Miért ivartalaníttassuk kutyánkat?

Elsősorban azért ivartalaníttassuk kutyánkat, hogy – akaratunkon kívül se – gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylődő vagy az utcán kóborló beagle kutyák számát!

Ivartalanitás

Szinte hihetetlenül hangzik, ám igaz: Magyarországon több tízezer jobb sorsra érdemes kutya vegetál ezeken a helyeken, sokuk mostoha körülmények között várja örökbefogadó gazdáját – vagy a halált… Ne szaporítsuk a számukat, gondoskodjunk róla, hogy ne szülessenek meg olyan almok, amelynek tagjaira méltatlan, embertelen sors várhat. 

Beszéljünk az ivartalanítás gondolata kapcsán leggyakrabban felvetődő kételyekről is!

Ezek többsége abból fakad, hogy kutyánkat hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni, olyan érzelmeket feltételezni róluk, amelyek az állatoknál nincsenek meg. Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek – a kan sem! -, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől – ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek.

Gyakorta találkozunk tévhitekkel az ivartalanítás témája kapcsán. Egyik legelterjedtebb, hogy a szukát egyszer meg kell elletni. Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Az sem igaz, hogy feltétlenül meg kell várni az első tüzelést, ami ugyan valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodnunk hozzá. Mindenképp fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani!

Sokszor halljuk, hogy elhízik a kutya a műtét után. Ez nem egyenes következmény, a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket és ez vezet a súlygyarapodáshoz. Elterjedt nézet, hogy az ivartalanítástól megváltozik az állat természete, (gyakorta akár pozitív változást remélnek) ám a kutya tulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően.

A nem kívánt alom megszületésén kívül az ivartalanítás egyéb jótékony hatásaival is számolhatunk: megelőzzük az idős korban gyakorta kialakuló ivarszervi megbetegedéseket; valamint csökken az állat csavargási kedve is.

Hazánkban a jelenlegi helyzetben az lenne a kívánatos, ha csak a kifejezetten tenyésztésre szánt és arra alkalmas kutyák szaporodnának. Kérjük, felelős állattartóként gondolkodjon el a fent leírtakon!

Amennyiben kutyája ivartalaníttatása mellett dönt, számos állatvédő egyesület segítségét igénybe veheti, szinte folyamatosan szerveznek kedvezményes lehetőségeket. Legközelebb a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület (www.zoldzebra.hu) országos kiterjedésű, immár hagyományos tavaszi ivartalanítási akciója várható.

Forrás: www.cerberoskutyaiskola.hu

  • Ha szeretnél tenni valamit a kóbor- és menhelyi kutyák szaporodása ellen, ivartalanítsd kutyádat!
  • Ha mégtöbbet szeretnél tenni a ügy érdekében, terjeszd kérlek a fent leírtakat plakát formájában!
  • Ha még mindig nyugtalanít a dolog, írd alá a beadványt!
Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .