5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak egy beagle kutya megvásárlása előtt!

Amikor az ember arra adja a fejét, hogy kutyát vásároljon, számos kérdést kell feltenni magának. Elsőre nagyon sok olyan velejáró dolog nem merül fel bennünk, amit a rutinos beagle gazdik már jól tudnak, egy újdonsült “cirkuszigazgató”, akarom mondani beagle gazdinak azonban meg sem fordul a fejében. Íme néhány kérdés, amit mindenképp tegyél fel magadnak beagle vásárlás előtt!

Képes vagyok-e elegendő időt áldozni a kutyámra?

Minden kutya igényli a megfelelő figyelmet és a rá- illetve a nevelésére fordított időt. A beagle aktív, vagy inkább a legtöbb gazdi megfogalmazásában “hiperaktív” kutyus, ami azt jelenti, hogy nagy igénye van a mozgásra. A mozgás nem azt jelenti, hogy kirakom a kertbe és ott majd “ellessz”! A beaglet legalább naponta kétszer SÉTÁLTATNI, FUTTATNI kell, amihez nem elég kinyitni neki a kaput, hogy megsétáltassa magát!

Minden beagle-nek szüksége van a hosszan tartó, korlátok nélküli kirándulásokra, ahol nem nézzük az óránkat. Ezt munka mellett természetesen nem lehet mindig biztosítani, de sétánként legalább egy fél órát, órát biztosan áldoznunk kell őbigülségére és bizony a szabad hétvégénk idejéből is áldoznunk kell rá pár órácskát!

Ha a beagle unatkozik, hidd el, sokan tapasztaltuk már, milyen lármát képes csapni a pet palackkal, az ugatásával és bármi mással, ami az eszébe jut, csak hogy felhívja magára a figyelmed! Társasházakban sajnos a szomszédok is kárát látják ennek a problémának, nem egy olyan esetről tudunk, ahol ez a probléma odáig fajult, hogy jobb esetben költözés lett a probléma vége, rosszabb esetben pedig túladtak a kutyán. A kutyán, aki nem tehet arról, hogy a gazdája nem tájékozódik róla, hogy milyen kutya való neki!

A beagle szereti a kutyák társaságát, ezért alkalmanként érdemes kutyák közé is vinni, ahol igazán önfeledten tud játszani, szaladgálni a többiekkel. Ehhez kutyás közösségekbe, zárt kutyafuttatókba kell vele menned, de hidd el, az eredmény nem marad el! Egyrészt te magad is megismerkedhetsz számodra szimpatikus emberekkel, másrészt nincs nagyobb öröm annál, mint amikor a beagle elégedetten vesz egy nagy levegőt a fekhelyénm összegömbölyödve, azután pedig hangos durmolásba kezd!

Hol fogom tartani a beagle kutyámat?

A lakásban tartott kutyák esetében ez nem kérdés, hiszen ott nincs választás. Ha van rá lehetőség, érdemes azonban egy köztes helyet találni a kutyusnak, (pl. előszoba) ahol egy sarokba félre tud vonulni, be tud kuckózni, ha erre van igénye.

A kertes házban tartott beaglek többsége inkább “szobakutyák”, mint kerti tartásúak, vagyis nappal szabad kki-be járásuk van a házban, míg éjszakára gazdáikkal együtt behúzódnak a házba, a helyükre. Persze van, aki éjszaka is kint tartja a kutyáját, ez abban az esetben lehetséges, ha a kutyaház megfelelően szigetelve van.

A beagle (ahogy egy kutya sem,) NEM TARTHATÓ LÁNCON! Ha ezen a megoldáson gondolkodsz, kutyatartáson se gondolkozz, nem hogy beagle kutya tartásán! A fentebb említett okoknál fogva a beagle nagy mozgásigényű eb, nem szabad a mozgását lekorlátozni.

A kerti kutyatartás nem jelent egyet azzal, hogy a beaglet nem kell sétáltatni, mert ott a kert!

A beagle köztudottan, (ám tévesen) “szökős” fajta, hiszen a vadászösztön még a legneveltebb, legiskolázottabb beagle vadászösztönét is próbára teszi. Ha a beagle érzi a vad szagát, mondhatni kezelhetetlenné válik. Ez nem agressziót jelent, hanem kalandvágyat. Ilyenkor a beagle hol volt, hol nincs, ezért a legtöbben nem is merik őt póráz nélkül sétáltatni az utcán.

Ugyanezen oknál fogva ha kertben szeretnéd tartani a beaglet, ahhoz beagle biztos kerítést kell építeni, de legalábbis 100%-os lyuk- és résmentes kerítésre van szükség. Ellenkező esetben a beagle “szökik”, pontosabban elmegy világot látni, ám ő legtöbb esetben nem a Sechelle-szigetekről álmodik, hanem a vadnyulakról…

Meg tudom-e fizetni a kutyatartás költségeit?

Ha kutyát szeretnél tartani, tudnod kell, hogy a vételára a legkisebb költség, ami rád vár! A kutyának saját fekhely kell, a kerti kutyáknak kutyaházzal. A kutyafekhelyen túl a kutyanyakörv (kutyahám), a kutyapóráz és a kutyatál csupán a kutyatartás legalapvetőbb felszerelései.

A kutyaház több tízezer forint, a fekhely, a hám és a póráz is kitesz minimum egy tizest, igénytől függően. Az etetés egy örök vitatéma a kutyások között, hiszen ha a legjobbat akarjuk a kutyának, akkor minőségi kutyatápot kap, aminek kilója ezer forint feletti áron kapható, de a beagle hiába is viselkedik néha úgy, valójában ő nem disznó, ezért a neki szánt házi koszt sem lehet moslék, vagyis ha a házi kosztra esküszünk, akkor is egy fél adag étellel többet kell számolnunk.

A kutyát már kis korában is oltatni, féregteleníttetni kell, a veszettség elleni oltás minden évben kötelező, ami többezer forint és ebben még nincs benne sem a további szükséges oltások ára, sem a kullancs és bolhaírtó nyakörv. Adja ég, hogy az ebnek soha semmi problémája ne legyen és ne kelljen állatorvosi vizsgálatonként többezer forintot, egészségügyi probléma esetén pedig akár több tízezer forintot elkölteni! Mert hogy ez is a felelős állattartás velejárója, ha szeretnéd, ha nem!

Következetes tudok-e lenni a beagle kutya nevelésében?

Sose felejtsd el, hogy a beagle egy bohóc és te vagy a cirkuszigazgató! Bohóckodni, zoknit lopni lehet, de módjával. A nem az nem! Főleg a beagle kutyáknál! Nagyon könnyű bedőlni a Shrek-féle Csizmás kandúrtól lenyúlt beagle szempárnak mind az asztalnál, mind a hálószobában. De lássuk be, hogy senkinek se jó, ha a kutya kunyerál az asztalnál, vagy minden nap bekéreckedik az ágyunkba! Vannak ünnepnapok, amikor kivételt lehet tenni, de TE VAGY a cirkuszigazgató!

A Beagle Club főnöke, Beigli is egy bohóc volt. De ha nem tudta volna, mi az, hogy “ül”, nem élte volna meg a 12 évet és elütötte volna egy autó. Ez csak egy olyan eset volt, amikor fogócskázni próbált velünk a belvárosban, de mesélhetnénk még egy párat…

Egyáltalán hozzám való-e a beagle kutya?

Nem! A beagle senkihez sem való! A beaglehez éppen úgy kell idomulnunk nekünk embereknek, ahogy ők kénytelenek hozzánk idomulni. De soha ne felejtsük el, hogy a beagle egy vadászkutya. Bármilyen okos is, az ösztöne mindig alattomosan ott lapul az orrában. Ezt nem írthatjuk ki belőle és nem is szabad, hiszen ő ettől beagle!

Ha igazán szeretnéd ezt a fajtát, nem elég plüsskutyaként tekinteni rá, ami elemmel működik és láb mellett közlekedik! A beagle erdőben érzi igazán jól magát! Ha szeretsz kirándulni, szereted a természetet, emellett ügyelsz mindkettőtök kullancs elleni védekezésre, a megfelelő folyadékpótlásra, de akár szívesen sportolnál is valamit akár a kutyussal együtt, emellett a fenti kérdésekre a válaszod igen, akkor IGEN, a beagle neked való fajta!

Kérjük a beagle gazdikat, hogy ha valamit kihagytunk, ne féljenek kiegészíteni a tudnivalókat a lap alján, hozzászólásban!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .