon hol szárad meg végre?! Hol hajtják álomra a kis fejüket, és hol szereznek élelmet?! Sok az aggódó gazdi is, aki elkeseredetten keresi kedvencét mindhiába…

Ezek után jön a tüzijáték! Kérünk mindenkit, hogy a tüzijáték helyszínére, a tömegbe SENKI NE VIGYEN KUTYÁT! A tüzijáték helyszínein, és környékén a tüzijáték ideje alatt sétáltassuk pórázon a kutyákat, és próbáljuk ezen a napon az esti sétát ne a tüzijáték idejére időzíteni!

kutya az uton

Mit kell tennem, ha kóbor kutyát láttam?

A fentiek ismeretében kérjük, aki bárhol látott kóborló kutyust, jelentse azt a helyi állatvédő szervezeteknek! Ha több napig észleli a kutya jelenlétét a közelben, próbáljon információkat gyűjteni róla: a kutya nemét, hogy milyen nyakörve van, hogy viselkedik, esetleg kutyabilétája van-e. A fénykép készítése is hatalmas segítség!

A kutyabilétákon általában van egy telefonszám, ha lehetőségünk van rá, kérjük, ezt feltétlenül nézzük meg, mert ha a telefonszám megvan, a gazdi azonnal értesíthető, a túlterhelt menhelyek bevonása nélkül. Amennyiben lehetőség van rá, kérjük, hogy a kutyust fogadják be addig, amíg a gazdi érte megy.

A biléta nélküli kutyák esetében ha van rá lehetőség, óriási segítség, ha legalább a legközelebbi kutyachip leolvasó pontra elvisszük a kóbor ebet, hiszen itt a bilétához hasonlóan fény derül a telefonszámra, amin értesíteni lehet a gazdit a kutya hollétéről.

Ha nem tudunk a kutya közelébe férkőzni, akkor keressük fel a legközelebbi állatvédőket, akik befogása után menhelyre szállítják a kutyát, vagy az esetleges túlterheltség esetén elkalauzolnak ahhoz a szervezethez, akik segíteni tudnak.

Kérünk benneteket, legyetek szemfülesek, fogjunk össze és juttassuk haza az összes csavargó kutyát, mielőtt megérkezik a hideg, ami az eddigieknél még nagyobb veszélyt jelent a gazdátlan kutyák számára! Segítségeteket minden elveszett kutya nevében köszönjük!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .