Itt a tavasz, itt a nyár, minden beagle menne már

A jó idő a hosszabb séták és kirándulások ideje, amikor több a kutyaszőr és a bolhaírtó nyakörvet is ideje lenne lecserélni! A tavaszvárás ideje alatt rengeteg a teendő: tavaszi nagytakarítás, kerti munkák és beagle szervíz. Ha a farokvég fogja a jelet, akkor minden rendben, de ilyenkor a kerítést sem árt ellenőrizni!

Ember nincs, aki megmondja, hogy most a tavaszra kell várnunk, vagy a nyárra, hiszen június elseje van és elmaradt a tavaszi idő. Persze a beagle örökmozgó, sose várna a jobb időre, mint a gazdi. Mindenki nyugodjon meg, hiszen jön a tavasz, csak lassan ér ide. Mondjuk neki együtt: gyere ide! Ha nincs reakció, akkor ismételjük meg egy kicsit hangosabban! … Semmi? Akkor halkan suttogjuk, hogy kajaaa! Snoopy óta tudjuk, hogy ez mindig beválik…

Erre a “keresőszóra” garantált, hogy a beagle hátsó fertájára nőtt adóvevő működésbe lép és átveszi a hatalmat a kutya felett. Ilyenkor az eb lábai kicsúsznak saját maga alól, mert olyan sebesen érkezik a szobából a konyhába, hogy szinte már repül. Talán épp innen a kifejezés: “repülőkutya”.

A beagle és a vérszívók

Persze vérszívásról itt szó nincs, amíg az adóvevő által vezérelt kiskutyánkat el nem visszük sétálni. Mert bizony a tavasz érkeztével az élősködőknél is indul a buli, melyben a szemmel alig látható apróságok megtanulják a mértéktelen ivás művészetét! A becsiccsentett bolhák a gyanútlan kutyatársaságban úgy “bungee jumping”-olnak egyik kutyáról a másikra, minthacsak a vidámparkban lennének. Mindenki átugrik mindenkihez és koccint mindenkivel. Reggelre a másnapos bolhák önkívületi állapotban vannak, ezért nem képesek eltakarítani maguk után.

Szobacirkálónk hátsó lábaival lesöpri a bandát a fedélzetről, de a rengeteg másnapos, életképtelen bolha nehezen adja meg magát, a többség elnyűve heverészik tovább. Egy újabb vakarózás további bandákat sodor a mélybe, de az időközben ébredező bolhák szomjasak…. Te mivel védekezel a bolhák ellen?

Oké, a bolhákat evakuáltuk. De sajnos manapság már a kullancsok is családi környezetben ünneplik a karácsonyt, azután repesve várják, hogy jöjjön végre a húsvéti nyuszi. A nyuszi a második kapcsolódási pont, amire négylábú kedvencünk radarja “bejelez”. Ha nyúl van a közelben, legyen szó húsvétról, vagy halloweenről, beagle kutyánk útjai kifürkészhetetlenek…

Biztonságos kutyatartás és kutyasétáltatás

A vidéki kutyások életét gyakran megkeseríti, hogy a kutya elszökik. A láncon tartás ma már tilos, az elkóborló kutyák gazdáit pedig bűntetik, de a kutyák vadászösztöne nem olvas törvénykönyvet és ez kihívást jelent a tulajdonosok számára. A kerti kutyák ösztöneit csak megfelelő bánásmóddal, beagle biztos kerítéssel és annak rendszeres karbantartásával lehet kordában tartani. Ellenőrizzük idejében a kerítésen keletkezett lyukakat, most még van időnk helyreállítani a rést a pajzson, mielőtt az igazi tavasz vagy nyár?! megérkezik.

Az ösztön nagy úr. Ha egy vadászkutya szagot fog, pillanatok alatt képes faképnél hagyni. Ez az erdőben éppen olyan veszélyes lehet, mint falun, vagy a belvárosban, egy négysávos autóút mellett. A kullancsok elleni védekezés alap. De mielőtt erdőbe mennél kutyát sétáltatni, tájékozódj a területen történő lehetséges vadászatokról, vadászati idényekről és amennyire lehet, ne térj le a kijelölt turista utakról! A veszettség elleni oltás nem csak kutyusodnak szükséges, a rókák számára évente kétszer helyeznek ki veszettség elleni csalétkeket az erdőkben, ilyenkor házi kedvenceink védelmében ú.n. ebzárlatot rendelnek el az érintett területeken.

Végül mikor ellenőrizted utoljára a beagle nyakörvét/hámját és a pórázt? Nem túl kopott? Nem fog tudni elszakadni? A fém alkatrészek is elég erősek? Talán ez olyan egyértelműnek tűnik, de te is tudod, hogy egy kilazult csavar mennyiféle veszélyt jelenthet! Ellenőrizd rendszeresen a kutyahámot és a kutyapórázt, mert a beagle póráz nélkül egy erdőben olyan, mint Kolumbusz Kristóf!

Szóval kedves gazdik! Ha nem szeretnénk, hogy beagle kutyánk felfedezze Amerikát, ideje felkészülni a tavaszra (vagy mire)! Menjünk elébe minden olyan kiszámítható problémának, amit egy berúgott élősködő, vagy egy anyagában megfáradt póráz okozhat!

A borítóképen Dani kutyus látható. Köszönjük a képet gazdájának: Pázsi Zsuzsának.

Mindenkinek köszönjük a szebbnél szebb tavaszi beagle képeket, melyek mindegyike megtekinthető lesz Facebook oldalunkon. Senki ne csüggedjen, lesz még ilyen lehetőség, ezért az okostelefon mindig legyen ott minden beagle gazdi kezében!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .