Mire ügyeljünk télen a kutyasétáltatáskor?

A kutya leül az úttest szélénSzép évszak a tél, amikor minden hófehér és csillogó, de sajnos a tiszta tájkép hamar befeketedik és olvadni kezd a hó. Ilyenkor hamar kiderül, mennyire hallgat ránk a kutyánk, télen visszaköszönnek ránk a kutyanevelés hiányosságai. A korábban tanultak most jó szolgálatot tesznek a gazdinak, ilyen pl. ha a kutya  megtanulja, hogy ne rohanjon, ne húzzon, hogy az úttest szélén meg kell állnia,  vagy le kell ülnie. Hasonló a helyzet az ugrálással is, ha a kutya örül valakinek, nem szabad, hogy rá ugráljon, mert bár nyáron ez nem jellemző, télen kellemetlenül érezhetjük magunkat, ha a kutyánk sáros tappancsaival összekoszolja valakinek a ruháját. Talán eszünkbe sem jut, hogy  milyen hasznos, ha a kutyánk tudja, a „Pacsi” parancsot – séta után könnyebb megtörölni a mancsait, ha segít nekünk ebben. De a téli, latyakos időben nem csak a kutyának kell bizonyítania tudását, nem árt, ha mi is felkészülünk a sétáltatással járó veszélyekre…

Hogy a téli séták se okozzanak gondot!!

Hó a járdánHavas, jeges járdák, hó által takart padkák és maga a hideg is veszélyt jelenthetnek nemcsak a házi kedvencek, hanem gazdáik számára is.

Séta alkalmával ügyeljünk a réteges és vízálló öltözködésre úgy, hogy azért könnyen tudjunk mozogni, hiszen kedvencünk igényli az intenzív mozgást egy téli séta alkalmával is. Kesztyűről se feledkezzünk meg, mert azon túl, hogy melegen tartja kezünk, segítségünkre lehet a póráz tartásában is, hiszen a tapadás miatt kevésbé csúszik ki kezünkből. Lehetőség szerint bordázott talpú cipőt részesítsük előnyben, így jóval kisebb a megcsúszás esélye a jeges, havas járdán. Amennyiben kevésbé bordázott a lábbelink, nagy segítséget jelent egy könnyen felcsatolható városi hágóvas, mely használatával stabilabban tudunk megállni még egy olyan helyzetben is, mikor kedvencünk húz vagy egy cicát meglátva, megrántja a pórázt, nem kevésbé, mikor jeges járdára lépünk fel vagy le.

Kisebb testű kutyák öltöztetése ebben a hidegben szintén egy fontos dolog. Talpukon lévő érzékeny bőrfelületet a felsózott járdák nagyon is veszélyeztethetik, és gyakran nem elegendő az azonnali vagy séta utáni tisztítás. Érdemes akár kis lábbelikről is gondoskodni megelőzve ezzel talpacskájukon keletkező sebeket.

Mire érdemes még figyelnünk sétáltatás közben?

Ügyeljünk arra, hogy kutyusunk a séta alkalmával a lehető legkevesebb szennyezett havat vegye a szájába. Itt elsősorban más kedvencek által megjelölt, jól felismerhető hóra gondolunk, hiszen sok fertőzést szedhet össze. Mindezt, mivel hamar észrevehetjük, könnyen megelőzhetjük egy határozott mondattal vagy figyelemeltereléssel. Különösen figyeljünk a járdán, kocsik mellett esetlegesen kiöntött fagyállóra, mely kedvencünk számára rendkívül vonzó, azonban nagyon veszélyes.

Séta befejezését követően, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk közérzete nem a korábban megszokott, forduljunk orvoshoz, hogy időben orvosolni lehessen a problémát!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .