Jó tanácsok kutyás utazáshoz

Sokan a nyári szabadságuk idejére sem szeretnének megválni kedvencüktől, ezért az állattal való utazást választják. A nyaralást a négylábú kedvenccel azonban gondosan elő kell készíteni, például be kell szerezni hozzá a megfelelő okmányokat.

Kutyás utazás külföldre

A kutyáknak a külföldre utazáshoz most már kötelező a chip, mint egyedi azonosító. Ezt az állatorvos bármely korú ebnek be tudja ültetni: a nyak bal oldalára kerül és a tévhittel ellentétben, nem “mászik” el onnan. Miután kedvencünk rendelkezik a chippel, ki lehet váltani számára az útlevelet, amelyben többek között a chip száma, az oltások időpontja és fajtája, valamint a féreghajtások ideje szerepel. Mindezen okmányok beszerzése mellett érdemes felhívni azon ország nagykövetségét, ahova utazunk, hogy ott van-e valamilyen helyi szabályozás, előírás a kutyákra vonatkozóan.

Kutya oltási könyv

Mielőtt nekivágunk kutyánkkal az utazásnak, még ha van is útlevele, érdemes ellátogatni az állatorvosunkhoz és beszerezni a különböző betegségek elleni védekezéshez szükséges szereket. Kullancs, bolha és szúnyog ellen mindenképpen ajánlott védekezni, ugyanis ezek többféle súlyos betegséget is terjeszhetnek – mondta a Metrónak Vass Andrea állatorvos, az Intervet szakértője. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség az úgynevezett babéziózis. Ez leggyakrabban ugyan a tavaszi-őszi időszakban veszélyezteti az állatokat, ennek ellenére azonban nyáron és enyhe télen is fordult már elő ilyen megbetegedés. Ennek jelei többek között a bágyadtság, láz, vérfesték vizelés. A másik betegség, amelyet kullancstól kaphat kedvencünk a Lyme-kór. Ez ellen azonban már vakcinázással is lehet védekezni.

Ma még a kutyatartók körében kevésbé ismert, de annál veszélyesebb betegség a lepkeszúnyogok által terjesztett leishmaniosis. A betegséget a lepkeszúnyogok terjesztik. Ezek a szúnyogok elsősorban a mediterrán éghajlatú területeken, például a Földközi-tengert ölelő országokban (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Málta, Görög- és Törökország), Latin-Amerikában, Afrikában (Líbia, Tunézia, Marokkó, Algéria, Egyiptom) fordulnak elő, de találkozhatunk velük a Közel-Keleten, illetve akár még Svájcban és Franciaországban is – tájékoztatott a doktornő, majd hozzátette: a betegségnek emberekben két típusa ismert. Az egyik a bőr-leishmaniosis, amelynél kis göbök és nehezen, hegesedéssel gyógyuló fekélyek keletkeznek, az állat bőrén generalizáltan (szájban és az orrüregében), a másik pedig a viscerális változat. Ez a típus már a lágy szerveket is megtámadja. Kutyáknál mindkét típus egyszerre fordul elő, csak emberekben különíthető el a két típus.

A különféle, paraziták által terjesztett betegségek elleni védekezésként többféle megoldás is létezik: ezek a különböző nyakörvek és az úgynevezett spot-on készítmények. Az előbb említett termékek hosszú távon (5–7 hónap) hatásosak, azonban egy hét kell ahhoz, hogy kifejtsék a hatásukat, míg az utóbb említett készítmények egy (bolha ellen három) hónapig nyújtanak védelmet, de már 24 órán belül hatásossá válnak.

Utazás előtt, ha nem autóval, hanem vonattal, busszal vagy repülővel utazunk, érdemes felhívni azt a társaságot, amelyet úti célunk eléréséhez választottunk, hogy milyen szabályok vonatkoznak náluk az állatok szállítására. Repülőtársaságoknál ugyanis egy adott méretig, illetve súlyhatárig felvihetjük kedvencünket a fedélzetre, ezen felül azonban a fıtött csomagtérben kell az állatnak utaznia. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan viseli ebünk az utazást, mert ha tudjuk róla, hogy hányós, rosszul van, akkor tudunk olyan tablettákat, pasztákat venni, amivel megelőzhetjük a hányást. Érdemes egyébként minden utazás, de főleg repülőgépes előtt állatorvosnál vagy állatpatikákban kapható nyugtatót adni kedvencünknek, mert akkor sokkal könnyebben átvészeli az utat. Ha autóval utazunk időnként álljunk meg, engedjük ki egy kicsit az ebet, illetve adjunk neki inni. Lehetőség szerint utazás előtt már ne adjunk enni neki.

metro.hu

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .