Óvd a kutyád a hőségtől!

Az óvatosság sosem árt, és inkább többször, mint egyszer sem, de muszáj újra és újra felhívnunk mindenki figyelmét, hogy a hőguta nem játék! A kutyák átlagos testhőmérséklete normális esetben 38.6 C fok, de 39.2 C fölött a kutyának már hőemelkedése van. A kutyák csak a tappancsaikon izzadnak, ezért a túlhevülés ellen lihegést alkalmaznak. Hőgutáról akkor beszélünk, ha a kutya hőszabályozó rendszere nem képes a test hőmérsékletét szabályozni, ilyenkor egy ember testhőmérséklete akár 41, míg a kutyáké akár 43 fok fölé is emelkedhet. A hőguta kezelése súlyos esetekben igen költséges, hiszen a magas testhőmérséklet okozta hőguta miatt komplikációk léphetnek fel; szervek károsodhatnak meg, vérrög képződhet. A hőguta emberre és állatra egyaránt veszélyes, nézzük, mikor kell tartanunk tőle a kutyáknál…

Lihegő beagle kutya

Mikor kell tartani a hőgutától?

Hőguta veszélye akkor áll fenn, ha az eb hosszú távon van meleg környezetben, főleg ha az egy zárt tér, ahol nem jár a levegő. Minden évben felhívják a figyelmünket a televízióban is arra, hogy a melegben ne hagyjuk bezárva kedvencünket a parkoló autóban. Az autóban található levegő 10 perc alatt akár 49 fokosra is felmelegedhet a kinti 25-30 fokos melegben, ezért pár perc erejéig sem szabad a kutyát a gépkocsiban hagyni! A sport és munkakutyákra is nagyon oda kell figyelni, továbbá a játék hevében lévő kutyusokra is, mert a tűző napon a kánikulában több energiát veszít a kutya, mint egyébként. A mozgásban lévő és  a melegben tartózkodó kutyának mindenféleképpen szüksége van továbbá az ivóvízre, főleg, ha hosszútávon éri őt a nap, vagy nagyobb mozgást hajt végre. Természetesen a hosszabb szőrű állatok még veszélyeztetettebbek, sokan nem tudják, de a csincsillákat bundájuk miatt pl. jégakkuval kell hűteni, ellenkező esetben az állat pillanatok alatt elpusztul! Szerencsére a kutyák esetében a bunda ritkításában egy kutyakozmetikus is segíthet, de ha magunk vesszük kézbe a kutya szőrét, ne feledjük, hogy a leégés veszélye a kutyáknál is fennáll! Túl rövidre tehát nem szabad a kutyaszőrt vágni, az a biztos, ha kutyakozmetikushoz fordulunk!

Mivel kerülhető el a hőguta?

Árnyék, friss víz, szabad levegő. Lakásban hagyni kell szabadon mozogni az állatot, hiszen ő tudja, a lakás melyik helyisége hűvösebb. Ahogy jön fel és megy le a nap, ahhoz képest változtatja a helyét a kutya az otthonában. A kerti kutyák gyakran gödröt ásnak a melegben, így biztosítanak maguknak egy kis hűvöset. A meleg nyári napokon is biztosítsunk a kutyának egy árnyékos helyet, ez fontos a lakásban tartott kutyáknál és a kerti kutyáknál egyaránt. Ugyanilyen fontos figyelni arra is, hogy a vizes tál tele van-e, kerti kutyáknál, hogy a víz nem-e borult ki a tálból (célszerűbb olyan tálat vásárolni, ami nem tud kiborulni!). A víz legyen mindig friss, mi sem szeretjük a melegben a langyos, felmelegedett vizet…

A sétáltatás ne a legnagyobb melegben történjen, vigyünk magunkkal vizet, és ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát sem a tűző napon, a szabadban, sem az autóban, egyetlen percre sem! Próbáljunk árnyékos helyen sétáltatni, kerüljük az egész nap sütötte aszfaltot, a kutya tappancsának az túl forró lehet! A szájkosarat csak ott használjuk, ahol kötelező, ne akadályozzuk a kutyát a lihegésben! Kerüljük a tömegközlekedést, a tömeget – a kutya nem való fesztiválra, sem felvonulásra!

Ne etessük túl a kutyust, a nagy melegben mi sem szeretjük a nehéz ételeket! Ugyanakkor biztosítani kell neki a megfelelő táplálékot is ivóvizet, de ne hajszoljuk túl, nem szabad engedni a túl nagy mozgást, főleg a kifejezetten tűző napon. Az étkezés utáni mozgással nem csak a bélcsavarodás veszélyének tesszük ki az ebet, de növeljük a hőguta kialakulásának kockázatát is.

Végül lehet, hogy a manapság divatos kutya baseball sapkák és kutyarucik aranyosak, de mivel az állatok nem izzadnak (csak a tappancsaikon), teljesen más a hőháztartásuk, mint az embereké. Ezért kerüljük nyáron a kutyaruhákat, bármilyen aranyos is! A kutyáknak bundájuk van, amit nyáron igyekeznek levedleni; ne nehezítsük meg a dolgukat, inkább segítsünk nekik és keféléssel távolítsuk el az elhalt szőrt a kutyáról.

Hőguta veszélyeztetett a beagle?

Természetesen igen, mint minden kutya. Sajnos a beagle ráadásul imádja a hasát, ezért sokan túletetik, ami szintén rizikófaktor a meleg időben, hiszen a testesebb kutya nagyobb súlyt cipel az átlag kutyánál, ami jobban megterheli a szívet. A kövérség, és a vele járó terhelése a szívnek sajnos szív és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ha ezt még tetézi a meleg idő, a kutya légzése is nehezedhet, a mozgása is még nehezebb. Az átlagosnál teltebb kutyák tehát az eleve nehezebb mozgás miatt még jobban ki vannak téve a hőguta veszélyének.

Beagle kutya a medencében
Beagle kutya a medencében

A beagle ráadásul szeret szaglászni. Olyan átéléssel tud szimatolni, hogy teljesen megfeledkezik a külvilágról, a gazdiról, csak megy a szag után és se kép, se hang. Ezzel még nem is volna baj, hiszen vadászkutya, de a nyomkövetés hosszútávon szintén nem túl jó, ha az a nap sütötte mezőn történik. A beagle ráadásul imád futni, mozogni, kergetni, ami ebben az esetben is tetézi a bajt.

..és el is érkeztünk a harmadik problémához, hogy a beagle éppen olyan kutya, aki izgága, játékos kis bohóc, aki hiperaktív és sosem áll meg egy helyben (sokan még fényképet is arra hivatkozva nem küldenek, hogy nem maradt egy helyben a kutya, hihi!), de a sok mozgást állandó kontroll alatt kell, hogy tartsuk, kutyánkat ismervén biztosítanunk kell neki a vizet, az árnyékot, és a túl meleg időben nem szabad engedni túl sokat játszani őt. Figyeljünk nagyon ezekre a négy lábon járó csodabogarakra a melegben is!

Mikor beszélünk hőgutáról, mik a tünetek?

A hőgutát napszúrásnak is nevezik. Míg az embernél a jelentős folyadék és só veszteség következtében az első tünetek az izzadás megszűnése, a kutyáknál a gyors lihegés, szapora légzés, a vörös nyelv és a tág pupillák. Ezek mellett mind az embernél, mind a kutyánál fellép a hányinger, a hányás, a szédülés, izomgörcs, a szomjúság, végül az ájulás. A gyors eszméletvesztés halálhoz is vezethet!!!

Mit tegyünk, ha hőguta jeleit észleljük?

A legfontosabb a friss ivóvíz, és a kutya testének hűtése. Húzódjunk árnyékba, ha más megoldás nincs, kérjünk vizet a legközelebbi üzletből! Locsoljuk hideg vízzel (nem jéghideggel és nem jéggel!), takarjuk be nedves törölközővel, vagy kezünk ügyébe kerülő textillel. a kutyát, hogy testének hőmérséklete minél hamarabb visszaessen! Legyezzük őt, vagy próbáljunk bekéreckedni légkondicionált helyiségbe! Ha a kutya sokkos állapotba került, az állatorvos infúzióval tud rajta segíteni, de a sokkos és görcsös állapot már nagyon súlyos, életveszélyes állapot! Kétségbeesésünkben azonban túl sokáig, vagy nagyon hideg vízzel hűteni sem szabad a kutyust, mert az is árthat, ezért ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen keressük meg az állatorvost!

A következő néhány napra záporokat és zivatarokat mutatnak a meteorológiai előrejelzések, pénteken pedig hidegfront érkezik, amikortól átlagban 10 fokkal lesz előreláthatólag hűvösebb. Reménykedjünk…

A te kutyád hol tartózkodik a nagy melegben?

Oszd meg a cikket, hogy minél több kutyagazdihoz eljusson!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .