Figyelem! Tavasszal tilos a kutyasétáltatás!

2015-ös, tavaszi ebzárlat: ismét tilos a kutyasétáltatás!

Országszerte több településen ismét tilos a kutyasétáltatás! …legalábbis póráz nélkül! 2015. április végéig bezárólag több település önkormányzata ebzárlatot rendelt el. A tavaszi vakcinázás helyenként a kampány megkezdését követő 11 napig tart, de az időpont településenként eltérő, ezért kérjük, mindenki tájékozódjon a helyi önkormányzatok hivatalos weboldalán az őt és kutyáját érintő időpontról!

Ebzárlat: veszettség elleni oltási terület
Ilyen plakátok jelzik az érintett területeket

Az ebzárlat oka a rókák veszettség elleni immunizálása, amely orális úton, vakcinák segítségével történik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai által. A kutyák (ésmás állatok) elzárására azért van szükség, hogy a vírust tartalmazó vakcinák ne az ő szervezetükbe kerüljön a rókák helyett, hiszen a mi kutyáink állatorvosnál kapták és kapják meg minden évben a veszettség elleni oltást.

„A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség, melynek legfőbb terjesztője a róka. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét, azaz a rókák veszettség elleni vakcinázását Európában, így hazánkban is sikerrel alkalmazzák.”

A rókáknak szánt, csalétekbe helyezett vakcinákat repülőgépről szórják ki a megfelelő helyekre. A csalétekbe helyezett vakcinák sem emberre, sem állatra nem veszélyes, ennek ellenére tilos hozzájuk nyúlni, hiszen a kiszórt vakcinák csak úgy tudják ellátni feladatukat, ha azokat érintetlenül hagyjuk a rókák számára.

Néhány település az érintettek közül: Alsónémedi, Bácsalmás, Dunakeszi, Gödöllő, Hortobágy, Maglód, Nagykanizsa, Sülysáp, Szob, Tiszaföldvár, Tompa, Vác, Vecsés, Zebegény, stb. Ezen az oldalon gyűjtik az érintett településeket és a hozzá tartozó időpontokat. Ha nem találod a téged érintő települést a listán, kérjük, tájékozódj, a helyi önkormányzatnál, hogy téged mikor érint az ebzárlat!

A veszettség elleni védekezés részletes szabályait a 164/2008. (XII.20.) FVM rendeletben lehet elolvasni.

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .