Lombik beagle: megszülettek a világ első lombikkutyái

A világ első lombik kiskutyái: beaglek, akik a technika segítségével születtek, és forradalmi változást jelenthetnek a veszélyeztetett fajok védelmében – írja a Daily Mail. A kutatók már több, mint negyven éve kísérleteztek a lombik kutyákon, eddig sikertelenül. Most azonban áttörést értek el egy kísérlet során, melynek eredményeként hét kutyakölyök született, közülük öten beagle-k, ketten pedig beagle-spániel keverékek.

A kísérletben 19 embriót ültettek egy szuka méhébe, aki júliusban hét egészséges kutyust hozott a világra New York államban. A kutyusok név szerint: Cannon, Cornelia, Kiwi, Red, Green, Buddy és Ivy le’Fleur. A kutyusok azonos alomból érkeztek, de más anyukáktól és apukáktól.

Beagle kutya
Fotó: cornell.edu

A ma öt hónapos apróságok elhozták az egészségesebb jövő reményét az ember legjobb barátja számára, de ez a csodálatos eredmény még akár az ember hasznára is válhat, miközben a kísérlet alapvető célja a veszélyeztetett, vadon élő fajok védelme volt. Lombikbébi kísérleteket végrehajtottak már teheneken, sertéseken, nyulakon, egereken, majmokon, macskákon és tigriseken, de minden eddigi kísérlet kudarcba fulladt a hét kiskutya érkezéséig.

A cikk szerzője szerint a háziállatok körében is áttörést jelenthet ennek a kísérletnek az eredménye, hiszen a tudomány ezen felfedezésével az állatorvosok akár betegség mentes kiskutyákat hozhatnak létre. Bár mindez elég radikálisan hangzik, a több évtizedes beltenyészet sajnos köztudottan sok kedvenc fajtánk genetikáját árnyékolja be.

A Golden Retriever például hajlamos a rákra, a labrador gyakran ízületi és szemproblémákkal küzd, a West Highland terrier allergiáktól szenved, a boxer fajtánál magas a szívbetegségek, az epilepszia és a rákkockázata, és sajnos a beagle fajtabetegségek is ismerősek számunkra.

A kutatás vezetője; Dr. Alex Travis egyebek között azt nyilatkozta:

„A lombik-kutya program azért is fontos kedvenceink számára, mert ez a tudomány utat nyit bizonyos gének azonosításához, amelyek betegségeket okoznak, és a helyükbe a gén egy jó példányát ültetnék, mielőtt a génhibás kutyák megszületnének. Szóval, ahelyett, hogy gyógyítanánk egy betegséget, meg tudjuk akadályozni a betegség létrejöttét.”

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .