Kutyatartás feketén: minimum harmincezres pénzbírság!

Idén, év elején ismét ebösszeírást kezdeményeznek a magyarországi önkormányzatok. Az ebösszeírás ebrendészeti feladat, melynek lényege a kutyák nyilvántartásba vétele. A számláláshoz egy ún. „Ebösszeíró adatlapot” kell kitölteni, melyben az oltási könyvről, a kutya veszettség elleni oltásairól, a kutyachipről, kutyaútlevélről és az állatorvosról szóló kérdésekre kell válaszolni.

kutya_osszeiras

Az ebösszeírásról az önkormányzatok írásban értesítik a gazdikat, valamint levelükben mellékelik az említett formanyomtatványt is, ám ez nem mindenhol történik így, vannak olyan kis települések, ahol levelet sem kapnak a gazdik, ők mindössze a helyi önkormányzat hirdetőtábláin, vagy hivatalos weboldalán kapnak tájékoztatást a kötelező ebösszeírásról, már ha épp észreveszik azt.

Aki pedig nem tájékozódott időben erről a kötelező teendőről, az ebösszeírás elmulasztása akár 30.000 forintos büntetést vonhat maga után! A mulasztásért járó büntetés összegét tetézi, ha a kutyában nem lett beültetve a szintén kötelező kutyachip, ezzel együtt a büntetés összege min. 75.000 Ft! Ha pedig a kutya a kötelező veszettség elleni oltást sem kapta meg, további 50-150.000 Ft büntetésre számíthat, de ez még mindig nem a felső határ, amennyiben az állattartó rendszeresen elmulasztja beoltatni kedvencét.

…és ugye mindenki tudja, hogy kutyát elajándékozni, és főleg eladni oltási könyv és kutyachip nélkül szigorúan tilos?!

Mindezzel szemben a veszettség elleni oltás állatorvostól függően kb. 5000 Ft/év, ami az állat teljes életére kivetítve még mindig kevesebb, mint az elmulasztásáért járó büntetés. A kutyachipet ezen felül egyszer kell kifizetni, ennek költsége még az 5000 forintot sem éri el. Végül az ebösszeírás természetesen ingyenes, úgyhogy talán ez jelenti a legkevesebb fáradtságot…

Az új állatvédelmi törvény, mely szerint az önkormányzatoknak háromévente kötelező „kutyaszámlálást” kell tartani, 2012 óta hatályos, vagyis idén újra aktuálissá vált a gazdiknak bevallani a kutyájukat. Az ebösszeírás határideje városonként, Budapesten pedig kerületenként is eltérő, valahol már le is járt az adatlap leadásának határideje, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy tájékozódjon a helyi önkormányzat weboldalán és egyéb elérhetőségein az ügy kapcsán, mielőtt kifutna az időből!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .