Tíz tipp, amivel óvhatjuk kutyánkat a hőségriadó idején

Kötelességünknek érezzük, hogy idén is említést tegyünk a kánikuláról és a hőség kutyákra leselkedő veszélyeire. Kedvenceinket érdemes ilyenkor sűrűbben kefélni, hiszen a meleg megindítja a vedlést, ilyenkor többet vakaróznak az ebek, ami bőrproblémához is vezethet. Veszélyt jelent továbbá a tűző nap, a zárt, meleg helyiségek, és a túlzásba vitt játék is!

beagle-husites-04

Az alábbiakban felsorakoztattuk a legfontosabb teendőket, amik a kánikulában szükségesek!

 1. Az első és legfontosabb, hogy mindig legyen a kutyának friss vize. Ügyeljünk rá, hogy a víz árnyékos helyen legyen mind a lakásban, mind a kertes házakban!
 2. Bármilyen lakhelyen élünk is, a kutyusnak szüksége van egy hűvösebb helyre, ahol a nagy melegben félre vonulhat. Alakítsuk ki neki ilyen helyen a kuckóját, hogy ha szükséges, hűthesse magát ilyen formában!
 3. Keféljük a szokásosnál gyakrabban az eb szőrzetét, hogy az alszőr, ill. a fölösleges, levedlett szőrtől megszabadulhasson!
 4. Sétáltatáskor vigyünk magunkkal vizet, és tartózkodjunk a nagyobb játékoktól, amitől a kutyus túlhevülhet. A játék nem tilos, de ne vigyük túlzásba!
 5. Szintén sétáltatáskor kerüljük a felforrósodott aszfaltot, ha tehetjük, menjünk árnyékos zöld, erdős területre sétálni!
 6. Ne siettessük a kutyust, és csökkentsük le a sétáltatási időt annyira, amennyi szükséges, de nem megterhelő!
 7. Figyelnünk kell a tűző napra is, állatunk bőre sajnos ugyanúgy megéghet, mint a miénk, ha hosszútávon ki van téve a közvetlen napsütésnek!
 8. Ha nagyon felmelegedett a levegő, ahol tartózkodunk, hűtsük kutyánk testét vizes törölközővel, kössünk a nyakába lazán vizes sálat egy kis időre!
 9. Ne zárjuk be rövid időre se a kutyust autóba, kis helyiségekbe, ahol nincs klíma, illetve nem megoldott a szellőzés!
 10. A táp, illetve házikoszt mellé adjunk gyakrabban hideg (de nem jeges!) zöldséget, gyümölcsöt az ebnek!
Beagle kutya hűsítés

+1 tipp! Kerüljük az olyan helyeket, ahol szájkosarat kell használni! Ha a kutya nem tud lihegni, nem tudja hűteni magát – és ez nagyon veszélyes!

Ne feledjük! A hőguta sajnos nem játék! Sok esetben végződik halállal, illetve szinte biztos, hogy szenvedő alanyát maradandó károsodás éri! Az állatkínzásnak minősülő, nem megfelelő állattartásért akár 2 év szabadságvesztés járhat az állat tulajdonosának!

Ha van bevált, további hasznos tippetek, kérjük írjátok meg nekünk az alábbi hozzászólásotokban!

Oszd meg a cikket, hogy minél több kutyagazdihoz eljusson!

Oszd meg! Köszönjük!

One thought on “Tíz tipp, amivel óvhatjuk kutyánkat a hőségriadó idején

 1. Az én kutyusom ha meleg van…

  mi a lakásba beengedjük ilyenkor kicsit.
  kutyamedencében úszás, vagy tóban..
  imádja a hűtött sárgarépát enni, lehűti kicsit..
  friss ivóvíz
  és nedves föld az udvarban ha ásna gödröt..

  nálunk ez mindig van

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .