Megmentették a kísérleti kutyákat

Megmentett laboros beagle

Budapest – Remegő lábakkal, behúzott farokkal sétált ki a sugárbiológiai intézet kapuján három beagle kutyus. A vadászkutyákon 16 hétig szemgyógyszert teszteltek. Eddig elaltatták a kísérleti kutyákat, őket hármukat azonban megmentette a kutatást vezető orvos

– Tudom, hogy nehéz dolgom lesz vele, de nagyon sok szeretetet fog kapni. Remélem, egyszer megbízik majd bennem – mondta Anita (19), amikor a sugárbiológiai intézet kapujában először magához ölelte az ötéves Joshuát. A beagle kutyára halálos dózisú altatóinjekció várt volna, ahogyan sok ezer kísérleti állat társára.

Hárman azonban éppen a kísérletet vezető orvosnak és egy lelkes állatvédőnek, Hercsuth Évának köszönhetően megmenekültek. A másik két beagle-t, Olivért (5) és Allant (5) a kutyabarát hölgy vette magához.

– Állatvédőként tudom, mire számítsak a sanyarú sorsú ebeknél. Sok idő lesz, mire boldognak láthatom őket – ecsetelte Hercsuth Éva, aki dr. Balogh Lajossal, a kísérletet vezető orvossal alapítványt hozott létre, hogy minél több kísérleti ebet megmenthessenek. A három kutyus, amelyek most, elsőként visszakapták szabadságukat, egy 16 hetes állatkísérlet szenvedő alanyai voltak.

– Egy könnytermelést fokozó kapszula tesztelésében vettek részt, amit az úgynevezett száraz szem betegség ellen fejlesztettük ki. Ez még egy humánusabb kísérlet volt, hisz csak a vérvétel és a katéterezés kellemetlenségeit kellett elviselniük.

Én csak olyan kísérletet vállalok, amely nem jelent túl nagy szenvedést, és nem okoz maradandó károsodást – magyarázta a kutatóorvos, aki hozzátette: a gyakorlat szerint a tesztek végén elaltatják az állatokat, függetlenül attól, egészségesek-e.

A laboratóriumok ugyanis nem merik vállalni annak a kockázatát, hogy az új gazdához került kutyák későbbi megbetegedéseit kapcsolatba hozzák a kísérletekkel.

– Képtelen voltam ebbe beletörődni. Alaposan megvizsgáltattuk a kutyusokat, és meggyőztük a laboratórium vezetőségét, hogy érdemes vállalni a kockázatot az állatok érdekében – mesélte a kutató, akinek fáradozása nem volt eredménytelen.

Joshua, Allan és Olivér már esélyt kapott, hogy gazdinál, szerető családban folytassa életét.

Csizmadia Ádám
blikk.hu

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .