Óvatosan a varangyokkal!

Az óriásvarangyot (Bufo marinus) egykor szándékosan tenyésztették bizonyos karibi területeken, hogy a cukornád kártevőit (bogarak és egerek) elpusztítsák. Az Amerikában őshonos óriásvarangyot betelepítették többek között Ausztrália és azon kívüli területeire is. Mára az óriásvarangy elszaporodott, és több feljegyzés szól arról, hogy milyen károkat okoz…

A beagle és a varangy
A beagle és a varangy. Forrás: couriermail.com.au. Fotó: Mark Calleja

Az óriásvarangy a világ egyik lepusztítóbb faja, amely elterjedésével több kontinensen is veszélyeztetni kezdte az őshonos, vadon élő állatok életét. Az eddigi feljegyzések alapján hüllők és erszényesek estek a békafaj áldozatául, és sajnos most már a házi kedvenceinkre is veszélyt jelentenek!

Az óriásvarangy mérgező váladékot (bufotein) bocsájt ki bőrmirigyein keresztül, amely védelmet nyújt számára a támadói ellen. Sajnos ez az anyag azonban nem csupán a ragadozókra és a kártevő bogarakra káros, hanem a faj kiterjedt élőhelyein élő számos más élőlényre is.

Ausztrália állatorvosai arra hívták fel a Queenslandiek figyelmét, hogy az esős időszakban elszaporodnak az egyébként sem kis számban elterjedt varangyok a házak körül, ezért azt ajánlják a gazdiknak, hogy ha lehet, ilyenkor ne engedjék ki kutyáikat a kertbe.

Kérésének oka, hogy házi kedvencünk óriásvaranggyal történő találkozása az egyszeri mérgezésen felül további veszélyt is rejt magában. A varangy tudatmódosító, hallucinogén hatású váladéka ugyanis függőséget okozhat a kutyáknál, sajnos számos ilyen esetre került már sor.

Az ausztrál couriermail.com egyik cikkje szerint a függő kutya kergeti a varangyot, majd lenyalogatja róla a bódító – és egyben mérgező – váladékot. A cikkben Jonathon Cochraine állatorvos olyan kutyákrólszámol be, akiket évente többször kezelt varangymérgezéssel, a mérgezett kutyák tünetei között megfigyelhető a habzó száj, a merengő, álmodozó tekintet, és előfordul, hogy az eb nem létező „zsákmányt” üldöz.

Az óriásvarangy nevéhez hűen kb. 25 cm méretű, mérge az emberre nézve is veszélyes! Bőrrel érintkezve a bufotein nevű toxin erős fájdalmat, míg szembe kerülve akár átmeneti vakságot is okozat, ezért ne menjünk a közelébe, de legalábbis ne piszkáljuk őket!

Bár a varangynak rengeteg faja van, sosem tudhatjuk, melyik jelent veszélyt kutyánk számára, ezért felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy ha észrevesszük, hogy a kutyánk több alkalommal követi a varangyot, esetleg még a fenti tünetek valamelyikét is tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

A te kutyád találkozott már varanggyal?

 

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .